Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ Κυβέρνηση: Προς πώληση το ασημικό του ΟΠΑΠ

Κυβέρνηση: Προς πώληση το ασημικό του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 3 λεπτά

Κληρώνει για ΟΠΑΠ τον Σεπτέμβριο. Σε ιδιώτη θα δοθεί το 29% των μετοχών – Μεγάλο αγκάθι για τη μετοχοποίηση η δυσκολία

δανειοδότησης επίδοξων αγοραστών. Πωλητήριο βάζει η κυβέρνηση στον ΟΠΑΠ, υπό την πίεση της τρόικας που ζητά να υπάρξει αμέσως μια πρώτη ισχυρή κίνηση στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, παρά τις χαμηλές αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο.

Ο κύβος ερρίφθη και, σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έναρξη διαδικασιών τον Σεπτέμβριο του 2012, προκειμένου εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 να έχει επιλεγεί ο ιδιώτης ιδιοκτήτης του Οργανισμού. Το κράτος ελέγχει το 34% του ΟΠΑΠ και ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταβιβαστεί το 29%, το οποίο και θα δοθεί στον ιδιώτη.

Οι πιέσεις της τρόικας ήταν ασφυκτικές και η κυβέρνηση βγάζει προς πώληση το πιο λαμπερό ασημικό. «Μπορεί οι αποτιμήσεις να είναι χαμηλές, αλλά ο αντίκτυπος στη διεθνή αγορά από μια ιδιωτικοποίηση τέτοιου μεγέθους θα είναι μεγάλος και θα προσδώσει αξιοπιστία στη χώρα και στην προσπάθειά της να βγει μια ώρα ταχύτερα από το τούνελ» ήταν το επιχείρημα της τρόικας στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που «έπαιζαν καθυστέρηση» στο αίτημα της πώλησης του Οργανισμού.


Θυμίζουμε ότι το 2011 ήταν τα ρευστά διαθέσιμα του ΟΠΑΠ που έσωσαν πάλι την κατάσταση αφού για την επέκταση του μονοπωλίου στα τυχερά παιχνίδια και την άδεια για τα VLT’s η εταιρεία κατέβαλε 935 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% των εσόδων που εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους από τις αποκρατικοποιήσεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έναρξη διαδικασιών τον Σεπτέμβριο του 2012, το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα έχει επιλεγεί ο νέος ιδιοκτήτης και τον Ιούνιο του 2013 θα καταβληθεί το τίμημα.


Το κράτος ελέγχει το 34% του ΟΠΑΠ. Στο ΤΑΙΠΕΔ έχει μεταβιβαστεί το 29% του Οργανισμού και αυτό θα βγει προς πώληση. Το Δημόσιο θα διατηρήσει το 5% καθώς η κρατική συμμετοχή θεωρείται απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με το καθεστώς του μονοπωλίου.


Σήμερα στο Χρηματιστήριο το 29% αποτιμάται στα 469 εκατ. ευρώ. Πολύ χαμηλά, αν αναλογιστεί Ο ΟΠΑΠ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ κανείς ότι o ΟΠΑΠ το 2011 είχε κέρδη 537 εκατ. ευρώ, πλήρωσε σε φόρους 162 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο εισέπραξε μέρισμα 60 εκατ.
ευρώ, ενώ οι κοινωνικές δράσεις του Οργανισμού (χορηγίες, δωρεές και προωθητικές ενέργειες) προσέγγισαν τα 110 εκατ. ευρώ.


Στο οικονομικό επιτελείο, γνωρίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, θεωρούν πως δύσκολα θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν 700-800 εκατ. ευρώ από την πώληση του 29%. Γι’ αυτό και θα επιδιώξουν το τίμημα να μην είναι σε μετρητά αλλά σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία θα αποκτήσει ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ σε τρέχουσες τιμές στη δευτερογενή αγορά που κυμαίνονται στο 1/5 της ονομαστικής τιμής με αποτέλεσμα με ένα ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ να σβηστεί χρέος πάνω από 3 δισ. ευρώ.


Εκτός από το τίμημα, ένα πραγματικό αγκάθι για τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ αποτελεί η δυσκολία δανειοδότησης επίδοξων αγοραστών αφού καμία τράπεζα δεν χρηματοδοτεί επενδύσεις στην Ελλάδα. Έτσι, μεγάλες λοταρίες που θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή και θα μπορούσαν να δώσουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα στην ιδιωτικοποίηση δύσκολα θα υποβάλουν προσφορές, χώρια που το 29% δεν τους ικανοποιεί από πλευράς ελέγχου της επιχείρησης.


Αντιθέτως, ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί από private equity funds όπως Apax, Apollo κ.ά. που και λεφτά δικά τους έχουν, αλλά και δυνατότητες μόχλευσης αφού κατά πάγια τακτική τους τα δάνεια τα «φορτώνουν» στις εταιρείες που εξαγοράζουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώην διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στις πρώτες διερευνητικές επαφές για την πώληση του ΟΠΑΠ είχε συνομιλητές μόνο funds.


ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Επίσης, ένα ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν η ιδιωτικοποίηση «τρέξει» παράλληλα με τους διαγωνισμούς για το Ιντερνετ, του τεχνολογικού παρόχου, της αγοράς των 16.500 VLTs που θα εκμεταλλεύεται ο Οργανισμός, και κυρίως των αδειών που θα δοθούν από τον ΟΠΑΠ σε 4 έως 10 ιδιώτες για την εκμετάλλευση άλλων 18.500 VLTs, όπου εκεί αναμένεται να συγκρουστούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.


Πολλοί υποστηρίζουν ότι ενόψει ιδιωτικοποίησης τα πάντα πρέπει να «παγώσουν» ενώ κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη του Οργανισμού πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα από τον διαγωνισμό αφού όλα αυτά τα projects λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων και της απραξίας του ΤΑΙΠΕΔ έχουν καθυστερήσει, με αποτέλεσμα ο ΟΠΑΠ να χάνει από την ανταγωνιστικότητά του.

Διαβάστε το άρθρο «Προς πώληση το ασημικό του ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΤΑ ΝΕΑ του ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΤΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ