Μπροστά σε πολλές συμπτώσεις για τις σχέσεις ΟΠΑΠ και Eurobank EFG Equities θα βρεθούν σήμερα οι μέτοχοι του οργανισμού που θα παρακολουθήσουν την έκτακτη γενική συνέλευση.
Η συνέλευση καλείται να εγκρίνει την παράταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ κατά δέκα χρόνια, δηλαδή έως το 2030, και την απόκτηση της άδειας για τα «φρουτάκια» έναντι συνολικού τιμήματος 935.000.000 ευρώ. Οι συμβάσεις θα υπογραφούν με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στο οποίο προΐσταται ο Κώστας Μητρόπουλος, πρώην επικεφαλής της Ε urobank EFG Equities.
Οι μέτοχοι, που θα παρακολουθήσουν τη συνέλευση, θα ακούσουν ότι ο ΟΠΑΠ ανέθεσε στη Eurobank EFG Equities να γνωμοδοτήσει για το πόσα πρέπει να πληρώσει στο Δημόσιο για επέκταση μονοπωλίου και «φρουτάκια». Κατά σύμπτωση, επίσης, στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ συμμετέχει, ως μη εκτελεστικό μέλος, ο Δημοσθένης Αρχοντίδης, ο οποίος παράλληλα «ασκεί διευθυντικά καθήκοντα ως μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου» της Eurobank EFG Equities.
0 «ανεξάρτητος εκτιμητής»
Η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή εταιρία είναι, κατά τη διοίκηση του ΟΠΑΠ υπό τον Γ. Σπανουδάκη, ο «ανεξάρτητος εκτιμητής», ο οποίος γνωμοδότησε «για τη δίκαιη, εύλογη και λογική αποτίμηση των συγκεκριμένων συναλλαγών». Πάντως, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, τέτοιου ύψους συναλλαγές πολύ μικρότερες από το σχεδόν ένα δισ. ευρώ που θα πληρώσει ο ΟΠΑΠ) δεν στηρίζονται μόνο σε μία αποτίμηση, αλλά σε δύο, από ανεξάρτητους οίκους. Συνήθως δε οι δύο αποτιμήσεις συνοδεύονται από ένα εύρος τιμήματος (ανώτερο και κατώτερο), έτσι ώστε να γνωρίζουν και οι μέτοχοι τα ακριβή μεγέθη στα οποία βασίστηκε η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για μια τόσο σοβαρή συναλλαγή.
Μια άλλη… λεπτομέρεια που δεν θα πει σήμερα στους μετόχους η διοίκηση του ΟΠΑΠ είναι το γεγονός ότι θα πληρώσει 935.000.000 ευρώ λαμβάνοντας και ομολογιακό δάνειο (δηλαδή θα πληρώνει τόκους από την πρώτη ημέρα), παραβιάζοντας όσα προβλέπει η σύμβαση του 2000 με το Ελληνικό Δημόσιο.
Η σύμβαση, που υπεγράφη στις 15 Δεκεμβρίου 2000 με βάση τον νόμο 2843/2000, περιλαμβάνει το άρθρο 11 – «Διαδικασία για τη μελλοντική Παραχώρηση Αποκλειστικού Δικαιώματος». Σύμφωνα με το άρθρο 11, «για τη μελλοντική παραχώρηση αποκλειστικού δικαιώματος», όπως συμβαίνει με τη δεκαετή παράταση του μονοπωλίου, «συγκροτείται (…) ειδική επιτροπή, με έργο τη διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων και του καθορισμού του ανταλλάγματος». Η συγκεκριμένη επιτροπή ουδέποτε συγκροτήθηκε, όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τη διαδικασία.
Στο άρθρο 11 αναφέρεται και κάτι άλλο που δεν θα πει σήμερα η διοίκηση του οργανισμού:
Ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ, «στον οποίο αποστέλλεται υποχρεωτικά αντίγραφο της εκθέσεως της παραπάνω επιτροπής», καλείται να συμφωνήσει εντός προθεσμίας «η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τεσσάρων μηνών».
Επειδή το πολυνομοσχέδιο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 22 Αυγούστου, η διοίκηση του ΟΠΑΠ είχε χρόνο έως τις 22 Δεκεμβρίου ώστε να μην παραβιαστεί η σύμβαση του 2000. Αντί γι’ αυτό, προτίμησε να μην αξιοποιήσει όσα προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο και να δώσει 935.000.000 ευρώ στο Δημόσιο, με μία μόνο αποτίμηση υπό την πίεση του βαλτωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
Διαβάστε το άρθρο «Οι στενές σχέσεις του ΟΠΑΠ για τις «χρυσές» συμβάσεις» του ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΥ στην πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ