Οι «μνηστήρες» εμφανίζονται πως θα είναι πολλοί, όμως τώρα που πραγματικά άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και επίσημα με την προκήρυξη του διαγωνισμού θα διαφανεί ποιοι απ’ όλους τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να πάρουν τον ΟΠΑΠ διαθέτουν και τα απαιτούμενα κεφάλαια και το βεληνεκές αλλά και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να υποβάλλουν υποψηφιότητα νίκης για το μεγαλύτερο φιλέτο των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων.
To project Olympus (σημειολογική κωδική ονομασία της προκήρυξης του διαγωνισμού) βάζει ακόμα υψηλότερα τον πήχυ και προσθέτει νέα δεδομένα.
ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ;
- Πρώτον. Ο νικητής του διαγωνισμού δεν θα κερδίσει το 29% του Οργανισμού, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί αλλά το 33%. Γεγονός που σημαίνει αρκετά πράγματα. Όπως ότι το δημόσιο δεν θα κρατήσει τις μετοχές του 4% και ο αγοραστής θα καταστεί πανίσχυρος.
- Δεύτερον. Ότι το τίμημα λογικό αυξάνεται ακόμα και στην περίπτωση της αποτίμησης της χρηματιστηριακής αξίας του Οργανισμού (θα είναι σαφώς μεγαλύτερο το ποσό των αναμενόμενων προσφορών) που σήμερα για το 1/3 (33%) φτάνει τα 500 εκ. ευρώ.
- Τρίτον. Με το 33% ο αγοραστής του Οργανισμού, εκείνος δηλαδή που θα πλειοψηφήσει καθίσταται κυριολεκτικά το μεγάλο αφεντικό αν αποκτήσει επιπλέον ένα ποσοστό 1% από την ελεύθερη αγορά.
- Τέταρτον. Η επίσπευση της διαδικασίας πώλησης του ΟΠΑΠ με τη λήξη της πρώτης φάσης ως τις 19 Οκτωβρίου «σηματοδοτεί» ότι το αργότερο ως το τέλος του χρόνου, εάν δεν υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις η Λ.Κηφισού θα αλλάξει χέρια.
- Πέμπτον. Αυτή ακριβώς η επίσπευση της πώλησης του Οργανισμού σημαίνει ότι ακόμα και τα «φρουτάκια» τα οποία η εταιρία θα τα παραχωρήσει (σύνολο 18.500 μηχανές) σε 4 έως 10 παραχωρησιούχους που θα επιλεγούν μέσω διαγωνισμού θα αφορά «παιχνίδι» του νέου ιδιοκτήτη, ο οποίος παράλληλα για διάστημα 10 ετών θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί τα 16.500 Video Lottery Terminals (VLT’s) αποκλειστικά στην εταιρία του.
Η μη συμμετοχή του Δημοσίου στο νέο σχήμα του ΟΠΑΠ είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς με την παρουσία του, βάσει του ποσοστού που θα διατηρούσε θα μπορούσε να προβάλλει οποιαδήποτε απόφαση.
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Αυτή η «ανατροπή» πάντως ως προς τη συμμετοχή του Δημοσίου έχει πλούσιο παρασκήνιο το οποίο εντάθηκε τις τελευταίες μέρες. Δεν είναι υπερβολή να σημειώσει κανείς ότι όλα έγιναν ύστερα από μια πρωτοφανή πίεση της Τρόικας που επέλεξε να φτάσει στα άκρα.
Κατ” αρχήν τόσο ο Σαμαράς όσο και ο Βενιζέλος επιθυμούσαν τη μη πώληση του Οργανισμού. Στη συνέχεια οι όποιες αντιστάσεις τους κάμφθηκαν. Και το 29% του Οργανισμού πέρασε στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Τώρα ήλθε η νέα πίεση και η «ανάγκη» η χώρα, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή να δείξει ότι κινείται προς την κατεύθυνση διάσωσης επιδιώκοντας να δείξει ένα καλύτερο πρόσωπο.
Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος αναφέρεται ότι στην ΟΠΑΠ ΑΕ έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι το 2030 το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης 13 τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα.
Το μοναδικό «κενό» σημείο αποτελεί το ερώτημα που μπορεί να φτάσει το ύψος της προσφοράς των ενδιαφερομένων. Με το 33% σαφώς και θα είναι υψηλότερο όμως το 1 δισ. το οποίο προσδοκά το Δημόσιο τίθεται εν αμφιβάλω και από την πτώση της μετοχής του αλλά και από τη φορολόγηση 10% των κερδών των παικτών οι οποίοι υπάρχει ο κίνδυνος να στραφούν προς τις λεγόμενες παράνομες εταιρίες.
Τώρα ποιοι θα «ζητήσουν» τον ΟΠΑΠ;
Πέρα από τον Τούρκο Dogan που γράφουμε σε άλλη σελίδα (η Hurriet επιβεβαίωσε κι αυτή μετά το Reuters τη Deal) θεωρούνται σίγουρα τα σχήματα Μελισσανίδη-Lotomatica του Κόκκαλη (Intralot) και του Δ.Κοπελούζου σε συνεργασία με ξένη εταιρία. Προς την απόκτηση του Οργανισμού αναμένεται να κινηθούν η βρετανική Camelot, η αμερικανική Scientific Games ενδεχουένωςδιάφοοα funds ενώ θα σταθμίσουν τη στάση τους ο Δ. Κοντομηνάς και Γ. Μπόμπολας.
Οι όροι του διαγωνισμού
To project Olympus άναψε το «πράσινο» φως για την πώληση του 33% της ΟΠΑΠ ΑΕ αντί του αρχικού ποσοστού του 29% που επρόκειτο να δοθεί σε ιδιώτη. Οι όροι του διαγωνισμού με προθεσμία ως την 19η Οκτωβρίου για την κατάθεση των σχετικών εγγράφων δόθηκε στη δημοσιότητα. Το 29% της εταιρίας έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ταμείο από το Ελληνικό Δημόσιο. Το επιπλέον 4% θα πάρει τον ίδιο δρόμο μετά από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.
Στη διαγωνιστική διαδικασία θα μπορούν να πάρουν μέρος οι ενδιαφερόμενοι είτε αυτόνομα, είτε μέσω κοινοπραξίας, στην οποία όμως θα πρέπει να υπάρχει ένα κύριο μέλος που θα διατηρεί ποσοστό συμμετοχής όχι μικρότερο του 34%. Για τον νικητή του διαγωνισμού προβλέπεται ακόμα η χρήση εταιρίας ειδικού σκοπού SPV.
Οι «απαιτήσεις» από τους ενδιαφερόμενους είναι για τις εταιρικές Α.Ε. να ξεπερνά τα 150 εκ. ευρώ ο μέσος όρος των EBITDA της τελευταίας τριετίας ενώ αν πρόκειται για fund χρειάζεται το άρθροισμα των κεφαλαίων (ενεργών και μη επενδεδυμένων) να ξεπερνά τα 500 εκ. ευρώ. Οι ίδιοι όροι ισχύουν ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής κάθε μέλους για τις κοινοπραξίες.
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα πρέπει να καταθέσουν εγγράφως στους οικονομικούς συμβούλους της ιδιωτικοποίησης, με την ένδειξη “Expression of Interest Submission re: Project Olympus” τη συμμετοχή τους.
Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και επιλεγούν θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο των στοιχείων της ΟΠΑΠ ΑΕ (due diligence) και να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.
Ως σύμβουλοι του Ταμείου για την ιδιωτικοποίηση ορίστηκαν οι Deutsche Bank (London Branch, ΕθνικήΤρά^ςα, fields, Bruckhaus Deringer LLD and Καρατζάς και συνεργάτες Δικηγορική Εταιρία.
Διαβάστε το άρθρο «To project Olympus για την πώληση του ΟΠΑΠ» στην πηγή: DEAL NEWS