Σε ό,τι αφορά το θέμα του KINO.
Το συγκεκριμένο παιχνίδι ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 4 Οκτωβρίου2004 και έκτοτε συνεχίζεται με τους ίδιους ακριβώς κανόνες και συχνότητα που καθορίστηκαν με την έναρξη του.
Πρόκειται για παιχνίδι το οποίο προβλεπόταν από τη σύμβαση η οποία υπογράφηκε στις 15.112000 μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΠΑΠ Α.Ε.,με την οποία εκχωρήθηκε το μονοπώλιο διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας, μέσω (και εντός) των πρακτορείων.
Αντίθετα όμως με το παράδειγμα των περισσοτέρων κρατών, στην Ελλάδα και μέσω της ΟΠΑΠΑ.Ε. προβλέπονται σημεία αποκλειστικής και, συνεπώς, περιοριστικής διάθεσης των παιχνιδιών της Εταιρείας, του ΚΙΝΟ περιλαμβανομένου, το οποίο διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο μέσω των πρακτορείων ΟΠΑΠ. Το ίδιο ισχύει και με τις προωθητικές ενέργειες του παιχνιδιού, που πραγματοποιούνται μόνο εντός των πρακτορείων, απευθυνόμενες έτσι αποκλειστικά και μόνο στο ήδη υπάρχον κοινό της ΟΠΑΠ ΑΕ.
Κατά συνέπεια η διεξαγωγή του παιχνιδιού δεν “έρχεται σε αντίθεση με το ρόλο του ως κρατικού μονοπωλίου διοργάνωσης τυχερών παιχνιδιών, που έχει ανατεθεί (στην ΟΠΑΠΑ.Ε.) από το ελληνικό Δημόσιο”.
Ολα αυτά τα γνωρίζει (ή όφειλε να τα γνωρίζει) ο κ. Σκυλακάκης καθώς είναι δημοσιοποιημένα στοιχεία και εν τέλει θα μπορούσε να τα πληροφορηθεί από την ΟΠΑΠ Α.Ε. πριν απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Γιατί ασχολείται τώρα ?
Ένας προσεκτικός παρατηρητής θα μπορούσε να κάνει διάφορες υποθέσεις για την έντονη δραστηριοποίηση του Θόδωρου Σκυλακάκη. Επί τέσσερα χρόνια, από τον Μάρτιο 2006 μέχρι τον Μάιο του 2009, διετέλεσε γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο υπουργείο Εξωτερικών και τον Δεκέμβριο του 2007 ορίστηκε ειδικός εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για Θέματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα.
Ήταν σε κυβερνητικές θέσεις δίπλα στην Ντόρα Μπακογιάννη και μπορεί ο ΟΠΑΠ να μην ήταν στις άμεσες δραστηριότητές του, αλλά θα μπορούσε να υποβάλει ενστάσεις και να θέσει ζητήματα για τις συμβάσεις με την Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη και τις αναθέσεις που διαδέχονταν η μία την άλλη.
Αντίθετα, τόσα χρόνια παρά την ανάδειξη των σκανδαλωδών συμβάσεων, από την «Α» και άλλες εφημερίδες, δεν έλεγε κουβέντα.
Τα ανακάλυψε όλα τους τελευταίους μήνες, αφού διαγράφηκε την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου από την Κοινοβουλευτική ομάδα της «Νέας Δημοκρατίας» μετά τις δηλώσεις του υπέρ του Μνημονίου και την πλήρη ταύτιση του με την Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Είναι γνωστό ότι οι «βαρόνοι» των ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες θέλουν να εισβάλουν στο κομμάτι που λέγεται τζόγος. Ο πόλεμος που δέχεται ο ΟΠΑΠ για την άρση του μονοπωλίου, προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά οι προαναφερόμενοι, συνοδεύεται από την εξαφάνιση των αποφάσεων και θέσεων από τα διεθνή όργανα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) όλων όσων αποδέχονται τον μονοπωλιακό χαρακτήρα των τυχερών παιχνιδιών.
Επιλεκτική ανάδειξη της απάντησης του επιτρόπου Barnier από τα ΜΜΕ (στο περασμένο φύλλο η «Α» είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά για τη… μούγγα των ΜΜΕ σχετικά με την επιστολή της Fernbank Partners LLC που κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου). Τα ΜΜΕ έκαναν επιλεκτική ανάδειξη της απάντησης του επιτρόπου Michel Barnier, στη νέα ερώτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη για τη συμβατότητα είσπραξης εσόδων και νομολογίας ΔΕΚ, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας.
Ποια είναι η αγωνία του Έλληνα ευρωβουλευτή και ποιο το νέο ερώτημά του; «Στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης “ρύθμιση της αγοράς των παιγνίων”, που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση, αναφέρεται ότι εξετάζεται η απ” ευθείας ανάθεση αδείας διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών στο κρατικό μονοπώλιο (ΟΠΑΠ ΑΕ), με προκαθορισμένο κόστος ή προκαθορισμένη τιμή ανά άδεια.
Θεωρεί η προσυπογράφουσα τη δανειακή σύμβαση Επιτροπή ότι η για δημοσιονομικούς λόγους ανάγκη επείγουσας είσπραξης των ανωτέρω ποσών δικαιολογεί (ή θα έπρεπε να επηρεάσει) την επιλογή τής απ” ευθείας αναθέσεως στο κρατικό μονοπώλιο των εν λόγω αδειών;» Στο (ίδιο μοτίβο και ο Σκυλακάκης Ο ίδιος ο ερωτών ευρωβουλευτής στην επίσημη ιστοσελίδα του για την απάντηση του Επιτρόπου, διακρίνει: «Απαιτώντας, για το θέμα του επικείμενου νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια, ο Επίτροπος Barnier διατυπώνει ισχυρές επιφυλάξεις και προϋποθέσεις για την πιθανότητα να διαχειριστεί ο ΟΠΑΠ απ’ ευθείας και χωρίς διεθνή διαγωνισμό, τις νέες άδειες τυχερών παιχνιδιών, εν όψει των νέων εσόδων που προβλέπονται από το μνημόνιο από τα τυχερά παιχνίδια, αναφέροντας ότι “Στον βαθμό που οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμούς των θεμελιωδών ελευθεριών, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι περιορισμοί τέτοιων ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών, επιτρέπονται βάσει της Συνθήκης, εφόσον δεν συνεπάγονται διακρίσεις, δικαιολογούνται από έγκυρο δημόσιο συμφέρον, είναι αναγκαίοι και αναλογικοί και συνάδουν με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”».
Τι δεν αναδείχθηκε όμως; Το κομμάτι της απάντησης του Επιτρόπου -βάσει του οποίου το άνοιγμα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα μπορεί να γίνει με απευθείας ανάθεση των αδειών στην ΟΠΑΠ Α.Ε. εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Η υποβάθμιση του ήταν τέτοια, που την έκανε… αόρατη.
Τι ανέφερε ο Επίτροπος Barnier; Ότι ο περιορισμός των ελευθεριών και της ίσης μεταχείρισης επιχειρήσεων «επιτρέπονται βάσει της Συνθήκης» και «δικαιολογούνται από έγκυρο δημόσιο συμφέρον» στην περίπτωση των τυχερών παιχνιδιών.
Τις τελευταίες ημέρες, διόλου τυχαία δημοσιοποιήθηκε ένα σχέδιο νόμου για διασπορά των αδειών για δικτυακό στοίχημα σε 15-50 παρόχους και για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε χιλιάδες αποκλειστικής ή μεικτής χρήσης καταστήματα (αναψυχής, εστίασης κλπ.).
Με τέτοιο… πληθωρισμό παρόχων, είναι μάλλον αδύνατο το κράτος εντός του 2011 να κατορθώσει να εισπράξει τα 700 εκατ. ευρώ που δεσμευτικά υποχρεώνεται από το Μνημόνιο. Ποιος θα δώσει για μια άδεια πάνω από 5 εκατ. ευρώ, όταν ο ανταγωνισμός θα είναι τόσο μεγάλος;
Καθυστερεί το νομοσχέδιο Αν υπήρχε ρύθμιση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών, τα θέματα θα είχαν πάρει τον δρόμο τους. Αλλά το περιβόητο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για διάφορους λόγους, άλλους εξηγήσιμους και άλλους όχι, παραμένει ως εκκρεμότητα.
Ο υπουργός Οικονομικών κοιμάται και ξυπνά σ” ένα αεροπλάνο με τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα. Κάποιοι όμως προϊστάμενοι λέγεται ότι εκμεταλλεύονται αυτή την απουσία και δημιουργούν προβλήματα, ώστε τα πράγματα να οδηγηθούν προς την κατεύθυνση που επιθυμούν οι επιχειρηματίες. Αυτοί που πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μοιρασιά του μεγάλου κεφαλαίου που λέγεται τζόγος.
Οι πράκτορες στην παρούσα φάση, κάνοντας απεργίες, πλήττουν την εικόνα του ΟΠΑΠ. Το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζεται ανάλγητο στα αιτήματά τους κι έτσι προκαλείται μεγάλη ζημιά και στον ΟΠΑΠ, αλλά και στο κράτος που έχει τεράστια απώλεια εσόδων. Έστω και την ύστατη στιγμή, οι πράκτορες αντιλαμβάνονται ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών; Και τότε θα έχουν χάσει πολλά περισσότερα.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολύ μεγάλο κομμάτι διαφωνεί με τις απεργίες και ώθησε -στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας των πρακτόρων την περασμένη Τετάρτη στην απόφαση συνέχισης των διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την ικανοποίηση των φορολογικών αιτημάτων.
Η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε όποιες κινητοποιήσεις κρίνει απαραίτητες, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο δεν αποδώσουν και δεν φέρουν τα αναμενόμενα γι’ αυτούς αποτελέσματα.
Βάσει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, οι πράκτορες του ΟΠΑΠ υποχρεούνται να διατηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, αν και τα έσοδά τους βεβαιώνονται από το ίδιο το κράτος, αφού εισπράττουν το 8% του τζίρου των τυχερών παιχνιδιών. Παράλληλα, δεν προβλέπεται να μπορούν να περνούν παραστατικά με τυχόν ζημίες, όπως είναι η επιστροφή απούλητων λαχείων.
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έχουν προτείνει στους εκπροσώπους του υπουργείου ως αντιπρόταση να φορολογούνται όπως ο ΟΔΙΕ, αλλά μέχρι τώρα συνάντησαν μια περίεργη αδιαλλαξία.
Αυτή τη φορά, όμως, οι πράκτορες έχουν δει και το τυρί αλλά και τη φάκα.??? Προς απογοήτευση των μεγαλοεπιχειρηματιών που θέλουν να μπουν στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών. Το υπουργείο Οικονομικών τι θα κάνει;
Πηγή : ΑΠΟΨΗ (Νίκος Συνοδινός)