Σε προηγούμενο σχόλιό της, η στήλη ασχολήθηκε με την πολλάκις αναφερθείσα ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ η οποία προς το παρόν
παραμένει «όνειρο απατηλό». Τότε είχαμε επί τη ευκαιρία αναφερθεί στις τελευταίες πληροφορίες για την ιδιωτικοποίηση της λοταρίας της Indiana, στις ΗΠΑ, όπου ΔΕΝ εμφανίστηκε ως δικεκδικητής η Intralot δημιουργούντας απορίες για το τι δύναται να σημαίνει αυτό.
Μπορεί στην υπόθεση του ΟΠΑΠ να μην υπάρχει τίποτε νεότερο, (ας μην ξεχνάμε και την αλλαγή ηγεσίας -διοικητικού συμβουλίου που επήλθε) στο εξωτερικό όμως οι εξελίξεις είναι συνεχείς.
Η πολιτεία του New Jersey προχωρά και αυτή σε ιδιωτικοποίηση της λοταρίας της, οπότε εκκινώντας τις σχετικές διαδικασίες, διοργάνωσε «παρουσίαση» και επισκέψεις «ενδιαφερομένων», στις εγκαταστάσεις της.
Ως κατ αρχήν ενδιαφερόμενοι, μαθαίνουμε, προσήλθαν η Gtech, (που παρέχει ήδη την τεχνολογία διοργάνωσης παιγνίων στη λοταρία του New Jersey) η Camelot, η Scientific Games και η Intralot.
Σε αυτή τη φάση δεν είναι γνωστό πόσοι και ποιοι από αυτούς τους ενδιαφερόμενους θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά. Σίγουρα όμως θα έχει «ελληνικό» ενδιαφέρον να δούμε αν η Intralot θα συγκαταλέγεται μεταξύ τους, καθότι πέραν της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας, θα απαιτηθούν οικονομικοί, οργανωτικοί και ανθρώπινοι πόροι, σημαντικού επιπέδου.
Μέσα από τις οργανωμένες διαδικασίες που ακολουθούνται όμως στις ΗΠΑ, ιδίως σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων εταιριών που διοργανώνουν «τυχερά παιχνίδια» οδηγούμαστε μοιραία πίσω στην υπόθεση του ΟΠΑΠ.
Διότι για να γίνει μια τόσο μεγάλη ιδιωτικοποίηση, με διαφανή και αξιόπιστο τρόπο, πρέπει να υπάρξουν σοβαρότατες διαδικασίες, κι όχι μόνο για την αξιολόγηση της τεχνολογίας ή των οικονομικών δεδομένων που θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι.
Όταν μιλάμε για «τζόγο» το ζήτημα αποκτά κι άλλες σοβαρές πλευρές που θα πρέπει να εξεταστούν.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από τα μύρια όσα που συνέβησαν κατά το παρελθόν στο χώρο του τζόγου (κι αποθανατίστηκαν σε κινηματογραφικά έργα με επίκεντρο το θρυλικό Las Vegas) έχουν αναπτύξει δοκιμασμένες πρακτικές ελέγχου του λεγόμενου probity των διεκδικητών.
To probity control μεταφράζεται στα ελληνικά ως «έλεγχος εντιμότητας» ή «ακεραιότητας» κι επιτυγχάνεται με συνδυασμό διαφόρων μεθόδων, μια εκ των οποίων είναι η αξιολόγηση των επιδόσεων, της διαφάνειας και της ακεραιότητας στην τήρηση των συμφωνηθέντων, που έχει παρουσιάσει κατά το παρελθόν (σε ανάλογα deals) ο κάθε «ενδιαφερόμενος»
Το ερώτημα που πολλοί αναμένουν με ενδιαφέρον (αν υποθέσουμε ότι αργά ή γρήγορα θα ανακοινωθεί διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ) είναι που ακριβώς θα τεθεί από ελληνικής πλευράς ο «πήχης» των ελέγχων, είτε αυτοί αφορούν την «ακεραιότητα» είτε γενικότερα την αποτελεσματικότητα των ενδιαφερόμενων.
Διότι καλώς ή κακώς, ο ΟΠΑΠ είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο- και διαθέτει τεράστιο μερίδιο αγοράς στην ελληνική αγορά του «τζόγου».
Διαβάστε το άρθρο “Ο ΟΠΑΠ, το… New Jersey και το “probity control”, στην πηγή: Euro2day