Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Μεγάλο φαβορί για την απόκτηση του Οργανισμού φαντάζει

Μεγάλο φαβορί για την απόκτηση του Οργανισμού φαντάζει

από
Μόνο 2 λεπτά

Μεγάλο φαβορί για την απόκτηση του Οργανισμού, παρά την κρίση που έχει χτυπήσει τις διεθνείς λοταρίες, φαντάζει η ιταλική Lottomatica, ενώ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ελαφρύ προβάδισμα έναντι της Gtech στον τεχνολογικό διαγωνισμό του ΟΠΑΠ έχει η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη. Χρηματιστηριακοί κύκλοι αναφέρουν στο «ΕΧ» ότι ο στόχος είναι να πωληθεί ο ΟΠΑΠ σε τιμή μετοχής υπερδιπλάσια αυτής του ταμπλό, δηλαδή κοντά στα 15 ευρώ, ώστε τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση να είναι κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο τεχνολογικός διαγωνισμός του Οργανισμού είναι ίσως ο μεγαλύτερος σε αξία που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, με την Alpha Finance να υπολογίζει την αξία της σύμβασης περίπου στα 300 εκατ. ευρώ. 

O νικητής όχι μόνο θα αποκτήσει ένα μεγάλο έργο σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή, αλλά και προνομιακή σχέση συνεργασίας με τον ΟΠΑΠ για τα επόμενα χρόνια, με option ανανέωσης.

Σχετικά με τα Κρατικά Λαχεία, η Marfin Analysis θεωρεί ότι η κοινοπραξία στην οποία ηγείται ο ΟΠΑΠ μαζί με τις Intralot, Lottomatica και Scientific Games συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να κερδίσει το διαγωνισμό, αφού συνδυάζει υψηλή ρευστότητα και τεχνογγωσία.

Επιπρόσθετα, ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επιλογή του συνεργάτη με τον οποίο θα εισέλθει στη διαδικτυακή αγορά τυχερών παιχνιδιών.
Η τελική λίστα με τους υποψήφιους συνεργάτες στην οποία κατέληξαν οι επικεφαλής του ΟΠΑΠ είναι οι εταιρίες 888 Holdings, Playtech, 12 (θυγατρική της Intralot), G2 (θυγατρική της Lottomatica), Unibet (βασική συνεργάτις της Centric), Betsson και Centrebet.
Από την άλλη, θολή και συγκεχυμένη είναι η εικόνα στα VLTs, τα γνωστά σε όλους «φρουτάκια».

Και αυτό γιατί, ενώ μέχρι πρότινος η διοίκηση σχεδίαζε την ανάπτυξη εκατοντάδων αιθουσών τυχερών παιχνιδιών, νεότερη μελέτη προειδοποιεί πως μια τέτοια επιλογή δεν θα ήταν κερδοφόρα, με  αποτέλεσμα να εξετάζεται πλέον η αναθεώρηση του τρόπου ανάπτυξης των VLTs.

Πάντως, ονόματα όπως αυτά των γνωστών επιχειρηματιών Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη, Μπόμπολα, Κοντομηνά, Ρέστη, Φέσσα και Μέλισσανίδη εμπλέκονται στον ιστό των ενδιαφερομένων για το διαμοιρασμό των κερδών που θα επιφέρει το άνοιγμα της αγοράς των βιντεολόττο.
Κοινή συνισταμένη, πάντως, στις περιπτώσεις των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ είναι οι εκτεταμένες αγοραπωλησίες των μετοχών τους, κινήσεις που συμπίπτουν με την απόφαση για επίσπευση της αποκρατικοποίησης των δύο Οργανισμών

Το επενδυτικό fund Silchester, που διαχειρίζεται περί τα 20 δια ευρώ διεθνώς, ανήκει στον 40ό πλουσιότερο Βρετανό Stephen Butt και ειδικεύεται στην αγορά μεγάλων «πακέτων» μετοχών εταιριών, όταν αυτές είναι υποτιμημένες κατέχει πλέον το 14% της ΔΕΗ, γεγονός που την αναδεικνύει σε ισχυρό μειοψηφούντα μέτοχο μετά το Δημόσιο.

Ποσοστό 5% κατέχει το αμερικανικό fund Fidelity Investments, το οποίο μάλιστα εμφανίζει ακριβώς ίδια μετοχική θέση και στον ΟΠΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο των αγορών από το Silchester η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ εκινείτο στην περιοχή των 6 ευρώ, όταν το υψηλό έτους ήταν πάνω από 13 ευρώ. Σήμερα, με τη μετοχή περίπου στα 4 ευρώ, ο Butt φαίνεται πως έχει χάσει στο ταμπλό, αλλά μεγαλύτερο κίνητρο σίγουρα αποτελούν η ιδιωτικοποίηση και οι προοπτικές ελέγχου της ΔΕΗ.

Διαβάστε το άρθρο  «Σε ιδιώτες ο έλεγχος του ΟΠΑΠ Η δυστοκία για έσοδα» στην πηγή: ΤΥΠΟΣ  ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ