Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Κίτρινος πυρετός» για την πώληση του ΟΠΑΠ

Κίτρινος πυρετός» για την πώληση του ΟΠΑΠ

από
Μόνο 4 λεπτά

Πυρετός επικρατεί στην κυβέρνηση και στο μέτωπο των υποψήφιων μνηστήρων για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ,

στο φόντο της προωθούμενης νέας σύμβασης με την Intralot και ενόψει της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης στις 26 Μαρτίου. Παράλληλα, οι διεργασίες στις κοινοπραξίες είναι έντονες καθώς την ερχόμενη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για την οριστικοποίησή τους. Στο μεταξύ η αλλαγή ηγεσίας στο TAIΠEΔ έφερε νέα καθυστέρηση, με τη μετάθεση της ημερομηνίας για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τις 5 στις 22 Aπριλίου.

Κεντρικό πρόσωπο, για άλλη μια φορά, ο Σωκράτης Κόκκαλης, αφού η νέα σύμβαση τεχνολογικής υποστήριξης του Οργανισμού προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των περισσότερων σχημάτων που έχουν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Οι πληροφορίες μιλούν μέχρι και για εξώδικα που έχουν σταλεί στο ΤΑΙΠΕΔ και στον ΟΠΑΠ με κεντρικά ζητήματα την αδυναμία πρόσβασης στις απόρρητες συμβάσεις που έχει υπογράψει η Intralot στο παρελθόν, αλλά και τη νέα σύμβαση τεχνολογικού παρόχου που, σύμφωνα με αυτούς, παραβιάζει τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της ισότητας και είναι παράνομη. Στο «μάτι» των υποψήφιων νέων αφεντικών του ΟΠΑΠ έχει «χτυπήσει» το γεγονός ότι ο Κόκκαλης με αυτό τον τρόπο μπαίνει «από το παράθυρο» ως αναγκαστικός «συνεταίρος» της νέας ιδιοκτησίας αφού κατοχυρώνει την παράταση της προνομιακής σχέσης του με τον Οργανισμό για άλλα πέντε (3+2) χρόνια.

Το ΤΑΙΠΕΔ

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και τα πράγματα, όπως φαίνεται, έχουν πάρει το δρόμο τους. Από αυτή την άποψη, η έκτακτη Γ.Σ. στις 26 Μαρτίου, που θα κληθεί να εγκρίνει τη νέα σύμβαση, ναι μεν αναμένεται θυελλώδης, αλλά δεν υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες ανατροπής, με δεδομένο ότι το ΤΑΙΠΕΔ, που ούτως ή άλλως έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, διαθέτει το 33% των μετοχών. Εκτός αν, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι κύκλοι, η αλλαγή ηγεσίας στο ΤΑΙΠΕΔ δρομολογήσει άλλες εξελίξεις. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρώην επικεφαλής του Ταμείου Τ. Αθανασόπουλος είχε ρίξει το βάρος του υπέρ της προώθησης της σύμβασης με την Intralot, έχοντας ένα αχνό «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, στο μέτρο που το θέμα δεν θα δημιουργούσε προσκόμματα στο διαγωνισμό. Αν και είναι νωρίς να «μετρηθούν» οι διαθέσεις της νέου επικεφαλής Στ. Σταυρίδη, η «μπάλα» βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τους χειρισμούς που έγιναν και για τις ενδεχόμενες συνέπειες τους, χωρίς όμως να μπορεί να προδιαγραφεί μια αλλαγή στάσης με άνωθεν πολιτική παρέμβαση.

Πίσω από τις αντιδράσεις, ωστόσο, πολλοί βλέπουν και ένα παιχνίδι όσον αφορά το τίμημα, καθώς από πλευράς κάποιων εκ των υποψήφιων μνηστήρων διατυπώνονται ενστάσεις για το αν αυτή η νέα σύμβαση είναι συμφέρουσα για τον ΟΠΑΠ και για το πόσο επηρεάζει την αξία του 33%. Κι όλα αυτά την ώρα που κυβερνητικές πηγές θέτουν τον πήχη του τιμήματος στα 750-800 εκ. ευρώ, ενώ τα περισσότερα από τα σχήματα δεν φαίνονται διατεθειμένα να ξεπεράσουν τα 650 εκατ. ευρώ.

Ανακατατάξεις

Την ίδια στιγμή, πυρετός διεργασιών επικρατεί στο πεδίο των υποψήφιων μνηστήρων, ενόψει της οριστικοποίησης των τελικών σχημάτων μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα18 Μαρτίου και της θεωρούμενης «D-day» της 22ας Απριλίου όπου θα κατατεθούν οι οικονομικές προσφορές. Οι εκτιμήσεις λένε ότι στην τελική ευθεία το «παρών» θα δώσουν τρεις ή το πολύ τέσσερις κοινοπραξίες. Η πιο βασική νεότερη εξέλιξη αφορά τη συμμαχία, που, όπως λένε οι πληροφορίες, βρίσκεται στα σκαριά μεταξύ του κινεζικού κολοσσού Fosun (συμμετέχει με τη θυγατρική της Primrose) και της BC Partners, όπου υψηλόβαθμο στέλεχος και μέτοχος είναι ο Έλληνας Ν. Σταθόπουλος. Στο σχήμα μπαίνει ο όμιλος Λασκαρίδη που στο παρελθόν είχε συνεργασία με το βρετανικό fund στα καζίνο Θεσσαλονίκης και Πάρνηθας, ενώ πιθανολογείται και συμμετοχή του ομίλου Κουτσολιούτσου (η Fosun μετέχει με 14% στη FF Group).

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της κοινοπραξίας Emma Delta. Το σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν ο Γ. Μελισσανίδης και ο μεγαλομέτοχος του τσέχικου fund PPF, Jiri Smejc, θεωρείται από παράγοντες της αγοράς ως φαβορί για τη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ. Μέχρι τέλους φέρεται διατεθειμένη να παραμείνει στο διαγωνισμό και η πλευρά Κοπελούζου, παρά τις πληροφορίες για διεργασίες και πιθανές ανακατατάξεις στο σχήμα Helvason- Gauselmann-Playtech.

Όσον αφορά τα δύο αμερικανικά funds Third Point και Texas Pacific Group εξακολουθούν να εμφανίζονται αποστασιοποιημένα και φαίνεται να κινούνται στην κατεύθυνση να μην κατέβουν στην τελική φάση, εκτός αν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Αυτό ισχύει περισσότερο για το TPG, που συμφώνα με ορισμένες πηγές, συζητά τη συμμετοχή του σε ένα από τα άλλα υφιστάμενα σχήματα.

Κεντρικό ερώτημα παραμένει η στάση του Κόκκαλη που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την τύχη της νέας σύμβασης της Intralot. Αρκετοί τον βλέπουν να αποσύρεται από το διαγωνισμό αν πάρει τη σύμβαση, επιδιώκοντας μια διευρυμένη συμμαχία με το νέο ιδιοκτήτη. Δεν λείπουν όμως και οι πληροφορίες που λένε ότι με συγκριτικό πλεονέκτημα την προνομιακή σχέση της Intralot με τον Οργανισμό συζητά με ξένα funds, όπως το Baupost (που έχει χτίσει θέση πάνω από 5% στον ΟΠΑΠ) και τοYork Capital για συγκρότηση ευρύτερου σχήματος στο οποίο τα λεφτά θα βάλουν βασικά οι ξένοι. Αντίστοιχη προσπάθειά του πάντως με τη Fosun δεν είχε αποτέλεσμα.

Με πλήρη διαφάνεια απαντά ο Λουρόπουλος

Σε τεντωμένο σκοινί κινείται η διοίκηση του ΟΠΑΠ, προσπαθώντας να ισορροπήσει τα πράγματα και να εγγυηθεί από τη μία την ομαλή λειτουργία του Οργανισμού στην κρίσιμη μεταβατική περίοδο και από την άλλη την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Ο Κ. Λουρόπουλος ακολουθεί τακτική πλήρους διαφάνειας, βάζοντας «κόκκινη γραμμή» με ένα παρελθόν αδιαφάνειας που επικράτησε επί πολλά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ψήφιση και της επίμαχης τροπολογίας για το ΤΑΙΠΕΔ, οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα μπορούν να ενημερωθούν για τις παλαιές συμβάσεις της Intralot, ενώ στη νέα σύμβαση, αν εγκριθεί από τη Γ.Σ., οι υποψήφιοι θα έχουν πρόσβαση μέσω του virtual data room.

Παράλληλα, έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τις απαιτήσεις του Κόκκαλη, καθώς η πρότασή του ήταν για δεκαετή διάρκεια της νέας σύμβασης που περιορίστηκε στα 3+2 χρόνια.

Μετά τα 3 χρόνια ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να την καταγγείλει, ενώ προβλέπεται 6μηνη περίοδος διαπραγματεύσεων και 18μηνη περίοδος «μετάπτωσης» για την ομαλή μετάβαση σε νέο καθεστώς. Όσον αφορά το ετήσιο τίμημα, η διοίκηση Λουρόπουλου φαίνεται να έχει εξασφαλίσει σημαντική μείωση σε σχέση με τα 57 εκ. ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη σύμβαση.

Διαβάστε το άρθρο: «Κίτρινος πυρετός» για ΟΠΑΠ, στην πηγή: deal news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ