Βόμβες στα θεμέλια του νομοσχεδίου για τα τυχερά παίγνια έβαλε μέσα από την τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής (ΕΕΕΠ) Αντώνης Στεργιώτης, καταθέτοντας πλήθος στοιχείων.
Ο Αντ. Στεργιώτης ανέφερε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί «μια ευγενική παραχώρηση της ΟΠΑΠ, η οποία υπαγόρευσε στην ΕΕΕΠ με πρόεδρο τον Ε. Καραγρηγορίου το νέο πλαίσιο λειτουργίας για τα VLTs» (τα περίφημα ηλεκτρονικά «φρουτάκια»).
Όπως ανέφερε ο ίδιος, «στις αρχές Μαρτίου 2017 εστάλη από τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ κ. Ζίγκλερ στον νυν πρόεδρο της Αρχής με εμπιστευτικό πρωτόκολλο γραφείου προέδρου και όχι με υπηρεσιακό πρωτόκολλο της Αρχής αίτημα της ΟΠΑΠ Α.Ε. για τη μείωση του αριθμού των παιχνιδομηχανημάτων, δεύτερον, για την αύξηση του αριθμού των VLTs ανά κατάστημα και τρίτον, για την αύξηση του χρόνου της αποκλειστικότητας. Η επιστολή αυτή του προέδρου ζητούσε από τον πρόεδρο της ΕΕΕΠ να προωθήσει στο υπουργείο Οικονομικών τις θέσεις αυτές».
Ο τίτλος του μηνύματος, όπως αποκάλυψε βάσει εγγράφων ο Στεργιώτης, ήταν: «Προτεινόμενες ρυθμίσεις και παρακαλώ να τις προωθήσετε στην κυβέρνηση. Στη συνέχεια ο κ. Καραγρηγορίου αναθέτει, εισηγείται, τις παρουσιάζει αυτές στην Deloitte και της λέει: “Πες μου το ΟΚ”. Η Deloitte βγάζει τη μελέτη, την πηγαίνει στο υπουργείο και το υπουργείο τη φέρνει εδώ σήμερα».
Στην Επιτροπή της Βουλής έφτασε μόλις την Τρίτη, 2,5 μήνες μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, αμετάφραστη η επίμαχη μελέτη της Deloitte για τα τυχερά παίγνια.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η υπόθεση είναι ακόμα σοβαρότερη καθώς τον Ιανουάριο του 2017 η Deloitte ολοκλήρωσε άλλη μελέτη πάλι για τα VLTs (αποτίμηση της αξίας τους για τους υποπαραχωρησιούχους), αυτή τη φορά για λογαριασμό του ΟΠΑΠ.
Ευλόγως τίθεται ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων: πώς μπορεί μια ιδιωτική εταιρεία-πελάτης ενός ελεγχόμενου (ΟΠΑΠ) να εκπονεί μελέτη για το ίδιο θέμα για λογαριασμό του ελεγκτή (ΕΕΕΠ-υπουργείο Οικονομικών);
«Υποκρισία τα 80 ευρώ»
Την επέμβαση του εισαγγελέα ζήτησε για τα λεγόμενα Στεργιώτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης, κάνοντας λόγο για «βρομερή υπόνοια ότι το υπουργείο συνεργάστηκε με τον ΟΠΑΠ και έκανε το νομοσχέδιο και μάλιστα ότι ο ΟΠΑΠ υπαγόρευσε το νομοσχέδιο στο υπουργείο Οικονομικών».
Ο ίδιος χαρακτήρισε υποκρισία την κατηγορία ότι καταργήθηκε το ποσό των 80 ευρώ (μέγιστη ημερήσια απώλεια ανά παίκτη) με το επιχείρημα ότι στο Κίνο δεν υπάρχει αντίστοιχος περιορισμός.
Από την πλευρά τους, ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων Ε. Καραγρηγορίου, ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ αλλά και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων, Γ. Πουλημάς, συμφώνησαν πως το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση ως προς την προστασία του κοινωνικού συνόλου, την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου και την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου (1 δισ. μέσα σε 4 χρόνια με δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας υποσχέθηκε ο Καμίλ Ζίγκλερ).
Αντιθέτως, ο Αντ. Στεργιώτης κατέθεσε πως με τον νέο νόμο «έχουμε σαφέστατο επηρεασμό των εσόδων του Δημοσίου, γιατί το Δημόσιο στη λήξη της δεκαετίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Ν.4002/2011, ήταν να πάρει ένα σημαντικό ποσό. Είχε πάρει τότε για τα 10 χρόνια 565 εκατ., ενώ τώρα η σύμβαση επεκτείνεται αζημίως».
Μέχρι στιγμής τα προσδοκώμενα έσοδα από τα VLTs είναι πολύ κατώτερα του αναμενόμενου καθώς είναι μειωμένο το ενδιαφέρον από υποπαραχωρησιούχους για να πάρουν τις 4-10 άδειες που προέβλεπε ο Ν.4002/2011.
Μέχρι τον Ιούνιο είχαν εγκατασταθεί μόλις 3.031 VLTs σε 256 πρακτορεία του ΟΠΑΠ και σε 91 αποκλειστικά καταστήματα με «φρουτάκια».
Άγνοια των βουλευτών
Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως η πλειονότητα των βουλευτών (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) μέσω των ερωτήσεών τους στους αρμόδιους φορείς έδειξαν χαρακτηριστική άγνοια και παραπληροφόρηση (;) για ένα πολύ σοβαρό θέμα όπως ο τζόγος, με αποτέλεσμα να ακούγονται δεκάδες ανακρίβειες τόσο για τα VLTs όσο και για το μονιμότερο του προσωρινού καθεστώς αδειοδότησης των 24 εταιρειών του διαδικτυακού τζόγου.
Την ίδια ώρα που η χώρα απειλείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για παράνομη κρατική ενίσχυση στο θέμα του ΟΠΑΠ, στην Κύπρο ο πρόεδρος του αντίστοιχου Ελεγκτικού Συνεδρίου κατήγγειλε στην Επιτροπή Οικονομικών της κυπριακής Βουλής ότι το σχέδιο επέκτασης του αποκλειστικού δικαιώματος της ΟΠΑΠ δεν είχε συνταχθεί από το υπουργείο Οικονομικών που το έστειλε στον ελεγκτή, αλλά από την ιδιωτική εταιρεία. Το αποτέλεσμα ήταν ο νόμος να αποσυρθεί.
Την αύξηση κατά 10-12% της εξάρτησης στον τζόγο τα τελευταία χρόνια επισήμανε στη Βουλή ο Αντώνης Πάριος (υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ για την απεξάρτηση από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια), υπογραμμίζοντας πως «οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δυσκολεύονται περισσότερο. Εμείς, λοιπόν, πέρα από τις μεγάλες εταιρείες και τον ανταγωνισμό χρειάζεται να σκεπτόμαστε τις πιθανότητες εθισμού και τις επιπτώσεις στο άτομο, στην οικογένεια και την κοινωνία, γιατί αν ο τζόγος ξεφύγει και πάρει τον ρόλο του ρυθμιστή της καθημερινότητας, ο παίκτης οδηγείται σε έναν φαύλο κύκλο κυνηγού των χαμένων ποσών».
Διαβάστε το άρθρο “«Καθ’ υπαγόρευσιν το νομοσχέδιο για τα φρουτάκια»” του Κώστα Ζαφειρόπουλου στην πηγή “www.efsyn.gr”