Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ν 4002/201:«Ράβε – ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει»

Ν 4002/201:«Ράβε – ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει»

από
Μόνο 5 λεπτά

Σφυρίζοντας το «ράβε – ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει» του αείμνηστου Νίκου ΞΥΛΟΥΡΗ, ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος να προσεγγίσεις την τρέχουσα ειδησεογραφία γύρω από τον 4002/2011, τον περίφημο νόμο «ρύθμισης των τυχερών παιχνιδιών».

Ένας νόμος που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2011, με τα αρχικά «ΕΕΕΠ» (Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων) να αναγράφονται σε 111 κομβικά σημεία του νόμου. Χωρίς να υπάρχει η ΕΕΕΠ.

Η στήλη είχε τοποθετηθεί επί του θέματος στη δεύτερη Δημόσια Διαβούλευση, επτά μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2011 (Άρθρο 4 Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων – http://www.opengov.gr/minfin/?c= 18843) επισημαίνοντας: «Το μεθοδολογικό «λάθος» του νομοσχεδίου έχει να κάνει με την πίεση χρόνου που είναι δεδομένο ότι δέχεται η Κυβέρνηση, αλλά, δεν παύει να είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία του νέου νόμου.

Ο νόμος, λοιπόν, μοιάζει με μια αλφάβητο που ξεκινά από το «Δ» και λείπουν:

Α) Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

Β) Ο Κανονισμός Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων

Γ) Ο Κώδικας Δεοντολογίας Παιγνίων

ΚΑΙ τα τρία, θα έπρεπε να είναι συνημμένα παραρτήματα του νομοσχεδίου και να αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του»!

Οι τροπολογίες που θα έρχονταν μέσα από το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, αναιρέθηκαν χτες με δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών: «Αποσύρονται οι διατάξεις που έχουν ενταχθεί στο ίδιο σχέδιο νόμου και αφορούν σε θέματα της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων, προκειμένου να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, πριν από τη συζήτηση των διατάξεων στη Βουλή».

Πόσο άραγε έχουμε προχωρήσει από τον Γενάρη του 2010 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωνε: «Αυτή τη στιγμή η χώρα μας πληρώνει 31.000 ευρώ την ημέρα πρόστιμο, γιατί δεν έχει συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία.
Άρα, λοιπόν, το πρώτο ζητούμενο, είναι να φέρουμε ένα νομοσχέδιο, που θα νομιμοποιεί τα τεχνικά παιχνίδια. Και ταυτόχρονα, βεβαίως, να διασφαλίσουμε ότι τα τεχνικά δεν μετατρέπονται σε παράνομα τυχερά. Είναι προφανές αυτό…».

Συνεχίζοντας κατέληγε: «Η παρανομία πάντα υπάρχει και θα υπάρχει. Το ζήτημα είναι αν βάζεις ασφαλιστικές δικλείδες για να τη μειώνεις κι αν έχεις ελεγκτικούς μηχανισμούς για να πηγαίνεις και να τιμωρείς αυτόν τον οποίο mnrac. Τώρα. το ItfTDUa των τυχερών, είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα που πονάει την ελληνική κοινωνία, δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι, άμα δεν υπάρξει μία εκτενής συζήτηση και να δούμε και το πού πάει ο κόσμος. Γιατί αυτό είναι πράγματι ένα ευαίσθητο ζήτημα, αλλά εμείς δε θα σταματήσουμε από το να κάνουμε τη συζήτηση. Η συζήτηση πρέπει να γίνει».

Πέρασαν 26 μήνες και η… τρύπα στο νερό ακόμα προσπαθεί να κρατηθεί και οι «συζητήσεις» να διεξάγονται! Γιατί άραγε τώρα πρέπει να κρίνεται απαραίτητη η Δημόσια Διαβούλευση για τον κανονισμό λειτουργίας της ΕΕΕΠ, όταν τον Δεκέμβριο του 2011 δεν τέθηκε σε διαβούλευση η αναγόρευση της σε «Ανεξάρτητη Αρχή»; Γιατί οι τροποποιήσεις της να είναι το μείζον θέμα, όταν η ίδια θεσμοθετήθηκε χωρίς την έγκριση μιας Δημόσιας Διαβούλευσης; Ποιος ωφελείται από τις χρονικές καθυστερήσεις;

Βρισκόμαστε 26 μήνες μετά τη διαπίστωση του προβλήματος και σχεδόν οκτώ μήνες μετά την ψήφιση του νόμου και όμως, βρισκόμαστε στο ίδιο καθεστώς ανομίας!

Η ιστορία της «ΕΕΕΠ»

Στο μακρινό 2004 με τον νόμο 3229/2004 (Α 38) γεννάται η σημερινή ΕΕΕΠ, τότε ως Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών: Άρθρο 16 – παράγραφος 1: Συνιστάται διοικητική αρχή, η οποία υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την επωνυμία Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιχνιδιών, με έδρα την Αθήνα και σκοπό την εποπτεία των τυχερών παιχνιδιών, καθώς και την ενάσκηση όλων των αρμοδιοτήτων που της ανατίθενται.

Στην παράγραφο 3 ορίζονται τα οκτώ μέλη της, συν τον Πρόεδρο (9) και στην παράγραφο 5 ορίζεται ο αριθμός των ατόμων της υποστηρικτικής ομάδας με τριάντα θέσεις μονίμων (30) υπαλλήλων και δέκα θέσεις (10) επιστημονικού προσωπικού εξειδικευμένων στα τυχερά παιχνίδια.

Στελεχώθηκε κατά ένα μέρος του και κάποιοι από τους ανωτέρω 49 υπαλλήλους μισθοδοτήθηκαν για διάστημα που η στήλη δεν είναι σε θέση να γνωρίζει.
Ουδέποτε λειτούργησε γιατί με την έναρξη της λειτουργίας της θα έπρεπε να κατεβάσουν ρολά τα Καζίνα, μέχρι αυτή να εκδώσει τον νέο κανονισμό λειτουργίας παιγνίων.
Έξι χρόνια μετά, τη συναντάμε πάλι ως ΕΕΠ (Άρθρο 2 – Επιτροπή Εποπτείας Παιχνιδιών) στη Δημόσια Διαβούλευση του 2010, ως Ισχυρή Ανεξάρτητη Αρχή.

Την επόμενη χρονιά, Αύγουστο του 2011, στο γράμμα του νόμου 4002/2011 και στο άρθρο 28 γεννάται η… σύγχρονη ΕΕΕΠ (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων) που είναι η «Αρμόδια Αρχή για την έκδοση των αδειών, τις πιστοποιήσεις, την εποπτεία και τον έλεγχο διεξαγωγής και εκμετάλλευσης παιγνίων», με τροποποίηση του Άρθρου 16 του 3229/2004.

Επίσης, στην παράγραφο 4 προστέθηκε με τη Β τροποποίηση του 4002/2011 η φράση «ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου» στο μόνιμο προσωπικό της ΕΕΕΠ και αυξήθηκαν κατά 30 οι 10 θέσεις επιστημονικού προσωπικού. Άλλες δέκα θέσεις προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες 30 του μόνιμου προσωπικού. Σύνολο, 40+40=80 που φτάνουν στα 89 άτομα μαζί με τα εννιά μέλη της ΕΕΕΠ.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2011 στελεχώνεται η ΕΕΕΠ με την Υπ. Αρ. 55906/1673 Υπουργική Απόφαση, βάση της έγκρισης που είχε πάρει στις 15 Δεκεμβρίου από τη Μόνιμη Ειδική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων.

Τον πρώτο χρόνο τα έξοδα λειτουργίας της ΕΕΕΠ θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ούτε τα …συνόδευε κάποιο πιθανό κόστος λειτουργίας. Αναφερόταν στις 22 Δεκεμβρίου που γινόταν η πιστοποίηση της έναρξης λειτουργίας της «Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση προκαλείται δαπάνη σε βάρους του Κρατικού Προϋπολογισμού τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Επιτροπής η οποία δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς και θα καλυφτεί από τον κωδικό για το ειδικό αποθεματικό του Προϋπολογισμού 2012, αποφασίζουμε και πιστοποιούμε».

Πρόεδρος της ΕΕΕΠ ανέλαβε ο κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος και ορίστηκαν τα οκτώ μέλη της. Η θητεία του Προέδρου και τεσσάρων μελών είναι τετραετής, ενώ για τα άλλα τέσσερα μέλη η θητεία είναι διετής.

Στις 16 Μαρτίου, μέσα στη νέα τροπολογία (έχουμε χάσει εδώ και καιρό το…μέτρημα πόσες είναι οι τροπολογίες μπαλώματα του νόμου 4002/2011) ξεκινούν οι μετατάξεις Υπαλλήλων προς την ΕΕΕΠ, καθώς και στελεχώνεται η Συμβουλευτική Επιτροπή Παιγνίων με το επιστημονικό προσωπικό.

Επικεφαλής της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Παιγνίων παιγνίων ο πρώην Πρόεδρος του ΟΠΑΠ κ. Κωνσταντίνος Κοσκινάς με την ιδιότητά του ως «Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών», πλαισιωμένος από τον Επίκουρο Καθηγητή στο τμήμα ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Αλεξιά Γιώργο και την Διδάκτωρ ψυχολογίας κας Ιρίνα Ζουράβλιεβα και άλλα 16 εξειδικευμένα στελέχη.

Στην τροποποίηση αναφέρεται «Δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού», αλλά και «Τη συγκροτούμενη Επιτροπή θα υποστηρίζει διοικητικά και οικονομικά η ανεξάρτητη διοικητική αρχή Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.)», η οποία βαρύνει (και χωρίς οικονομική πρόβλεψη) τον κρατικό προϋπολογισμό για ένα χρόνο. Από τα απίστευτα κι όμως ελληνικά…

Ούτε η από 1ης Μαρτίου απόφαση που αφορά τις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων προς την ΕΕΕΠ θεωρούνται ότι επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό, άσχετα αν μιλάμε για υπαλλήλους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν.

Όμως, διαβάζουμε και πάλι «Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρους του Κρατικού Προϋπολογισμού», πριν φτάσουμε στα ονόματα υπαλλήλων της EOMMEX Α.Ε., της ΕΘΕΛ Α.Ε. ή της ΗΣΑΠ Α.Ε. καθώς και υπαλλήλους από το υπουργείο Πολιτισμού.

Στις 16 Μαρτίου συμπληρώνεται το «οργανόγραμμα» (και πάλι χωρίς… δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό) με έναν υπάλληλο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, έναν πληροφορικάριο, δύο υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού και έναν αστυνομικό.
Όλος αυτός ο μηχανισμός, ανεξαρτήτως, τελικά με το κόστος λειτουργίας του, θα είχε τον έλεγχο των τυχερών παιχνιδιών στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ΟΠΑΠ Α.Ε., στην οποία γινόταν ιδιαίτερη μνεία στην πρόσφατη τροπολογία.

Η απόσυρση των τροπολογιών μπορεί να έγινε λόγω ισχυρών πιέσεων από πολιτικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα. Μπορεί και απλά να κατάλαβαν ότι όλο το voμικό οικοδόμημα είναι ένας  αυθαίρετος ουρανοξύστης που πρώτα χτίστηκε και μετά πήγανε στην πολεοδομία για την έκδοση άδειας ή ότι ανακάλυψαν κάποια σοβαρά κενά στα θεμέλιά του…

Διαβάστε το άρθρο «Πίσω Γιάννη τα ξύλα..» του ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΙΖΕΑΚΟΥ στην πηγή: 1-2-Χ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ