Σιγή ασυρμάτου κρατούν κυβέρνηση και διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, για τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ερωτήματα που εγείρονται ως προς
τη διαφάνεια των διαδικασιών του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ. Η χθεσινή αποκάλυψη της «Εφ.Συν» για τις «γκρίζες ζώνες» της πώλησης του 33% του Οργανισμού, αλλά και τα ερωτήματα που εγείρονται για την επιλογή του Στ. Σταυρίδη στην προεδρία του Ταμείου έχουν προκαλέσει μούδιασμα στους βουλευτές των κομμάτων της κυβέρνησης, πριν σβήσει ο απόηχος της παραίτησης του Τ. Αθανασόπουλου.
Ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να κληθεί σε ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την προσεχή Πέμπτη. Η βεντάλια ιδιωτικοποιήσεων που έχει ανοίξει το Ταμείο, με πρώτη αυτή του ΟΠΑΠ και ακολούθως των άλλων μεγάλων ΔΕΚΟ (ΔΕΠ Α, ΔΕΣΦΑ κ.λπ.) και παράλληλα ακινήτων του Δημοσίου, θα βρεθούν στο επίκεντρο της ακρόασης. Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της NET και στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Σταυρίδης απέφυγε κάθε σχόλιο για την πορεία του διαγωνισμού πώλησης του ΟΠΑΠ, ενώ ανεπισήμως στελέχη του Ταμείου παρέπεμπαν για τη διαδικασία και τα νέα ερωτήματα που προκύπτουν στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, στην Deutsche Bank και στην Εθνική Τράπεζα.
Ουσιαστικά το Ταμείο λέει ότι δεν έχει καμία ευθύνη στον έλεγχο και την αξιολόγηση προσφορών, όπως και για τη φερεγγυότητα των επενδυτικών σχημάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, και ρίχνει το μπαλάκι στην Deutsche AG του Λονδίνου και στην Εθνική που εξετάζουν τους φακέλους.
Στοιχεία από την Κύπρο Ωστόσο, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει τον τελικό λόγο στην αξιολόγηση των ενδιαφερομένων και την επιλογή των προτάσεων που περνούν στην επόμενη φάση.
Στο ερώτημα αν οι φάκελοι με τις εγγυήσεις των υποψηφίων αγοραστών του ΟΠΑΠ έχουν ελεγχθεί δεν δίνεται καμία απάντηση. Από νεα στοιχεία που προέρχονται από τις οικονομικές υπηρεσίες της Κύπρου, φαίνεται ότι και στην κεντρική εφορία εταιρειών της Λευκωσίας, το Fund Emma Delta Ltd έχει δηλώσει μετοχές συνολικού ποσόν 1000 ευρώ και όχι 600 εκατομμυρίων. Ο φόρος που ορίζεται από τη νομοθεσία αντιστοιχεί στο 0,6% και εκδίδεται χαρτόσημο για το δηλωμένο επενδυτικό κεφάλαιο. Στο σχήμα, το 67% έχει ο Jiri Smejc, μέτοχος του τσεχικού ομίλου PPF και με 33% ο Γεώργιος Μελισσανίδης, γιο του επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη.
Άγνοια δηλώνεται και για τις εγγυήσεις (collateral) των άλλων υποψηφίων, αλλά και για τις χώρες όπου μπορεί να έχουν δηλώσει τα επενδυτικά κεφάλαια, άνω των 500 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να εγγραφούν από κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτικό σχήμα για τη διαγωνιστική διαδικασία του ΟΠΑΠ.
Επίσης αναπάντητο είναι το ερώτημα αν είχαν αξιολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ τα καταστατικά των επενδυτικών σχημάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Στην περίπτωση που τα στοιχεία που υπέβαλαν κάποιοι υποψήφιοι κριθούν ελλιπή, τότε λένε στο ΤΑΙΠΕΔ η διοίκηση έχει το δικαίωμα να απορρίψει οποιαδήποτε εκδήλωση ενδιαφέροντος χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση και να τερματίσει την επικοινωνία με τους εν λόγω υποψηφίους ανά πάσα στιγμή. Στην πιο ακραία περίπτωση, το Ταμείο λέει ότι μπορεί ακόμη και να τερματίσει την διαγωνιστική διαδικασία.
Κάτι τέτοιο βεβαίως είναι έξω από τη λογική της κυβέρνησης η οποία, όπως δείχνει τις τελευταίες μέρες, με τις συναντήσεις του Α. Σαμαρά και τις κινήσεις των υπουργών του οικονομικού κύκλου, επείγεται να δείξει αποτελέσματα στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων.
Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες αναμένουν την εξέλιξη του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ, εκτιμώντας ότι από την έκβασή του θα εξαρτηθεί η πορεία των επόμενων ιδιωτικοποιήσεων.
Εκτός των ζητημάτων που ήρθαν στη δημοσιότητα αναφορικά με τον έλεγχο των εγγυήσεων, προβληματισμός υπάρχει και για το τίμημα πώλησης του Οργανισμού, τη διάρκεια του μονοπωλίου και τα δικαιώματα χρήσης στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα, όπως παραδέχονται, δεν είναι της διοίκησης του Ταμείου, καθώς, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, καλύπτεται από ποινική ασυλία όποιο νομικό ή οικονομικό ζήτημα και αν προκύψει τώρα ή στο μέλλον, αλλά της κυβέρνησης που έχει ορίσει τις διαδικασίες.
Διαβάστε το άρθρο «Κουβέντα για το στημένο του ΟΠΑΠ» στην πηγή: Εφημερίδα των συντακτών Του Μπάμπη Αγρολαμπου