Στην έναρξη των διαδικασιών πώλησης του 29% της ΟΠΑΠ Α.Ε. προχωρά η κυβέρνηση, παρά τα ανοικτά ζητήματα που καλείται
να αντιμετωπίσει το Δημόσιο, τόσο στο επίπεδο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (κρατικές ενισχύσεις), όσο και στο επίπεδο της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Αγοράς (επέκταση μονοπωλίου, άδειες για VLTs).
Με μια προαναγγελία των θεμάτων που θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του ΤΑΙΠΕΔ, στις 19 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα δηλαδή πριν γνωστοποιηθεί η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στο προδικαστικό ερώτημα του ΣτΕ αναφορικά με το επίγειο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε πως θα συζητηθεί για την έναρξη της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 29% των μετοχών του Οργανισμού. Εάν εγκριθεί από το Δ.Σ., θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση του κειμένου της πρόσκλησης ενδιαφέροντος (RFI) από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και στη δεύτερη φάση η κατάθεση των προτάσεων από τους υποψήφιους επενδυτές και ο έλεγχος τους.
Αλλαγή κλίματος
Το θέμα της παραχώρησης του 29% του ΟΠΑΠ βρίσκεται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, καθώς εκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να μεταβάλλει το κλίμα που υπάρχει στους κόλπους της τρόικας που ανοικτά μιλά για εκτροχιασμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όσο και στις αγορές αλλά και τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που παραμένουν επί μακρόν στην αναμονή για να ξεκινήσουν οι πωλήσεις κρατικών συμμετοχών σε εισηγμένες και μη εταιρείες καθώς και σε άλλα assets.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συζητηθεί και είναι σε γνώση του Capital.gr, προβλέπεται στις αρχές του νέου έτους -με πιο πιθανό χρόνο τον Φεβρουάριο- να ανοίξει data room στον ΟΠΑΠ και να πραγματοποιηθεί ο σχετικός οικονομικός και λειτουργικός έλεγχος από τα επενδυτικά σχήματα που θα περάσουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι έως την Άνοιξη του 2013 να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του 29% (από συνολικά 34%) που κατέχει σήμερα το Δημόσιο.
Όσο για τους υποψήφιους επενδυτές, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση θα απαιτήσει σημαντική χρηματοδότηση και πρόσβαση σε κεφάλαια που λίγοι διαθέτουν σήμερα, κάτι που εκ των πραγμάτων θα περιορίσει τη λίστα των σοβαρά ενδιαφερομένων. Έμπειρα στελέχη της αγοράς προκρίνουν σχεδόν ως μονόδρομο την διεκδίκηση του ΟΠΑΠ αυτόνομα από διεθνή mega-funds, είτε (το πιθανότερο) από κοινοπρακτικά σχήματα.
Ήτοι, στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ κάποιων από τους μεγάλους operators της αγοράς τυχερών παιχνιδιών με ισχυρούς επενδυτικούς ομίλους που εκτός από την απαιτούμενη κεφαλαιακή ευχέρεια, διαθέτουν εκτός από πρόθεση υλοποίησης επενδύσεων στην ελληνική αγορά και διάθεση να εμπλακούν στις εκκρεμότητες του Οργανισμού με την Ε.Ε. Θεωρείται δεδομένο ότι ήδη έχουν υπάρξει και ολοκληρωθεί οι συμμαχίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων ελληνικών ομίλων και οι προκαταρκτικές συμφωνίες που εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται αφού δοθεί στη δημοσιότητα η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό.
Στο Χ.Α., πάντως η μετοχή του Οργανισμού έχει πραγματοποιήσει ένα ράλι της τάξης του 83% από τα χαμηλά των 3,50 ευρώ τον περασμένο Ιούνιο. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχει ενισχυθεί κατά 25%, ενώ η κεφαλαιοποίησή του επανήλθε στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ.
Διαβάστε το άρθρο «Μήνυμα σε αγορές – τρόικα η πώληση του ΟΠΑΠ» στην πηγή: Capital του Ν. Χρυσικόπουλου