Ορατό είναι πλέον το αδιέξοδο στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η ΟΠΑΠ ΑΕ,
στην οποία το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 34%. Τα δημοσιεύματα παραπέμπουν σε μια σύγκρουση συμφερόντων μακράς διάρκειας και είναι εμφανής η αδυναμία των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας να δρομολογήσουν μια ξεκάθαρη λύση.
Ουσιαστικά έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα:
- το ένα υπέρ του μονοπωλίου και
- το άλλο υπέρ της ελεύθερης αγοράς,
χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια ποια είναι η συμφερότερη λύση για τα δημόσια έσοδα και την κοινωνία.
Τα επιχειρήματα υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής δεν είναι λίγα και δίνεται η εντύπωση ότι όλες οι πλευρές έχουν δίκιο, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις που φέρνουν ισορροπία και την απαραίτητη ηρεμία. Οι συγκρούσεις αυτές εκτός από οικονομική ζημιά διαχέουν και πολιτικό κόστος αδίκως ή δικαίως και διχάζουν την ελληνική κοινωνία. Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι το πολιτικό σύστημα εγκλωβίστηκε στο θέμα του μονοπωλίου της ΟΠΑΠ ΑΕ και στη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και σήμερα κάθε λύση θα συνοδεύεται από έντονη κριτική και αντιπαράθεση συμφερόντων. Κάθε απόφαση στο ιδιοκτησιακό του ΟΠΑΠ είναι μπρος και πίσω ρέμα.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και πρόσφατο δημοσίευμα της «Ισοτιμίας» που αναφέρεται σε διαπλεκόμενα συμφέροντα πίσω από την υπεράσπιση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ στο οποίο αναγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων την Παρασκευή το βράδυ, δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Προφανώς για να μην δυσαρεστήσει εξαρχής τα διαπλεκόμενα οικονομικά, επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, ο κ. Σαμαράς προτίμησε τη σιγή επί του θέματος αυτού, προκαλώντας επικριτικά σχόλια και αρνητικές εντυπώσεις.
Προφανώς και αυτή τη φορά και με τρικομματική κυβέρνηση, οι «βαρόνοι» της χώρας έχουν τον τρόπο να επηρεάζουν τις εξελίξεις, ακόμα και σήμερα που η χώρα βρίσκεται με το ένα πόδι στον γκρεμό. Προφανώς οι πολίτες αυτής της χώρας άδικα περιμένουν μια πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση από την παρούσα κυβέρνηση, πιστεύοντας (οι αφελείς) ότι κάτι μπορεί να αλλάξει αυτή τη φορά. Φευ, προς το παρόν δεν φαίνεται να αλλάζει σχεδόν τίποτα. Οψόμεθα…».
Διαβάστε το άρθρο «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» στην πηγή: KINGBET