Συνολικά 127,3 εκατ. ευρώ σε διάστημα 12μήνου, εκ των οποίων περίπου 100 εκατ. ευρώ άμεσα, θα κληθεί να καταβάλει ο ΟΠΑΠ
στο Ελληνικό Δημόσιο ως επικεφαλής της κοινοπραξίας που έπειτα από διεθνή διαγωνισμό απέκτησε το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για 12 έτη. Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική εκροή κεφαλαίων –μόλις πέρυσι ο ΟΠΑΠ συμφώνησε για τη δεκαετή επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο και την απόκτηση άδειας για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση 35.000 VLTs έναντι 935 εκατ. ευρώ– που θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο ως αποτέλεσμα των εγγυημένων καταβολών προς το Δημόσιο, από τη συμμετοχή του στα μικτά κέρδη των Κρατικών Λαχείων, κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς παραχώρησης.
Αναλυτικά, ο ΟΠΑΠ ως επικεφαλής πλέον της κοινοπραξίας με ποσοστό 67% (34%+33% το ποσοστό των Ιταλών αφού τα άλλα δύο μέλη της κοινοπραξίας δεν αύξησαν την συμμετοχή τους) έπειτα από την απόφαση της Lottomatica να περιορίσει τη συμμετοχή της σε μία μετοχή, μεταβιβάζοντας το υπόλοιπο μερίδιό της στον Οργανισμό (Intralot και Scientific Games συμμετέχουν με 16,5% έκαστη), αυτόματα αναλαμβάνει το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος. Ουσιαστικά, καλείται να πληρώσει 65 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα είχε προϋπολογίσει σε σχέση με την αρχική προσφορά που είχε καταθέσει ως επικεφαλής της κοινοπραξίας.
Βάσει όσων προβλέπονται από τη διαγωνιστική διαδικασία και τους όρους της σύμβασης, από την εφάπαξ καταβολή τιμήματος ύψους 190 εκατ. ευρώ, τα 127,3 εκατ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν από τον ΟΠΑΠ.
Όπως ορίζεται, το 20% αυτών, δηλαδή 25,6 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στα κρατικά ταμεία «με το καλημέρα». Ακολούθως, δηλαδή σε διάστημα ενός μηνός από την πρώτη καταβολή, προβλέπεται δεύτερη πληρωμή ύψους 63,65 εκατ. ευρώ ή το 50% που αναλογεί στη συμμετοχή (67%) του ΟΠΑΠ στο προκαταβαλλόμενο τίμημα των 190 εκατ. ευρώ. Τέλος, το εναπομείναν 30% (38,2 εκατ. ευρώ) προβλέπεται να καταβληθεί 12 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.
Βάσει της διαδικασίας, ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, μετά την ολοκλήρωση του οποίου θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση παραχώρησης η οποία ΘΑ κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή. Η κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκτιμάται ότι θα γίνει τον Μάρτιο του 2013.
Το αυξημένο ποσό που θα καταβάλλει ο Οργανισμός είναι αποτέλεσμα της απαίτησης της κυβέρνησης για την υποβολή μεγαλύτερης προσφοράς για τα Κρατικά Λαχεία. Η αρχική προσφορά της κοινοπραξίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ανερχόταν στα 125 εκατ. ευρώ, ενώ έτερος όμιλος που τελικά δεν μετείχε στη διαδικασία είχε, βάσει των ίδιων πληροφοριών, καταλήξει σε χαμηλότερο προκαταβαλλόμενο τίμημα, στα 85 εκατ. ευρώ, βάσει του δικού του μοντέλου αποτίμησης. H απαίτηση για αύξηση του τιμήματος πέραν του ορίου που έκρινε ότι η προσφορά θα ήταν επιχειρηματικά συμφέρουσα, αποτέλεσε και το λόγο για τον οποίο η Lottomatica, ο μεγαλύτερος διαχειριστής λαχείων Ξυστό στον κόσμο, αποφάσισε τελικώς να αποχωρήσει από το κοινό σχήμα «περιορίζοντας τη συμμετοχή της στην Κοινοπραξία σε μία μετοχή και μεταβιβάζοντας το υπόλοιπο μερίδιό της στην ΟΠΑΠ».
Τα πρώτα σχόλια των αναλυτών (Eurobank Sec) αναφέρουν πως η έξοδος της Lottomatica από το σχήμα είναι ένα αρνητικό σημάδι σε σχέση με την καθαρή παρούσα αξία από τα Λαχεία, πλην θα πρέπει να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τη δυναμική του νέου σχήματος τις επόμενες εβδομάδες.
Προς νέο δανεισμό;
Στις λογιστικές καταστάσεις 9μήνου αναφέρεται πως ο ΟΠΑΠ διέθετε στο τέλος Σεπτεμβρίου σε επίπεδο ομίλου ταμειακά διαθέσιμα ύψους 340 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός του δανεισμός, μακροπρόθεσμος και βραχυπρόθεσμος, ανερχόταν σε 359 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δανεισμό που συνάφθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της επέκτασης της σύμβασης με το Δημόσιο για δέκα ακόμη χρόνια και της απόκτησης άδειας για τα 35 χιλιάδες VLTs, για τα οποία μπορεί να πληρώνει, αλλά δεν έχει λειτουργήσει ακόμη κανένα. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι από 1/1/2013 θα επιβληθεί φόρος 30% στα μικτά κέρδη των παιχνιδιών του και επιπλέον 10% φόρος στα κέρδη των παικτών.
Ακόμη πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο (4093/12), μετά την λήξη κάθε οικονομικής χρήσεως τα αδιάθετα ποσά των κερδών των τυχερών παιγνίων, αποδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο με ισχύ από 1.1.2013, κάτι που σαφέστατα αδυνατίζει περαιτέρω το ταμείο του Οργανισμού. Ο ΟΠΑΠ όπως φαίνεται θα κληθεί να αναζητήσει νέα πηγή χρηματοδότησης, ενδεχομένως και από νέο δανεισμό, για να αντεπεξέλθει των υποχρεώσεων που πηγάζουν από τα Λαχεία.
Πέραν των παραπάνω, ο ΟΠΑΠ και τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας έχουν δεσμευτεί ότι κάθε χρόνο το 30% του μικτού κέρδους (GGR) των Κρατικών Λαχείων, πλην του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου, θα καταβάλλεται στο Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπονται εγγυημένες καταβολές στο Δημόσιο ύψους 30 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας και 50 εκατ. ευρώ για καθένα από τα 11 επόμενα έτη, συνολικά 580 εκατ. ευρώ. Ήτοι, αν το 30% του μικτού κέρδους υπολείπεται των προβλεπόμενων 30 εκατ. ευρώ για το πρώτο έτος και των 50 εκατ. ευρώ για τα επόμενα, τα μέλη της κοινοπραξίας θα πρέπει να καλύψουν τη διαφορά. Πρόκειται για μια σύμβαση που φυσικά θα δεσμεύει και τον νέο ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ και η οποία θα αξιολογηθεί κατά την υποβολή των προσφορών.
Χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε με μικρές απώλειες της τάξης του 0,54%. Η μετοχή της Intralot ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,17%.
Διαβάστε το άρθρο «Λαχεία: Τι πληρώνει και τι αγοράζει ο ΟΠΑΠ» στην πηγή: capital Του Νίκου Χρυσικόπουλου