Σε θεωρητικό επίπεδο η κυβέρνηση δείχνει να προωθεί τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Αυτό προκύπτει αν λάβουμε υπόψη ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. ανακοίνωσε πως αφενός υπεγράφη σύμβαση εμπιστευτικότητας με το ελληνικό Δημόσιο με σκοπό να προχωρήσουν ενέργειες αναφορικά με τα «φρουτάκια», την επέκταση της άδειας και την πώληση του 34% που ελέγχει το κράτος, ενώ μόλις προχθές αποφάσισε και τη συγκρότηση επιτροπής διαπραγματεύσεων που θα «τρέξει» τις δύο πρώτες δράσεις.
Και προκειμένου ο ΟΠΑΠ να… προικοδοτηθεί από το Δημόσιο εν όψει της πώλησης του μετοχικού πακέτου, πρέπει να αναζητήσει κεφάλαια της τάξεως των 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ για να… πληρώσει το Δημόσιο
Πάντως, στην αγορά ακόμα υπάρχουν ερωτήματα, ενστάσεις και αμφιβολίες αναφορικά με το πώς θα κινηθούν τελικά οι διαδικασίες για τον Οργανισμό, καθώς έχουν παρατηρηθεί παλινωδίες εσχάτως, αν θα δοθεί το «πακέτο» μετοχών, αν τελικά ο ΟΠΑΠ θα μείνει «σφιχταγκαλιασμένος» με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αν εγχώριοι και ξένοι επιχειρηματικοί πόλοι ήδη είναι σε συνεννόηση για να «μπούνε» στον Οργανισμό κ.λπ. Όλα αυτά θα αποσαφηνιστούν προσεχώς…
Οι ανακοινώσεις – κινήσεις
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μέσα στην εβδομάδα είχαμε δύο ανακοινώσεις – κινήσεις:
Αρχικά, η ΟΠΑΠ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι «την 12η Σεπτεμβρίου 2011 υπεγράφη σύμβαση εμπιστευτικότητας με το Ελληνικό Δημόσιο για την ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν στην οικονομική και εμπορική θέση της ΟΠΑΠ Α.Ε., προκειμένου να αποτιμηθούν οι συνιστώσες συγκεκριμένων επιδιωκόμενων δράσεων, ήτοι: α) η χορήγηση μίας άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας στην ΟΠΑΠ Α.Ε. των 35.000 παιγνιομηχανημάτων, β) η διερεύνηση της δυνατότητας και των εναλλακτικών τρόπων για την πώληση έως και του συνόλου της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΠΑΠ Α.Ε., ήτοι έως και 34%, και γ) η δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας της από 15/12/2000 συμβάσεως της ΟΠΑΠ Α.Ε. με το Ελληνικό Δημόσιο, δυνάμει της οποίας χορηγήθηκε στην ΟΠΑΠ Α.Ε. το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας συγκεκριμένων τυχερών παιγνίων για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών».
Και προχθές η ΟΠΑΠ Α.Ε. έσπευσε να ανακοινώσει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο «αποφάσισε στην από 14 Σεπτεμβρίου 2011 συνεδρίαση του τη συγκρότηση: α) Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την επέκταση της εικοσαετούς άδειας από 2021 έως 2030 και β) Επιτροπής Αξιολόγησης της πρότασης του Ελληνικού Δημοσίου για την αξία του δικαιώματος λειτουργίας των 35.000 VLTs. Η σύνθεση αμφότερων των ως άνω Επιτροπών ορίζεται τριμελής και θα είναι κοινή, θα απαρτίζεται δε από τους κ.κ. Ιωάννη Σπανουδάκη, Πρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Δημοσθένη Αρχοντίδη, Μη Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., και Γεώργιο Γανωτή, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.».
Ο δανεισμός
Για να γίνουν, βέβαια, οι ενέργειες για τα «φρουτάκια» και την επέκταση της άδειας, ο ΟΠΑΠ θα χρειαστεί κεφάλαια που ίσως ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ και προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ.
Περί τα 450 με 500 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για τα «φρουτάκια» και τα VLTs, ενώ για την επέκταση του μονοπωλίου στη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών (πλην καζίνο και λαχείων) που έχει εξασφαλίσει ο ΟΠΑΠ μέχρι το 2020 θα απαιτηθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ.
Οπότε, ο ΟΠΑΠ θα αναζητήσει κεφάλαια στις τράπεζες, θα κοιτάξει για έκδοση ομολογιακού ή κοινοπρακτικού δανείου, ίσως και τη σύμπραξή με ιδιώτες που έτσι κι αλλιώς «γλυκοκοιτάζουν» τις μπίζνες του Οργανισμού αλλά και τον ίδιον. Και ήδη στην αγορά λέγεται ότι «ο Οργανισμός βγαίνει για δανεισμό σε μια δύσκολη συγκυρία και σε πρώτες νύξεις και κρούσεις έχει λάβει απαντήσεις για επιτόκια που προσεγγίζουν ακόμα και το 9% με 10%». Βέβαια, δεδομένου ότι πρόκειται για μια περίπτωση «cash cow», ενδέχεται ο ΟΠΑΠ να μη συναντήσει ανυπέρβλητα εμπόδια, να βρει δανεισμό, ίσως και με όχι επαχθείς όρους.
Ξυστό, λαχεία, διαθέσιμα και αποτίμηση
Αν μάλιστα ο ΟΠΑΠ ακολούθως κινηθεί για την άδεια του Ξυστό και την εξαγορά των κρατικών λαχείων, θα απαιτηθούν… μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ακόμα, ίσως και 500-600 εκατ. ευρώ, όπως τουλάχιστον λέγεται στην αγορά.
Θυμίζουμε ότι στο εξάμηνο τα ταμειακά του διαθέσιμα έφθαναν λίγο πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ.
Πάντως, οι διαδικασίες πρέπει να έχουν προχωρήσει κάπως έως τα τέλη του μήνα, ώστε η διοίκηση του ΟΠΑΠ και ο βασικός του μέτοχος, το Δημόσιο, να παρουσιάσουν τις επιλογές τους σε γενική συνέλευση που ετοιμάζεται για τον Οκτώβριο. Όσον αφορά δε στο πόσο που αξίζει αυτή τη στιγμή το μερίδιο (34%) του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ, βάσει της αποτίμησης των περίπου 2,4 δισ. ευρώ του Οργανισμού στο Χρηματιστήριο, το ποσοστό του κράτους «πιάνει» λίγο πάνω από τα 800 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε το άρθρο «ΤΑ 800 ΕΚΑΤ. ΕΩΣ 1 ΔΙΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ» στην πηγή: ΑΞΙΑ