Ο Σωκράτης Κόκκαλης χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένας επιχειρηματίας που ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοεες συνθήκες
καταφέρνει, όχι απλά να επιβιώνει, αλλά και να αντεπιτίθεται. Έστω κι αν στο παρελθόν οι στηρίξεις που πέτυχε τον έφεραν σε μια θέση «κατηγορούμενου» για τις κρατικές συμβάσεις που επιτύγχανε και όχι μόνο γι’ αυτές. Η στάση του αφεντικού της Intralot να ακολουθήσει στην αύξηση του τιμήματος για τα Λαχεία, από τα 125 στα 190 εκ. ευρώ, ερμηνεύεται ως κίνηση στρατηγικής με ιδιαίτερο νόημα.
Έχοντας τη σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου ανά χείρας (διαρκείς ανανεώσεις) και το ποσοστό στα Λαχεία, αλλά και την αυτόνομη κάθοδο του με τις εταιρίες της Intralot, ο Κόκκαλης που «ξυστά» πέρασε τους όρους του διαγωνισμού (όσα προέβλεπε η προκήρυξη) έψαχνε να βρει στρατηγική συμμαχία για τη διεκδίκηση του Οργανισμού. Την τελευταία στιγμή, πριν θέσει μόνος του υποψηφιότητα για το μεγάλο φιλέτο του ΟΠΑΠ, δεν πέτυχε να ολοκληρώσει το πλάνο της συνεργασίας που στόχευε Οι Κινέζοι έχουν ρευστότητα, ο Σωκράτης προσβάσεις, αλλά και “παρελθόν” που εγείρει αντιδράσεις με τους Αυστριακούς της Novomatic (η εταιρία συμμετέχει στην Intralot).
Τώρα, όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “DEAL”, η Intralot στη διαμόρφωση των σχημάτων που κατεβαίνουν για τον ΟΠΑΠ, πάει «πακέτο» με τους Κινέζους της Fosun International και της θυγατρικής της Primrose, που βρίσκεται ήδη στη λίστα των 7 μνηστήρων.
Μέχρι να γίνει γνωστή η είδηση της συνεργασίας που εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, πρόκειται άμεσα να ανακοινωθεί και επίσημα, η αίσθηση που κυριαρχούσε ως ερώτημα ήταν εάν τελικά η Fosun που είναι ιδιαίτερα δυνατή και ήδη δραστηριοποιείται με επενδύσεις στην Ελλάδα θα «χτυπήσει» μέχρι τέλους και δυνατά τον Οργανισμό.
ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ
Οι επαφές του Κόκκαλη με τους Κινέζους ξεκίνησαν εδώ και τρεις εβδομάδες περίπου. Ή μάλλον μπήκαν τότε σε καλό δρόμο.
Η μετοχή της Intralot εμφανίζει μια ιδιαίτερη κινητικότητα και άνοδο που έφτανε και στο 50%. Το ερώτημα που κυριαρχούσε «ποιος αγοράζει Intralot και γιατί» δεν μπορούσε να απαντηθεί από την αγορά. Απαντιέται, όμως, από τις εξελίξεις και τη συμμαχία Κόκκαλη – Κινέζων. Η Fosun, μεταξύ των 500 μεγαλύτερων κινεζικών εταιριών της χώρας αν είχε κινηθεί για τον διαγωνισμό «αθόρυβα». Οι μυημένοι γνώριζαν καλά ότι η στρατηγική του ισχυρού άντρα του κινέζικου ομίλου, του κ. Guo Guangchang (περιουσία 2,7 δισ. ευρώ) σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεν θα σταματούσε στη Folli-Follie Group του Κουτσολιούτσου στην οποία ήδη συμμετέχει με ποσοστό 13,40% και ούτε καν στο ενδιαφέρον για τον τουρισμό (Club Med Resorts, Αστέρας Βουλιαγμένης).
TO ΑΦΕΝΤΙΚΟ
Το μεγάλο αφεντικό, ο 45χρονος Guo, που κινεί τα νήματα από τη Σαγκάη, θεωρεί τη χώρα μας ως ένα «investment opportunity*, ιδιαίτερα στο κομμάτι του τουρισμού. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μηταράκης όταν είδε τους ανθρώπους της Fosun είχε συζητήσει θέματα σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το θέμα του ΟΠΑΠ είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ο Κόκκαλης με το κλείσιμο της συμφωνίας ως διαχρονικός παίκτης και κυρίαρχος στον Οργανισμό, θα κληθεί να συνεργαστεί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. John Show, που διατηρεί εξέχουσα θέση στον όμιλο και το στοίχημα του τώρα είναι μεγάλο. Χρήματα υπάρχουν.
ΤΟ «ΑΓΚΑΘΙ»
Το μόνο «αγκάθι» που έχει να αντιμετωπίσει είναι το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί εδώ και χρόνια και το οποίο με υπερβολή ή χωρίς υπερβολή, λέει πως θα είναι σκάνδαλο μετά απ’ όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια με τις συμβάσεις της Intralot, ο Κόκκαλης να πάρει και τον ΟΠΑΠ. Βέβαια, ο δρόμος για τον διαγωνισμό δεν είναι στρωμένος με άνθη, γιατί οι αντίπαλοι του είναι ισχυροί.
Διαβάστε το άρθρο «Ο Κόκκαλης συμμάχησε με τους Κινέζους (Fosun)» στην πηγή: Deal news