Νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει 77 διοικητικές πράξεις με στόχο τη διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων προωθεί
η κυβέρνηση, υπό τις… ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας. Ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι στους κόλπους των τριών κομμάτων που έχουν τα… ηνία της χώρας, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στο «ξεπούλημα» ορισμένων εκ των μεγαλύτερων κρατικών ελληνικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπάρχει καμία οικονομική λογική, με το «πρόσχημα» προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον ΟΠΑΠ, η προωθούμενη πώληση του ποσοστού 29% εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου μέσω του χρηματιστηρίου, δεν θα αποφέρει στα ταμεία του κράτους περισσότερα έσοδα από τα κέρδη μιας ετήσιας χρήσης του Οργανισμού.
Αντίθετα ο ΟΠΑΠ, βάσει μεγεθών αλλά και των προοπτικών που παρουσιάζει, αποτελεί ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο, αν πουληθεί με βάση τις σημερινές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις, θα στερήσει μεγάλα μελλοντικά έσοδα για το κράτος.
Ισχυρά ατού
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα ισχυρά ατού της επιχείρησης προκειμένου να αντλήσει τα μεγαλύτερα δυνατά έσοδα από τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές συγκριτικά με αυτά που αντιστοιχούν σήμερα με την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ με βάση την τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής στο ταμπλό. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο «πακέτο» άξιζε πριν από το ξεκίνημα των υποβαθμίσεων για την ελληνική οικονομία περίπου 1,7 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα δεν ξεπερνά ούτε τα 500 εκατ. ευρώ, όταν μόνο πέρυσι ο Οργανισμός εμφάνισε καθαρά κέρδη της τάξης των 537 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 78 εκατ. τα εισέπραξε ως μέρισμα το ελληνικό Δημόσιο.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα προσδοκώμενα έσοδα από τη νέα μετοχοποίηση είναι περίπου τα μερίσματα της τελευταίας τριετίας (435 εκατ. ευρώ).
Μόνο την περίοδο 2006-2011, το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε από τον ΟΠΑΠ μερίσματα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ!
Δεν πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κάποιες σημαντικές υπεραξίες, οι οποίες λόγω της γενικότερης απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στις αποτιμήσεις της μετοχής στο ταμπλό. Από το ξεκίνημα της χρονιάς η εταιρεία έχει επεκτείνει τη σύμβαση που είχε με το Δημόσιο μέχρι το 2030, ενώ έχει εισαγάγει νέα παιχνίδια.
Παράλληλα προωθεί την είσοδό της στο διαδικτυακό στοίχημα σε συνεργασία με ξένους αλλά και εγχώριους μεγάλους «παίκτες» του κλάδου -στο Euro ξεκίνησε το Πάμε Στοίχημα live- διεκδικεί και την εκμετάλλευση των κρατικών Λαχείων (και του Ξυστού) σε ένα σχήμα στο οποίο συμμετέχουν ακόμη η αμερικανική Scientific, n ιταλική Lottomatica και n Intralot.
«Αιμοδότης»
Εκτός όλων αυτών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΟΠΑΠ αποτελεί παραδοσιακά τον «αιμοδότη» του ελληνικού αθλητισμού, μέσω των χορηγιών που προσφέρει στα περισσότερα αθλήματα, ενώ ασκεί και πολύτιμο κοινωνικό έργο, κινήσεις οι οποίες δεν αποκλείεται να περιοριστούν σε ενδεχόμενο πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου και ανάθεσης του μάνατζμεντ σε ιδιώτες.
Αναφορικά με τη διαδικασία που προωθείται από την κυβέρνηση, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έναρξη διαδικασιών για την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να έχει επιλεγεί ο νέος ιδιοκτήτης του «πακέτου», ο οποίος θα καταβάλει το συμφωνηθέν τίμημα τον Ιούνιο του 2013. Θυμίζουμε ότι το ελληνικό Δημόσιο ελέγχει σήμερα το 34% του ΟΠΑΠ.
Στο ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταβιβαστεί το 29% του οργανισμού, το οποίο και θα βγει προς πώληση. Το Δημόσιο θα διατηρήσει το 5%, καθώς η κρατική συμμετοχή θεωρείται απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με το καθεστώς του μονοπωλίου.
Με καθαρά κέρδη της τάξης των 132 εκατ. ευρώ έκανε «ποδαρικό» στο α’ τρίμηνο του 2012 ο ΟΠΑΠ, παρά την πίεση του εγχώριου μακροοικονομικού περιβάλλοντος η οποία αποτυπώθηκε και στον τζίρο του Οργανισμού με μια μικρή πτώση σε ποσοστό 5% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (στα 1,06 δισ. ευρώ).
Οι πωλήσεις των παιχνιδιών αθλητικού στοιχηματισμού στην εξεταζόμενη περίοδο μειώθηκαν κατά 2,2%, στα 429,7 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα των χαμηλότερων εσόδων του παιχνιδιού ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ κατά 7,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, που αντισταθμίστηκαν μερικώς από τη συνεισφορά των παιχνιδιών Monitor & Go Lucky.
Παράλληλα, οι πωλήσεις των αριθμολαχείων στο α’ τρίμηνο του 2012, μειώθηκαν κατά 6,8% σε 635,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις του ΚΙΝΟ διαμορφώθηκαν στα
Euro 2012
Αναφορικά με το β’ τρίμηνο, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος εκτιμά ότι η αύξηση των εσόδων από το «Στοίχημα» λόγω του Euro 2012, αναμένεται να μετριάσει την αδύναμη απόδοση των υπόλοιπων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Ειδικότερα προβλέπει ότι τα έσοδα από το «Πάμε Στοίχημα» θα αυξηθούν στο β’ τρίμηνο κατά 12% στα 405 εκατ. ευρώ. Για το KINO η χρηματιστηριακή αναμένει μείωση των εσόδων κατά 7% (στα 507,1 εκατ.), ενώ για τα «Monitor Games» αναμένει πτώση των εσόδων κατά 59% στα 28 εκατ. ευρώ.
Συνολικά για το εξάμηνο, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος αναμένει τζίρο 2,08 δισ. ευρώ (-5% από το αντίστοιχο διάστημα του 2011), EBITDA 328,5 εκατ. ευρώ (-10,8%) και καθαρά κέρδη 231,1 εκατ. ευρώ. Στα επιμέρους βασικά παιχνίδια του Οργανισμού προβλέπει τζίρο 801,6 εκατ. ευρώ για το Στοίχημα (+1,1% σε ετήσια βάση), 1,05 δισ. ευρώ για το ΚΙΝΟ (-6,9%), 54,6 εκατ. για τα Monitor Games (-20,4%) και 176,2 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Για το σύνολο του 2012, η χρηματιστηριακή περιμένει τζίρο 4,03 δισ. ευρώ, EBITDA 617 εκατ. και καθαρά κέρδη 434 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε το άρθρο “Ο ΟΠΑΠ, το μεγάλο στοίχημα των αποκρατικοποιήσεων” στην πηγή: e-go.gr Μ. Αποστόλου [email protected]