Ο κρατικά ελεγχόμενος ΟΠΑΠ φαίνεται ότι είναι η μοναδική αξιόπιστη λύση που σώζει την… τιμή των αποκρατικοποιήσεων.
Στη μέχρι τώρα λειτουργία του, τα deals τα οποία έχει υλοποιήσει το Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου μεταφράζονται σε συνολικά έσοδα 1,6 δισ. ευρώ. Σχεδόν το 72% εξ αυτών (1,15 δισ.) προέρχεται από τις συμφωνίες με τον ΟΠΑΠ, για την πώληση της άδειας για τα «φρουτάκια» (VLTs), την επέκταση του μονοπωλίου για τα τυχερά παίγνια, αλλά και για τη 12ετή άδεια λειτουργίας των κρατικών λαχείων. Άδεια η οποία δόθηκε μεσοβδόμαδα στο μοναδικό ενδιαφερόμενο κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο ο ΟΠΑΠ έφθασε να κατέχει το 67% και το υπόλοιπο 33% να μοιράζεται στη μέση, ανάμεσα στην ελληνική εταιρεία Ιντραλότ και στην αμερικανική Scientific Games.
Στο συγκεκριμένο σχήμα μετείχε και η ιταλική LottoMatica, η οποία προτίμησε να κρατήσει μόνο μία μετοχή και να εκχωρήσει τη συμμετοχή της (33%) στον ΟΠΑΠ.
Διότι, όπως λένε οι πληροφορίες, οι Ιταλοί αρνήθηκαν να βελτιώσουν το τιμή μα για τα λαχεία (πέραν των 150 εκατ. ευρώ).
Τελικώς, η συμφωνία με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έκλεισε στα 190 εκατ. ευρώ, με τον ΟΠΑΠ να σηκώνει τα περισσότερα πρόσθετα βάρη, αφού με βάση τα διευρυμένα ποσοστά του στην κοινοπραξία το μερίδιο που θα πρέπει να πληρώσει είναι 127,3 εκατ. ευρώ. Αποφασιστική συνδρομή στο να κλείσει το deal είχαν τόσο η Ιντραλότ όσο και η Scientific, που θα πρέπει να καταβάλλουν από 31,35 εκατ. ευρώ εκάστη.
Το οξύμωρο είναι ότι, ενώ υποτίθεται ότι οι αποκρατικοποιήσεις έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος, η παραχώρηση της άδειας για τα λαχεία προβλέπεται να κυρωθεί από τη Βουλή τον Μάρτιο του 2013.Έξι μήνες μετά, λέει το χρονοδιάγραμμα, τα λαχεία θα φύγουν από το κράτος και θα περάσουν στους νέους ιδιοκτήτες… Δηλαδή από τον Σεπτέμβριοτου2013! Αν δεν υπάρχει κάτι άλλο που δεν έχει γίνει γνωστό, τότε τα χρονοδιαγράμματα αυτά είναι η αποθέωση της γραφειοκρατίας.
Ορισμένοι στην αγορά θεωρούν ότι η ιδιωτικοποίηση των λαχείων τελεσφόρησε με κυβερνητικές παρεμβάσεις και εντολές προς τη (διορισμένη) διοίκηση του ΟΠΑΠ, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Ωστόσο, από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τη διεθνή πραγματικότητα, τονίζεται ότι αυτή την περίοδο βγαίνουν «στο σφυρί» άλλες πέντε άδειες για παραχωρήσεις λαχείων σε ιδιώτες. Τρεις στις Η ΠΑ, μία στην Ιρλανδία και μία στην Αυστραλία.
Συνεπώς, είναι ευνόητο τα ξένα κεφάλαια να μην έχουν στο κέντρο της προσοχής την Ελλάδα και μόνο.
Ανεξαρτήτως αυτών, η ισχυρή θέση που έχει ο ΟΠΑΠ στο πρότζεκτ των λαχείων πιστεύεται ότι δίνει υπεραξία στην πώλησή του, που είναι σε εξέλιξη, με έξι «μνηστήρες» να διεκδικούν το 33% της εταιρείας. Ανάμεσα, πάντως, στους μνηστήρες υπάρχουν έντονες διεργασίες και είναι ακόμη υπό διαμόρφωση τα τελικά σχήματα που θα «χτυπήσουν» τον ΟΠΑΠ. Διεργασίες που αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια.
Εμπλοκές;
Σε κάθε περίπτωση, και αναφορικά με τις διαδικασίες παραχώρησης της άδειας για τα λαχεία, έχει υποβληθεί καταγγελία από αλλοδαπό ιδιώτη μέτοχο του ΟΠΑΠ προς τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αδρές γραμμές, γίνεται λόγος για διαπλοκή συμφερόντων ανάμεσα σε εταιρείες που συνθέτουν την κοινοπραξία, ενώ τονίζεται ότι η επεκτατική πολιτική του ΟΠΑΠ (με την κρατική αρωγή και στήριξη του μονοπωλίου) ενδέχεται να επικριθεί μελλοντικά από το Ευρωδικαστήριο. Με σοβαρό κίνδυνο να αναιρεθεί η άδεια των λαχείων… Πηγές του ΟΠΑΠ χαρακτήρισαν το σκεπτικό της καταγγελίας άνευ ουσιαστικής σημασίας.
Διαβάστε το άρθρο «Ο ΟΠΑΠ σώζει την… τιμή των αποκρατικοποιήσεων» στην πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΚΟΡΗ