Με φόντο την αποτυχημένη έκβαση της πώλησης της ΔΕΠΑ, συναντώνται αύριο οι εκπρόσωποι της τρόικας με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ.
Η ατζέντα δεν είναι καθορισμένη, αλλά γίνεται αντιληπτό ότι οι δανειστές θα θέσουν θέμα αποτελεσματικότητας του Ταμείου αφού οι στόχοι για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έχουν αναθεωρηθεί πάνω από τέσσερις φορές.
Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής ότι και η Emma Delta (Μελισσανίδης – Σμετς) που πλειοδότησε στον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ κάνει πίσω, τότε η τρύπα των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις ενδέχεται να καταπιεί πολύ κόσμο και πλέον η επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων δε θα είναι «αστεισμοί», όπως επικαλείται η κυβέρνηση .Ο στόχος για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις το 2013 μετά τις αναθεωρήσεις είναι 2,2δις. ευρώ και μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί ούτε σεντ αφού ακόμη και για διαγωνισμούς που έχουν ολοκληρωθεί έχει προκύψει πλήθος εκκρεμοτήτων.
Αύριο συναντάται η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με την τρόικα.
Κρίσιμες ώρες για το deal του ΟΠΑΠ και τις αποκρατικοποιήσεις.
Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα επιδιώξει να παίξει φουλ επίθεση προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Κατά τις πληροφορίες θα επικεντρωθεί στο (αληθινό) γεγονός ότι μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα τα δεδομένα έχουν αλλάξει και θα επισημάνει το έντονο ενδιαφέρον για λιμάνια και αεροδρόμια στα οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα δώσει προτεραιότητα με σηματωρούς τους ΟΛΠ, ΟΛΘ και το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Το αρνητικό όμως κλίμα δύσκολα αλλάζει. Ο στόχος για την άντληση εσόδων ύψους 2,5 δισ.
ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί.
Το ναυάγιο της ΔΕΠΑ μειώνει τα προσδοκώμενα έσοδα κατά 900 εκατ. ευρώ, αν και από το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν ότι τη συγκεκριμένη είσπραξη την είχαν προϋπολογίσει για το 2014 και υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια αυτά δεν έχουν χαθεί αφού ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί.
Ωστόσο το πρόβλημα, το χρηματοδοτικό κενό, δημιουργήθηκε και πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Αντιθέτως, έχει σημάνει συναγερμός με τις δύο ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις και δεν έχουν εισπραχθεί τα τιμήματα. Πρόκειται για τη 12ετή άδεια για την εκμετάλλευση της διεύθυνσης των Κρατικών Λαχείων όπου ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί η κοινοπραξία των ΟΠΑΠ, Intralot και Scientific Games έναντι τιμήματος 190 εκατ. ευρώ και της πώλησης του 33%.
Η Emma Delta ως εν δυνάμει νέος ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ διαφωνεί με τους όρους που έχει συμφωνήσει η σημερινή διοίκηση του ΟΠΑΠ για τα Λαχεία με τα λοιπά μέλη της κοινοπραξίας και έχει στείλει και σχετικό εξώδικο. Έχει ενστάσεις τόσο για το καταστατικό της νέας εταιρείας που ιδρύθηκε για να εκμεταλλευτεί τα Λαχεία, όπου Intralot και Scientific Games αν και μέτοχοι μειοψηφίας έχουν δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, όσο και για το γεγονός ότι οι τελευταίοι θα είναι και προμηθευτές της νέας εταιρείας εισπράττοντας το 3,3% των ακαθάριστων εσόδων όπου πλειοδότης είναι η Emma Delta, η οποία προσέφερε 652 εκατ. ευρώ.
Εξώδικο προς τη διοίκηση
Επίσης, η Emma Delta έχει στείλει εξώδικο στη διοίκηση του ΟΠΑΠ ζητώντας να παγώσει η σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου με την Intralot.
Από το ΤΑΙΠΕΔ αναγνωρίζουν ότι βρίσκονται εν μέσω ενός power game επιχειρηματικών συμφερόντων αλλά συγχρόνως υποστηρίζουν ότι όλα τα παραπάνω ήταν γνωστά στην κοινοπραξία της Emma Delta και διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι και τα δύο projects – εύκολα ή δύσκολα – θα τελεσφορήσουν.
Από την αγορά υποστηρίζουν ότι η Emma Delta ποτέ δεν ήθελε τον διαγωνισμό των Λαχείων και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «με τα 127 εκατ. ευρώ που είναι το μερίδιο που πρέπει να καταβάλει ο ΟΠΑΠ θα έκαναν μία ωραία επιστροφή κεφαλαίου και θα περιόριζαν το ρίσκο της επένδυσής τους». Επίσης, για τη σύμβαση με τον τεχνολογικό πάροχο είναι εμφανές ότι η Emma Delta θέλει στον ΟΠΑΠ τη Lottomatica, τα συμφέροντα της οποίας εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο κ. Μελισσανίδης και όχι την Intralot.
Άλλωστε, η Lottomatica την τελευταία στιγμή έγινε μέλος της κοινοπραξίας της Emma Delta. Από την άλλη πλευρά, η Intralot πιέζει με τη σειρά της τη σημερινή διοίκηση του ΟΠΑΠ να υπογραφεί η σύμβαση για τον τεχνολογικό πάροχο που έχει περάσει με συντριπτική πλειοψηφία και από το σώμα των μετόχων.
Δηλαδή…. μύλος με λίγα λόγια.
Αγκάθι τα Κρατικά Λαχεία Ο διαγωνισμός για τα Κρατικά Λαχεία που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2012 έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, έχει υπογραφεί η σύσταση της εταιρείας και αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για τους προμηθευτές, ώστε αργότερα η σύμβαση να κυρωθεί και από τη Βουλή. Αν όμως τα Λαχεία αποτελέσουν την αφορμή να κάνει πίσω η Emma Delta για τον ΟΠΑΠ, τότε το σκηνικό αλλάζει δραματικά εις βάρος της χώρας, της κυβέρνησης και τελευταίου του ΤΑΙΠΕΔ.
Πληροφορίες μάλιστα από τραπεζικούς κύκλους του εξωτερικού αναφέρουν ότι η κοινοπραξία της Emma Delta ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει το σύνολο των δανειακών κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ.
Χαμόγελα για ΕΥAΘ, Ιππόδρομο
Σε αντίθεση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαγωνισμοί των Λαχείων και του ΟΠΑΠ, οι διαδικασίες για την πώληση του 51% της ΕΥΑΘ και της εκχώρησης της 20ετούς άδειας αποκλειστικής διοργάνωσης για το ιπποδρομιακό στοίχημα προχωρούν κανονικά και από το ΤΑ1ΠΕΔ εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την έκβαση τους. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από την ποιότητα των σχημάτων που έχουν ενδιαφερθεί για τους δύο διαγωνισμούς.
Για την ΕΥΑΘ έχουν περάσει στη δεύτερη φάση η κοινοπραξία της γαλλικής Suez με τον Ακτορα και η κοινοπραξία που απαρτίζεται από την οικογένεια Αποστολόπουλου (Ιατρικό Κέντρο), την ισραηλινή Mekorot, τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, τη Hitachi και την ισπανική Aqualia.
Για τον Ιππόδρομο συνεχίζουν η κοινοπραξία της γαλλικής PMU μαζί με τη νοτιοαφρικανική Phumelela και η κοινοπραξία της Intralot με την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον ιππόδρομο της Αργεντινής και αποτελεί μέλος του Casino Club, που είναι ο μεγαλύτερος όμιλος τυχερών παιχνιδιών στη Λατινική Αμερική. Οι δεσμευτικές προσφορές για τον Ιππόδρομο αναμένονται στα μέσα Ιουλίου.
Διαβάστε το άρθρο “Κρίσιμες ώρες για το deal του ΟΠΑΠ και τις αποκρατικοποιήσεις” στην πηγή ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ