Το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος έστειλε διαταγή για αποκάλυψη εγγράφων της ΟΠΑΠ Κύπρου
Η αποκάλυψη του 24h.com.cy για την απέλπιδα προσπάθεια της ΟΠΑΠ Κύπρου να «μπλοκάρει» τις αστυνομικές έρευνες για τις ποινικές ευθύνες, επιδίδοντας διάταγμα certiorari στον Γενικό Εισαγγελέα, ως νομικό σύμβουλο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, βρήκε την εξήγησή της με το αποκλειστικό έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η «24» για τις έρευνες της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος έδωσε διαταγή παρουσίασης εγγράφων σχετικά με την ΟΠΑΠ Κύπρου και τη λειτουργία της.
Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει:
«Σύμφωνα με τις εξουσίες που μου παρέχει το άρθρο 6 (1) του Νόμου της Ποινικής Δικονομίας του Κεφ. 155 σας καλώ να παρουσιάσετε στο Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος Αρχηγείου Αστυνομίας μέχρι τις 10/7/2017 και ώρα 10:30 τα ακόλουθα έγγραφα, τα οποία έχετε στην κατοχή σας ή/και κάτω από τον έλεγχό σας και τα οποία είναι αναγκαία για τις εξετάσεις που διεξάγονται σχετικά με υπόθεση (1) Συνομωσίας για καταδολίευση (άρθρο 302, Κεφ. 154), (2) Συνομωσίας για διάπραξη κακουργήματος (άρθρο 371, Κεφ. 154), (3) Πλαστογραφίας, (άρθρα 331, 333, 335, Κεφ. 154), (4) Κυκλοφορίας Πλαστών Εγγράφων, (Άρθρο 339, Κεφ. 154) και (5) Δόλιας ιδιοποίησης ή Τήρησης Ψευδών Λογαριασμών ή Παραποίησης Βιβλίων ή Λογαριασμών από Δ/ντές και Αξιωματούχους Εταιρειών (άρθρο 311, Κεφ. 154), αδικήματα που διαπράχθηκαν στην Λευκωσία κατά τη χρονική περίοδο 01/01/2015 μέχρι 31/12/2016, από τον ΟΠΑΠ Κύπρου, σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, όμως, είναι η αναφορά των υποθέσεων που ερευνά η διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος. Αναλυτικά:
1) Συνομωσία για καταδολίευση: «Όποιος συνωμοτεί με άλλο, όπως με απάτη ή με άλλο δόλιο μέσο, επηρεάσει την αγοραία τιμή πράγματος που πωλείται δημόσια, ή να καταδολιεύσει το κοινό ή οποιοδήποτε πρόσωπο, συγκεκριμένο ή όχι ή να αποσπάσει με εκβιασμό οποιαδήποτε περιουσία από άλλο πρόσωπο, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση πέντε χρόνων».
2) Συνομωσία για διάπραξη κακουργήματος: Όποιος συνωμοτεί με άλλο να διαπράξει κακούργημα ή να διενεργήσει πράξη σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου η οποία αν διενεργόταν στη Δημοκρατία θα ήταν κακούργημα και η οποία είναι ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στον τόπο όπου σκοπεύεται να διενεργηθεί, είναι ένοχος κακουργήματος και αν δεν προνοείται κάποια άλλη ποινή, υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων ή προκειμένου για κακούργημα που επισύρει κατά ανώτατο όριο ποινή κατώτερη από τη φυλάκιση επτά χρόνων, σε τέτοια κατώτερη ποινή.
3) Πλαστογραφία: Όποιος πλαστογραφεί έγγραφο είναι ένοχος ποινικού αδικήματος το οποίο, εκτός αν προνοείται διαφορετικά, είναι κακούργημα, αυτός δε υπόκειται σε φυλάκιση τριών χρόνων, εκτός αν λόγω των περιστατικών της πλαστογραφίας ή της φύσης του πλαστογραφημένου, προβλέπεται κάποια άλλη ποινή
4) Κυκλοφορία Πλαστών Εγγράφων: Όποιος γνωρίζει και θέτει με δόλιο τρόπο σε κυκλοφορία πλαστό έγγραφο, είναι ένοχος ποινικού αδικήματος του ίδιου είδους και υπόκειται στην ίδια ποινή ωσάν είχε πλαστογραφήσει το πράγμα για το οποίο γίνεται λόγος.
5) Δόλια ιδιοποίηση ή Τήρηση Ψευδών Λογαριασμών ή Παραποίηση Βιβλίων ή Λογαριασμών από Δντές και Αξιωματούχους Εταιρειών: Όποιος-
(α) ενώ είναι διευθυντής ή αξιωματούχος οργανισμού ή εταιρείας, λαμβάνει ή κατέχει ως τέτοιος περιουσία του οργανισμού ή της εταιρείας με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ή για πληρωμή δικαιολογημένου χρέους ή απαίτησης και με σκοπό καταδολίευσης, παραλείπει να καταχωρίσει πλήρως και με ακρίβεια το γεγονός στα βιβλία και λογαριασμούς του οργανισμού ή της εταιρείας, ή να προκαλέσει ή να διατάξει τέτοια καταχώριση ή
(β) ενώ είναι διευθυντής, αξιωματούχος ή μέλος οργανισμού ή εταιρείας, με σκοπό καταδολίευσης, διαπράττει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις, δηλαδή-(i) καταστρέφει, αλλοιώνει, ακρωτηριάζει ή παραποιεί βιβλίο, έγγραφο, αξιόγραφο ή λογαριασμό που ανήκει στον οργανισμό ή την εταιρεία ή οποιαδήποτε καταχώριση σε οποιοδήποτε τέτοιο βιβλίο, έγγραφο ή λογαριασμό ή έχει σχέση με οποιαδήποτε τέτοια πράξη ή
(ii) προβαίνει σε ψευδή καταχώριση σε οποιοδήποτε τέτοιο βιβλίο, έγγραφο ή λογαριασμό ή έχει σχέση με οποιαδήποτε τέτοια καταχώριση ή
(iii) παραλείπει να καταχωρίσει κάποιο ουσιώδες στοιχείο σε οποιοδήποτε τέτοιο βιβλίο, έγγραφο ή λογαριασμό, ή έχει σχέση με οποιαδήποτε τέτοια παράλειψη,
είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων.
Όπως γίνεται κατανοητό από τις υποθέσεις που διερευνά το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΑΠ Κύπρου, οι διευθυντές της εταιρείας ακόμη και οι λογιστές, αν η έρευνα της Αστυνομίας αποφέρει καρπούς, αντιμετωπίζουν πιθανές ποινές φυλάκισης από τρία μέχρι και επτά χρόνια!
Ως εκ τούτου, η ΟΠΑΠ Κύπρου κοινοποίησε certiorari διάταγμα και στη Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος της Κυπριακής Αστυνομίας και στον Γενικό Ελεγκτή, η έκθεση του οποίου και τα ευρήματα που κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής οδήγησαν τον Γενικό Εισαγγελέα στο να διατάξει την αστυνομία να ξεκινήσει την έρευνα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της “24”, το διάταγμα θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 18 Ιουλίου προκειμένου να κριθεί η εγκυρότητά του.
Αυτή η διαταγή προκάλεσε την απελπισμένη ενέργεια του ΟΠΑΠ να ζητήσει την αναστολή των ερευνών της Αστυνομίας.
Διαβάστε το άρθρο “Μέχρι και εφτά χρόνια φυλάκιση για το σκάνδαλο ΟΠΑΠ!” της Αλεξίας Καφετζή στην πηγή “24h.com.cy”