Στη μεγάλη πορεία της περασμένης Τετάρτης, στο πλαίσιο της απεργίας που εξήγγειλε η ΓΕΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, τα πανό των
διαδηλωτών ήταν δεκάδες. Μεταξύ αυτών και ορισμένα του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΟΠΑΠ Α.Ε., με τα οποία εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και στο ξεπούλημα του Οργανισμού.
Τι υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές της εταιρείας;
‘Ότι η πώληση του ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση, αποτελεί έγκλημα ενάντια στο κράτος και στην κοινωνία. Όπως αναφέρουν, «υπακούοντας στις προσταγές της τρόικας, κάνοντας αγωνιώδη προσπάθεια να κερδίσει μερικούς ακόμα μήνες παραμονής στην εξουσία και υποκύπτοντας στις πιέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων που εποφθαλμιούν τα έσοδα του τζόγου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαρίσει κυριολεκτικά τον ΟΠΑΠ». Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως ο όμιλος ΟΠΑΠ με τη σημερινή λειτουργία απασχολεί περίπου 1000 εργαζομένους και δίνει δουλειά σε 5000 επιχειρήσεις πρακτορείων, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του δικτύου πωλήσεων, με τουλάχιστον 15000 απασχολούμενους.
«Πόσες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα εγγυάται ο ιδιώτης»;, ρωτούν.
Αυτό που δεν λένε, όμως, είναι σε ποιες θέσεις εργασίας αναφέρονται. Μήπως αυτές των 235 μόνιμων εργαζομένων του Οργανισμού που συνεχίζουν να απολαμβάνουν πλουσιοπάροχες απολαβές, οι οποίες με βάση τις εργασιακές δεξιότητες των περισσοτέρων, υφίστανται μόνο στην Ελλάδα των κομματικών παρεμβάσεων και των ημετέρων;
Διότι πώς μπορεί να εξηγήσει κανείς ότι στον ΟΠΑΠ τα «ρετιρέ» των εργαζομένων λαμβάνουν είκοσι μισθούς ετησίως, συν πληθώρα επιδομάτων, που εκτοξεύουν τις απολαβές της πλειονότητας σε ύψη που θα ζήλευαν οι πιο ακριβοπληρωμένοι μάνατζερ της Ευρώπης;
Επίδομα φωτοτυπικού
Σήμερα στην προς πώληση Οργανισμό υπάρχουν ουσιαστικά δύο κατηγορίες υπαλλήλων: οι «παλιοί», που μαζί με τα στελέχη εισπράττουν κάθε μήνα μισθούς χιλιάδων ευρώ, εάν προστεθούν σε αυτούς υπερωρίες και διάφορα επιδόματα και από την άλλη πλευρά οι «πλήβειοι», που εργάζονται με ατομικές συμβάσεις για «ψίχα» συγκριτικά με τους πρώτους , και οι οποίοι είναι αυτοί που ουσιαστικά παράγουν το μεγαλύτερο έργο στην εταιρεία.
Για τους δεύτερους , φυσικά δεν υπάρχουν είκοσι μισθοί όπως ισχύει για τους μόνιμους της ΟΠΑΠ Α.Ε. Πέραν των δεκατεσσάρων που ισχύουν για όλους τους μισθωτούς στην Ελλάδα, στον Οργανισμό ετησίως (συνήθως Φεβρουάριο ή Απρίλιο) όλοι όσοι καλύπτονται από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) έχουν λαμβάνειν ακόμα 6 μισθούς, με τη μορφή πριμ παραγωγικότητας.
Πώς καθορίζεται αυτό;
Λαμβάνοντας υπόψη 2/3 των τακτικών αποδοχών προσαυξημένων κατά ποσοστό 8% επί 105 (σ.σ.: αφορά τον αριθμό των κληρώσεων των παιχνιδιών της εταιρείας στο έτος).
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Παρά τις υποτιθέμενες περικοπές που επεβλήθησαν σε νυν και πρώην ΔΕΚΟ, στον ΟΠΑΠ απλώς αυξήθηκαν οι ώρες εργασίας (από 7,5 σε 8…).
Η δε υπερωριακή απασχόληση υπολογίζεται πλέον με προσαύξηση ποσοστού 50%, αντί του 75%, ενώ τέθηκε πλαφόν στον αριθμό τους (επτά για υπαλλήλους, έξι για προϊσταμένους τμημάτων και τέσσερις για προϊσταμένους διευθύνσεων)…
Κατά τα άλλα, και τα επιδόματα ισολογισμού, κατασκήνωσης, διακοπών (πέραν αυτού της κανονικής άδειας) και ειδικών συνθηκών (για χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών!), ανθυγιεινής εργασίας για τηλεφωνητές, οδηγούς και χειριστές φωτοτυπικών μηχανημάτων ισχύουν και σε περίπτωση συνταξιοδότησης πλουσιοπάροχα εφάπαξ μετά bonus συνεχίζει να απολαμβάνει η συγκεκριμένη κάστα των υπαλλήλων που πολεμά με νύχια και με δόντια την πώληση του Οργανισμού…
Χρυσές αποδοχές, «τρελά» εφάπαξ
Στο κτίριο του Οργανισμού στο Περιστέρι είχε προκληθεί σάλος πριν από λίγα χρόνια , όταν ένας από τους παλαιότερους υψηλόβαθμους υπαλλήλους της εταιρείας είχε συνταξιοδοτηθεί με ένα συνολικό «πακέτο» που άγγιζε τα 500 χιλιάδες ευρώ. Πώς συνέβη αυτό; Με τον τερματισμό της εργασίας του προσωπικού , καταβάλλεται ‘ένα εφάπαξ ποσό ίσο με το 1/12 της συνολικής αμοιβής του εργαζομένου κατά το τελευταίο έτος που εργάστηκε, πλέον αναλογίας υπερωριών και επιδόματος πληρωτέου, βασιζόμενο στα χρόνια υπηρεσίας.
Αν και ίσως μοναδική , η περίπτωση αυτή απλώς καταδεικνύει τη «γαλαντομία» που επιδεικνύει η εταιρεία σε μερίδα υπαλλήλων της. Παρά το ότι από τους 235 μόνιμους υπαλλήλους μόλις το 1/3 κατέχει πανεπιστημιακό πτυχίο, άρα μπορούν να πληρώσου διοικητικές θέσεις, οι υπόλοιποι , με την μορφή επιδομάτων και υπερωριών, φτάνουν να λαμβάνουν αμοιβές που ο ιδιωτικός τομέας πλέον μπορεί να αναπολεί…
Ξεκινά η μάχη των «μνηστήρων»
ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ να αυξήσει τα έσοδα που θα μπουν στα δημόσια ταμεία από την πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στην εταιρεία, η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να παραχωρήσει σε ιδιώτες το 33% του ΟΠΑΠ και όχι το 29%. όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.
Στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ μέσα στις επόμενες ημέρες θα περάσει επιπλέον ποσοστό 4% (ήδη κατέχει το 29%). καθώς υπεγράφη η σχετική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.
Έτσι. ξεκινούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση διεθνούς διαγωνισμού, στον οποίο οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ κριτήρια συμμετοχής προβλέπουν για τις εταιρικές οντότητες (Α.Ε.) ο μέσος όρος των EBITDA της τελευταίας τριετίας να ξεπερνά τα 150 εκατ.
ευρώ. ενώ για τα funds απαιτείται το άθροισμα των κεφαλαίων (ενεργών και μη επενδεδυμένων) να υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ Πα τις κοινοπραξίες οι ίδιοι όροι ισχύουν αναλογικά με το ποσοστό συμμετοχής κάθε μέλους.
Σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις της αγοράς, πάντως, η αποτίμηση που θα πραγματοποιήσουν οι υποψήφιοι επενδυτές για το 33% του Οργανισμού έχει αποκτήσει μεγάλο βαθμό δυσκολίας
Η ΑΛΛΑΓΗ στο φορολογικό καθεστώς του ΟΠΑΠ άλλαξε εντελώς τα οικονομικά μοντέλα και τους δείκτες της εταιρείας, ενώ οι εκκρεμότητες που συνεχίζει να έχει το ελληνικό Δημόσιο αναφορικά με το μονοπώλιο και τη χορήγηση της αποκλειστικής άδειας λειτουργίας 35.000 VLTs για συνολικό διάστημα 10 ετών αυξάνουν τους αστάθμητους παράγοντες της διαδικασίας.
Διαβάστε το άρθρο «ΟΠΑΠ: Αποδοχές-πρόκληση και σκανδαλώδη προνόμια» στην πηγή: ΚΕΦΑΛΑΙΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ