Κλειδί για τη μορφή των αποκρατικοποιήσεων θεωρείται ο Οργανισμός Ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ) που μπορεί να συνδυάσει την εισροή σημαντικών εσόδων για το Δημόσιο και τη μεγάλη ανάπτυξη με τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας
και τη δημιουργία ενός τουριστικού κόμβου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Το υπουργείο Οικονομικών και το υπό σύσταση πανίσχυρο Ταμείο, εν όψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του ΟΔΙΕ, θα τον «προικίσουν» με άδειες στοιχηματισμού, με άδεια καζίνου και με πολεοδομικές διευκολύνσεις για εξάστερο ξενοδοχείο.
Έτσι δημιουργείται ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον στο πιο σύγχρονο ιπποδρόμιο της Νότιας Ευρώπης με διοργάνωση, διεξαγωγή και εκμετάλλευση αμοιβαίων στοιχημάτων για ξένες ιπποδρομίες, ηλεκτρονικό στοιχηματισμό και εκμετάλλευση τεχνικών ψυχαγωγικών ή τυχερών παιχνιδιών με παιγνιομηχανήματα (VLT) στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο και στο δίκτυο πρακτορείων της εταιρείας.
Οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υπολογίζουν στη μετεξέλιξη του ΟΔΙΕ με αναβάθμιση του δικτύου των πρακτορείων του, που σήμερα φθάνουν τα 453 (από τα οποία τα 380 είναι κοινά με τον ΟΠΑΠ), με μακροπρόθεσμο στόχο την αύξησή τους σε 1.000 περίπου ώστε να αξιοποιηθούν και τα VLT που θα αποκτηθούν.
Παράλληλα θα του εκχωρήσουν σύστημα στοιχηματισμού παιχνιδιών εξ αποστάσεων μέσω όλων των διαθέσιμων καναλιών πώλησης ( Ιnternet, κινητή τηλεφωνία), τόσο ελληνικών όσο και ξένων ιπποδρομιών.
Ο ΟΔΙΕ θα αναβαθμίσει το λειτουργικό σύστημα Totalizator ώστε να εισαχθούν νέες τεχνολογίες και παιχνίδια προστιθεμένης αξίας, ενώ προωθείται η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της εταιρείας που εκτείνονται σε έκταση 2.117 στρεμμάτων και θεωρούνται οι μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, με την προσθήκη εξάστερου ξενοδοχείου που θα περιλαμβάνει και γήπεδο γκόλφ.
Συνεπώς ο ΟΔΙΕ μετεξελίσσεται σε «δεύτερο ΟΠΑΠ» τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τη δραστηριότητα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια μέσω της επέκτασης των πρακτορείων του.
Για τον ΟΔΙΕ υπάρχει ήδη επίσημο ενδιαφέρον από τη γαλλική εταιρεία PMU, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι «πλέον το παιχνίδι θα ανοίξει πολύ με την ανάμειξη αμερικανών, αράβων και ισραηλινών υποψηφίων επενδυτών».
Πέρυσι ο ΟΔΙΕ είχε έσοδα 194 εκατ. ευρώ, με το κόστος των πωληθέντων να ανέρχεται στα 201 εκατ. ευρώ και με καθαρές ζημιές στα 28,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο Οργανισμός βαρύνεται με υποχρεώσεις ύψους 244 εκατ. ευρώ. Με το νέο σχέδιο ο συνολικός τζίρος του συγκροτήματος θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τον χρόνο με τη δημιουργία 870-1.140 νέων θέσεων εργασίας.
Διαβάστε την πηγή του άρθρου: ΤΟ ΒΗΜΑ