Όσοι νόμιζαν ότι η Ντόρα έχει… ξεχάσει κάνουν λάθος. Η πτώση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον πατέρα της Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993, βρίσκεται όπως φαίνεται, πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού της και δύσκολα θα το αφήσει να φύγει.
Αλλιώς πώς να ερμηνεύσει κανείς την κίνηση της να καταθέσει ερώτηση για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ και τη νέα σύμβαση αξίας 108 εκατομμυρίων ευρώ με την Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη. Ίσως με αυτόν τον τρόπο η Ντόρα Μπακογιάννη, θέλει να βγάλει στην επιφάνεια τις σχέσεις του Προέδρου του ΟΠΑΠ κ. Λουρόπουλου με τον Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος στο παρελθόν βρισκόταν στις υπηρεσίες της Siemens, με την οποία ο Σ. Κόκκαλης διατηρούσε άριστες σχέσεις. Να σημειωθεί εδώ ότι ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ έχει καταγωγή από την Μεσσηνία και είναι προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Η ερώτηση της Ντόρας
Στην ερώτηση της η Ντόρα Μπακογιάννη, θεωρεί ότι δεσμεύει τον ΟΠΑΠ και τον στρατηγικό επενδυτή που θα τον αγοράσει για τα επόμενα χρόνια και εξαπολύει βολές εναντίον των διοικήσεων της ΟΠΑΠ Α.Ε και του ΤΑΙΠΕΔ.
Συγκεκριμένα, η κ. Μπακογιάννη ερωτά μεταξύ άλλων τον κ. Στουρνάρα, για ποιους λόγους και πώς αποφασίστηκε το ΤΑΙΠΕΔ να μετάσχει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού με μόλις το 3,13% και όχι με το σύνολο (33%) των μετοχών (κίνηση που απέβλεπε στο να συμπληρωθεί η απαρτία, αλλά και να υπάρχει πλειοψηφία για την απόφαση) και αν αυτό ήταν εις γνώση του Γ. Στουρνάρα.
Στην ερώτηση, η κ. Μπακογιάννη ζητά επίσης από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Στουρνάρα, να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους επιδεικνύεται ‘τέτοια σπουδή να προκύψει ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση λίγες μέρες πριν από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού” και ενώ ο ΟΠΑΠ είναι πρακτικά ιδιοκτήτης του εξοπλισμού ως το τέλος του 2016.
Επίσης ζητά με νόημα από τον αρμόδιο υπουργό να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί η κυβέρνηση να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής της επίμαχης σύμβασης από το Δ.Σ. του Οργανισμού πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.
Διαψεύδει αποχώρηση η Intralot Απαντώντας χθες το απόγευμα, σε ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Intralot ανακοίνωσε ότι “δεν έχει δηλώσει την απόσυρση της από τη διαγωνιστική διαδικασία”, χωρίς όμως οποιαδήποτε διαβεβαίωση ότι προτίθεται να παραμείνει. Την ερώτηση των αρμοδίων αρχών, προκάλεσαν πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι, η Intralot είχε αποστείλει επιστολή απόσυρσης από την διαδικασία, με αποτέλεσμα να πιεστεί προσωρινά η μετοχή της εταιρίας, έως και τα 1,63 ευρώ (τελικά έκλεισε με πτώση 4,15% στα 1,85 ευρώ).
Και εξώδικο από Μελισσανίδη
Το σχήμα διεκδίκησης του 33% του ΟΠΑΠ Emma Delta Ltd, με κύριους μετόχους τον Όμιλο Μελισσανίδη και το επενδυτικό Fund PPF, μέσω του Jiri Smejc, απέστειλε εξώδικο, τόσο στις διοικήσεις του ΟΠΑΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Στο εξώδικο γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων για “εσωτερική πληροφόρηση ενός εκ των υποψηφίων, οικονομικό πλεονέκτημα υπέρ του ιδίου υποψηφίου αμέσως ή εμμέσως, διαρκή πλεονεκτική θέση του ιδίου, ακόμη και αν επιλεγεί άλλος υποψήφιος αγοραστής λόγω του οικονομικού αντικειμένου και της διάρκειας της σύμβασης”, μία άμεση αναφορά στην Intralot.
Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο Όμιλος Μελισσανίδης και οι συνεργάτες του αναφέρουν μεταξύ άλλων στο εξώδικο, ότι το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ κάλεσε ρητά τους μετόχους να εγκρίνουν το σχέδιο σύμβασης με την Intralot, χωρίς να τους κοινοποιήσει το πλήρες κείμενο αυτού του οχεδίου (μεγέθους… 200 σελίδων, όπως προκύπτει από την ανάρτησή του στο virtual data room, που είναι προσβάσιμο μόνο από τους διεκδικητές), παρέχοντάς τους μόνο μία τρισέλιδη περιγραφή, όταν σε άλλες περιπτώσεις σημαντικών συμβάσεων έχει αναρτήσει το πλήρες κείμενο τους στο διαδίκτυο σε ελεύθερη θέαση.
Στη συνέχεια αναφέρει, ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ παράνομα και κακόπιστα δεν παρείχε στους μετόχους την απαραίτητη ενημέρωση για να λάβουν απόφαση στο θέμα της σύμβασης με την Intralot, ενώ επισημαίνεται ότι με βάση τις ημερομηνίες της σύμβασης αυτής ο οργανισμός σύρεται στην υπογραφή της λίγο πριν αλλάξει ο βασικός μέτοχος, τη στιγμή που τα αντικείμενα της θα παραδοθούν το 2014. Στο εξώδικο, καλείται η διοίκηση του ΟΠΑΠ να μην υπογράψει τη σύμβαση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του 33% από το ΤΑΙΠΕΔ, διαφορετικά δεν πρόκειται να απαλλαχθεί των ευθυνών της για την αθέμιτη και ανήθικη προικοδότηση του τεχνολογικού παρόχου (δηλαδή της Intralot), αλλά και για τις υπέρογκες δεσμεύσεις που δημιουργεί αδιαφανώς “για τον οποιονδήποτε αγοραστή του ΟΠΑΠ.
Επίσης, σ υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας καλείται να ασκήσει το δικαίωμα που του παρέχει ο Νόμος να ελέγξει και τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα των αποφάσεων της ΟΠΑΠ, καθώς επίσης και την επιρροή των αποφάσεων αυτών στον διαγωνισμό πώλησης, ώστε να διαπιστώσει εάν επέρχεται βλάβη στα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου”
Επιστολή-χαστούκι από την Κομισιόν
Ο “θόρυβος” που προκλήθηκε στην Ελλάδα, σχετικά με τη νέα σύμβαση ΟΠΑΠ-lntralot, προκάλεσε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τελευταία με επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση, και συγκεκριμένα προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, διατυπώνει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την πλευρά του ΟΠΑΠ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν οτι αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε δεν είναι επίσημη, αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, εφόσον το κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Διαβάστε το άρθρο «Ο Σαμαράς, ο Κόκκαλης, ο Μελισσανίδης, ο ΟΠΑΠ, ο Λουρόπουλος και φυσικά η… Siemens» στην πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ