1Χ2 κερδίζουν 700 εκατομμύρια ετησίως! Σε μάχη μεταξύ κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας και των διεθνών
διασυνδέσεών τους με σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις εξελίσσεται η αντιπαράθεση για τον έλεγχο του “χρυσωρυχείου”, όπως αποκαλείται ο ΟΠΑΠ. Μια μηχανή που κόβει χρήμα είναι στην πραγματικότητα ο ΟΠΑΠ, η πιο μεγάλη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, με κεφαλαιοποίηση πάνω από 2,1 δισ. ευρώ παρά την κρίση, κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ και κέρδη που υπερβαίνουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ το μέρισμα ανά μετοχή φτάνει στο 0,72 ευρώ και τα κέρδη ανά μετοχή στο 1,70 ευρώ.Δεύτερη λοταρία στον κόσμο
Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2012 δείχνουν ότι το “χρυσωρυχείο” δεν καταλαβαίνει από την κρίση. Τα λειτουργικά του κέρδη διαμορφώθηκαν στα 344,6 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 έναντι 368,1 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος μιλώντας προ ημερών στο πρακτορείο Bloomberg:
“Είμαστε η δεύτερη μεγαλύτερη λοταρία του κόσμου και η πιο κερδοφόρα εισηγμένη επιχείρηση του κλάδου πανευρωπαϊκά”. Πρόκειται δηλαδή για έναν επιχειρηματικό κολοσσό που έχει ξεπεράσει τα ελληνικά δεδομένα και είναι στην πραγματικότητα ηγέτης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
“Χρυσές” χορηγίες
Αυτός ήταν μέχρι σήμερα ο ΟΠΑΠ, που ελεγχόταν κατά 29% από το Ελληνικό Δημόσιο και έδινε εκατομμύρια ευρώ χορηγίες στην αθλητισμό (περίπου 55 εκατομμύρια τον χρόνο), στον πολιτισμό (περίπου ένα εκατομμύριο) και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ).
Τα στοιχεία των χορηγιών είναι του 2010 και δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η συμβολή του ΟΠΑΠ σε ολόκληρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, όπως και ο ευαίσθητος κλάδος των ΜΜΕ, που χωρίς τη συμβολή του θα κινδύνευαν να βάλουν λουκέτο. Μάλιστα σε προηγούμενες περιόδους η χρηματοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης ήταν ακόμη πιο “χρυσή” , όπως το 2009 που άγγιζε τα 29 εκατομμύρια ευρώ, συμβάλλοντας στην έκρηξη της “φούσκας” την εποχή των παχιών αγελάδων.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο ΟΠΑΠ δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση της χώρας, καθώς συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα του Δημοσίου όχι μόνο επειδή το κράτος ελέγχει το 29% των μετοχών, επομένως καρπώνεται πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, αλλά και επειδή εισπράττει και επιπρόσθετους φόρους από τα μεικτά έσοδα του οργανισμού.
Σαμαράς: Δεν πουλάς, χαρίζεις
Υποθέτω ότι αυτά τα πραγματικά στοιχεία γνώριζε και ο Αντώνης Σαμαράς όταν πέρυσι, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις και εμμέσως πλην σαφώς στην περίπτωση του ΟΠΑΠ έλεγε:
“Όταν πουλάς σε τιμή διπλάσια ή τριπλάσια από τα καθαρά κέρδη ενός οργανισμού, μιας εταιρείας, τότε δεν πουλάς, χαρίζεις”. Εύλογα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Πάνος Σκουρλέτης ρώτησε χωρίς να πάρει απάντηση για την ανακολουθία αυτή και πρόσθεσε με νόημα: “Σήμερα ο κ. Σαμαράς, ως πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ‘χαρίσει’ το ποσοστό του ΟΠΑΠ που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αποστερώντας το από τα αντίστοιχα έσοδα”.
Βαριά ονόματα
Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δείχνουν ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ με τον έναν ή άλλο τρόπο, δηλαδή μέσω συνεργασιών ελληνικών ή και διεθνών, είναι: ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο όμιλος Βαρδινογιάννη με δεσπόζουσα θέση στα ΜΜΕ και τα πετρέλαια, ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha Δημήτρης Κοντομηνάς, ο Σταύρος Ψυχάρης από τον ΔΟΛ, ο Δημήτρης Μελισανίδης, ο πρώην ισχυρός άνδρας της WIΝD Σωκράτης Κομηνάκης με τη Milos Investments. Από το εξωτερικό οι όμιλοι Lottomatika από την Ιταλία και Camelot από την Αγγλία.
Γνωρίζοντες τα πράγματα των αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων απέδιδαν στη μάχη για την κατάκτηση της “μηχανής που κόβει χρήμα”, δηλαδή του ΟΠΑΠ, τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα της “ναυαρχίδας” του ΔΟΛ, δηλαδή των “Νέων”, για το λαθρεμπόριο καυσίμων φωτογραφίζοντας και τον όμιλο Βαρδινογιάννη.
Η μάχη για τις αποκρατικοποιήσεις και ειδικά του ΟΠΑΠ δεν είναι μια απλή κόντρα συμφερόντων, αφού στην πραγματικότητα για ορισμένους από τους ομίλους και ιδιαίτερα όσους δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ τα έσοδα από το “χρυσωρυχείο” και η συνέχιση της χρηματοδότησης από τις τράπεζες είναι όρος επιβίωσης.
Καθαρό κέρδος 12,5%
Τα περιθώρια καθαρούς κέρδους στον ΟΠΑΠ, σύμφωνα με στοιχεία της ίδια, της επιχείρησης, ξεπερνούν το 12,5%. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πωλήσεις ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ αυτό σημαίνει ότι τα καθαρά μετά φόρων κέρδη για τον όμιλο επιχειρήσεων ελληνικής και διεθνούς σύνθεσης, που θα ελέγξουν τον ΟΠΑΠ, μπορούν να φτάσουν ακόμη και στα 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Να γιατί ο ΟΠΑΠ χαρακτηρίζεται “μηχανή που κόβει χρήματα”. Να γιατί οι συγκεκριμένοι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι αντιμετωπίζουν τον ΟΠΑΠ ως ένα σύγχρονο Ελντοράντο, χωρίς μάλιστα κανέναν οικονομικό κίνδυνο.
Μένει να δούμε ποιοι θα συνεργαστούν με ποιους και τι θα συμβεί αν μερικοί μείνουν έξω από τη συμφωνία. Το σύστημα αυτό ενέχει πολλές αντιφάσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν εκρηκτικές αν η κατανομή της “λείας” δεν είναι ισότιμη. Αν και το τι σημαίνει ισότιμη δεν φαίνεται, επί του παρόντος, να είναι κοινός τόπος μεταξύ των γνωστών οικογενειών, που διαδραματίζουν ρόλο και στις πολιτικές εξελίξεις.
Η κυβέρνηση προχωρεί στην εκποίηση του ΟΠΑΠ για να δείξει καλή διαγωγή στην τρόικα και να εντυπωσιάσει δήθεν τους Ευρωπαίους εταίρους με σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις ακόμη και των πιο “χρυσών” φιλέτων της δημόσιας περιουσίας. Στην πραγματικότητα κάνει “χοντρές” δουλειές με εγχώριους και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να τους αιμοδοτήσει οικονομικά προσδοκώντας με το αζημίωτο πολιτική στήριξη από τα ισχυρά ΜΜΕ που ελέγχουν. Έτσι όμως οι δουλειές μετατρέπονται σε δουλείες…
Διαβάστε το άρθρο «Ο ΟΠΑΠ είναι η πιο κερδοφόρος εισηγμένη εταιρεία του κλάδου πανευρωπαϊκά» στην πηγή: ΑΥΓΗ