Εκτιμήσεις για μεγάλη βουτιά των πωλήσεων κατά 35% . Ακόμη και το «δικαίωμα στο όνειρο», που προσφέρει το παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο λαχείο, τείνει να γίνει…
απαγορευμένος καρπός εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης που έχει κατασπαράξει τα διαθέσιμα εισοδήματα των Ελλήνων.
Όπως όλα δείχνουν, τα «μαγικά χαρτάκια» των λαχείων, τα οποία εκφράζουν την ελπίδα για χρυσά κέρδη, θα σημειώσουν βουτιά στις πωλήσεις. Μια βουτιά που -σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς- μπορεί να είναι της τάξεως του 35% σε σύγκριση με τα περυσινά δεδομένα, όταν οι πωλήσεις του πρωτοχρονιάτικου λαχείου είχαν υποχωρήσει κατά 29,1%.
Κάτω από τις συνθήκες της διαγραφόμενης χαμηλής ζήτησης, η διεύθυνση των κρατικών λαχείων αποφάσισε να περικόψει κατά… 26,7% τα κέρδη που θα διανεμηθούν στην πρώτη τυχερή πεντάδα. Έτσι, ενώ πέρυσι η χρυσή πεντάδα των λαχείων κέρδιζε συνολικά 15 εκατ. ευρώ, εφέτος Θα πάρει 11 εκατ. ευρώ…
Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 1.600.000 «κομμάτια» του ειδικού λαχείου (16 σειρές των 100.000 η κάθε μία), γεγονός που συνιστά μια εξαιρετικά φτωχή επίδοση. Εκτιμάται ότι μέχρι την τελευταία μέρα του χρόνου, οπότε και θα γίνει η κλήρωση, μπορεί να έχουν πουληθεί 30 σειρές ή 3.000.000 «κομμάτια» λαχείων, το κάθε ένα από τα οποία κοστίζει 8 ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι πωλήσεις του Πρωτοχρονιάτικου θα είναι 24 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι οι πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί στα 52,5 εκατ. ευρώ και πρόπερσι στα 53,3 εκατ. ευρώ.
Συνολικά έχουν εκτυπωθεί 48 σειρές (4,8 εκατ. κομμάτια) και -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- πολλά από τα λαχεία θα μείνουν στο ράφι. Η εκτύπωση έγινε στο Νομισματοκοπείο και η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε 31.700 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ… Η διάθεση των λαχείων γίνεται με δυσκολία, καθώς οι πράκτορες και οι χονδρέμποροι αδυνατούν (λόγω κόστους) να εξασφαλίσουν εγγυητικές των τραπεζών.
Έτσι, όλοι αυτοί προμηθεύονται τμηματικά λιγοστά λαχεία κάθε φορά, θέλοντας να μειώσουν το ρίσκο. Και τούτο διότι τα λαχεία που αγοράζονται δεν επιστρέφονται στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων αν δεν πουληθούν στο κοινό. Οι πωλητές λαχείων στη λιανική παίρνουν προμήθεια 12%, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι 14,70% αν πουληθούν (ανά περίπτωση) πάνω από 5.000 «κομμάτια».
Συνολικά στους τυχερούς εκτιμάται ότι θα διανεμηθεί περί το 60% από τις συνολικές πωλήσεις. Αν σ’ αυτά συνυπολογιστούν οι προμήθειες στους πράκτορες και τους λιανοπωλητές εν γένει, καθώς επίσης και τα υπόλοιπα λειτουργικά κόστη, τότε το Πρωτοχρονιάτικο θα πρέπει να πουλήσει κατ’ ελάχιστον 29 σειρές (2,9 εκατ. λαχνούς) για να μείνουν καθαρά κέρδη. Τα οποία δεν πάνε στα κρατικά ταμεία, αλλά προορίζονται για κοινωφελείς σκοπούς. Αν τυχόν οι πωλήσεις δεν καλύψουν το απαιτούμενο «πλαφόν», τότε μπορεί να υπάρξουν ζημίες για τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων, που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, καθώς τα κρατικά λαχεία θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες.
Το 2002, η τιμή πώλησης του πρωτοχρονιάτικου λαχείου πήγε στα 5 ευρώ (από τα 2,93 που είχε τα προηγούμενα χρόνια), ενώ από το 2008 ανέβηκε στα 8 ευρώ. Δηλαδή στην τελευταία δεκαετία η τιμή του ειδικού λαχείου αυξήθηκε κατά 173%…
Διαβάστε το άρθρο «Μένει στα… μανταλάκια το Πρωτοχρονιάτικο» του Δημ. Κόκκορη στην πηγή: ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ