Την επιστροφή του ΟΔΙΕ στη λειτουργική κερδοφορία μέσα στους πρώτους μήνες του 2011, υπό την αίρεση μόνον της υπαγωγής του σε ρυθμίσεις για τις βαρύτατες και επαναλαμβανόμενες σε ετήσια βάση προσαυξήσεις σειράς προστίμων παρελθουσών διοικήσεων, προαναγγέλλει ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Ζαχαρής, στην παρακάτω συνέντευξή του προς το «Κ».
Ικανοποιημένος στο έπακρο από την ήδη σημαντικότατη περικοπή έως τα μέσα Οκτωβρίου περίπου 8 εκατ. ευρώ από σχετιζόμενα με τη μισθοδοσία κόστη, ο κ. Ζαχαρής εκτιμά σαν στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί την εξυγίανση του Οργανισμού, επιζητώντας απλώς την υπομονή του βασικού μετόχου για την προς αυτόν τον σκοπό υλοποιούμενη στρατηγική.
Στους άμεσους στόχους εντάσσονται η εισαγωγή των αγγλικών ιπποδρομιών στο στοίχημα, ο τριπλασιασμός των σημείων πώλησης του ΟΔΙΕ έως τον Απρίλιο του 2011, η μετάβαση του δικτύου σε ιντερνετική τεχνολογία ΙΡ και η μετάδοση του προϊόντος σε κανάλι ελεύθερης προβολής εντός των προσεχών εβδομάδων.
– Κύριε Ζαχαρή, να ξεκινήσουμε από το τωρινό τοπίο και συγκεκριμένα το μίγμα ελληνικών και γαλλικών ιπποδρομιών που ισχύει από τα τέλη Αυγούστου. Είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα;
Θα σας απαντήσω ως εξής και με δεδομένο ότι αυτά δεν εξαρτώνται μόνον από τις πωλήσεις αλλά και από το κόστος. Εκείνο που πρωτίστως μας ενδιαφέρει ως διοίκηση, είναι να βελτιώσουμε το τελικό αποτέλεσμα του Οργανισμού, συρρικνώνοντας σε τέτοιο βαθμό τα έξοδα, ώστε ακόμη και με λιγότερα έσοδα να έχουμε πολύ καλύτερα μεγέθη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Για να συμβεί αυτό – και ξέχωρα με το προϊόν, αν δηλαδή αυτό αφορά ελληνικές, γαλλικές ή αγγλικές κούρσες – το πρώτο που θα πρέπει να επιτύχει ο ΟΔΙΕ είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των σημείων πώλησής του.
Το σημερινό δίκτυο του Οργανισμού αριθμεί 400 καταστήματα, αριθμός που δεν επιτρέπει τη μέγιστη διείσδυση του προϊόντος στην αγορά, στον βαθμό τουλάχιστον που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τη στρατηγική της εταιρείας. Αν και υπάρχει η δυναμική, μένει να την αποδείξουμε και μέσω της ανάπτυξης. Πώς επιτυγχάνεται η ανάπτυξη; Κυρίως με την προώθηση και τη διεύρυνση των σημείων πώλησης και κάτω από τη λογική της προσέλκυσης πολλών νέων πελατών.
Ο ΣΤΟΧΟΣ
– Αναφέρεστε σε νέο αριθμό πρακτορείων και πιθανότατα στη διείσδυση των ιπποδρομιών στο ευρύ κοινό, μέσω καναλιού ελεύθερης προβολής;
Ο στόχος μας είναι αυτός. Μέσα στον ερχόμενο μήνα θα προστεθούν στο δίκτυο του ΟΔΙΕ 50-60 νέα πρακτορεία και από ‘κει και πέρα η περαιτέρω αύξησή τους θα εξαρτηθεί από τη μετάβαση του δικτύου σε ιντερνετική τεχνολογία ΙΡ, έναντι της σημερινής τεχνολογίας Χ-25 που είναι μία παλαιά τεχνολογία. Υπολογίζω ότι με τη νέα τεχνολογία θα μπορούμε να προχωρήσουμε από τα τέλη του 2010, με αρχές του 2011, ώστε τον Aπρίλιο της επόμενης χρονιάς ο αριθμός των πρακτορείων να έχει τριπλασιαστεί. Να πάμε δηλαδή από τα 400 πρακτορεία, στα περίπου 1.200 σε ένα διάστημα 6 μηνών από σήμερα. Και βέβαια, σημαντικότατο ρόλο θα παίξει και η μετάδοση των ιπποδρομιών σε κανάλι ελεύθερης προβολής. Στο κομμάτι αυτό οι συζητήσεις έχουν ήδη προχωρήσει και έως τα τέλη του μήνα ενδεχομένως και να έχουμε κλείσει. Κοιτάμε να τελειώνουμε με μία συμφωνία που θα είναι αμοιβαία και για τις δύο πλευρές. Κυρίως όμως να μην φορτωθούμε κόστη, στα οποία είμαι αλλεργικός.
– Τα οποία εξελίσσονται πώς; Είστε ικανοποιημένος από την πορεία τους στο τρέχον δωδεκάμηνο;
Κοιτώντας τη μισθοδοσία που είναι και το μεγαλύτερο κόστος του Οργανισμού, σε σχέση με πέρυσι τα κόστη έχουν πέσει από τα 22 εκατ. ευρώ στα 14 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την αναμενόμενη μείωση του τζίρου στα 205 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς, έναντι τζίρου 261 εκατ. ευρώ πέρυσι, θεωρώ βέβαιο ότι με την εξοικονόμηση αυτών των 8 εκατ. ευρώ οι ζημιές στο τέλος του 2010 δεν θ’ αυξηθούν, παραμένοντας στα επίπεδα στα 28 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Ποιος είναι ο λόγος που οι ζημιές θα μείνουν στα ίδια επίπεδα, παρά τη μείωση στα κόστη; Οι προσαυξήσεις παρελθόντων ετών, σχετιζόμενες για μία ακόμη φορά με πρόστιμα από την εφορία ή το ΙΚΑ, τα οποία μας επιβαρύνουν πολύ. Για να αντιληφθείτε το πρόβλημα, σας λέω ότι οι προσαυξήσεις από πρόστιμα, που συνιστούν βεβαιώσεις παρελθουσών διοικήσεων), το 2010 θ’ ανέλθουν στα 8,1 εκατ. ευρώ, από 1,69 εκατ. ευρώ το 2009. Παρ’ όλη λοιπόν τη μείωση των εσόδων μας, παρ’ όλη την αύξηση των προστίμων, καταφέρνουμε να έχουμε τις ζημιές ίδιες. Είναι ένα μικρό επίτευγμα.
ΤΑ ΚΟΣΤΗ
– Οσον αφορά στα κόστη, ποια είναι η συμβολή των γαλλικών ιπποδρομιών;
Καθοριστική. Κοστίζουν λιγότερο, διότι έναντι των ελληνικών ιπποδρομιών δεν έχουν το κόστος διοργάνωσης, δεν χρειάζεται εν ολίγοις ο ΟΔΙΕ να πληρώνει 300 μεροκάματα για να «τρέχει» το προϊόν. To προϊόν είναι έτοιμο, έρχεται από το εξωτερικό και μεταδίδεται με μόνο κόστος το ποσοστό 1,5% επί του τζίρου που έχει συμφωνηθεί να δίνουμε στους Γάλλους. Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η αυξητική τάση των γαλλικών ιπποδρομιών από βδομάδα σε βδομάδα, με τον τζίρο ανά κούρσα να κυμαίνεται ήδη στα 36.500 ευρώ έναντι 30.400 ευρώ που κυμαινόταν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Και φανταστείτε ότι μιλάμε για τα ίδια σημεία πώλησης και μηδαμινή έως καθόλου προβολή. Αρα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι όταν επιτέλους η διάθεση του προϊόντος «τρέξει» σε πολύ περισσότερους πελάτες.
ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ
– Με την εισαγωγή στο στοίχημα των αγγλικών ιπποδρομιών υπάρχει κάποια εξέλιξη; Οι συζητήσεις με τους Αγγλους σε τι σημείο βρίσκονται;
Οι αγγλικές ιπποδρομίες είναι προγραμματισμένες, με μόνη εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή κάποιες τεχνικές ιδιαιτερότητες που έχουν, είναι να κάνουν με τη ροή του προγράμματός τους και το γεγονός ότι οι μεταδόσεις των ιπποδρομιών στην Αγγλία γίνονται ανά πεντάλεπτο ή δεκάλεπτο. Εκείνο λοιπόν που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να επεξεργαστούμε το αγγλικό πρόγραμμα και να δημιουργήσουμε μία δική μας ροή προγράμματος, αποκλειστικά και μόνον με τις κούρσες στις οποίες στοιχηματίσουν οι πελάτες μας. Αυτό θέλει πρόγραμμα και υπηρεσίες ροής και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένουμε την ευόδωση ενός διαγωνισμού τον οποίο έχουμε ονομάσει διαγωνισμό ξένων ιπποδρομιών, ώστε να προχωρήσουμε στις υπηρεσίες ροής. Γι’ αυτό και καθυστερούμε. Επίσης, συζητούμε και για τα ποσοστά, να είναι δηλαδή το ίδιο ευνοϊκά με αυτά που ισχύουν στις γαλλικές ιπποδρομίες. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι αγγλικές ιπποδρομίες θα βρίσκονται στον αέρα πριν από τα τέλη του 2010.
– Μέλλον και εξυγίανση του ΟΔΙΕ. Εκεί που όλοι οι προηγούμενοι απέτυχαν, εσείς τι ελπίζετε;
Να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος. Θα πρέπει ωστόσο να υπάρχει υπομονή από τον βασικό μέτοχο. Εξασφαλισμένης της υπομονής αυτής, που όπως μου λένε σε υπουργικό επίπεδο υπάρχει, από του χρόνου κιόλας – σε 3 με 4 μήνες – ο Οργανισμός θα μπορεί να επιδείξει λειτουργική κερδοφορία, λαμβάνοντας υπόψη μας μόνον το τωρινό μίγμα των γαλλικών και ελληνικών ιπποδρομιών. To ζήτημα είναι πώς θα γίνουν οι διακανονισμοί με τα διάφορα ταμεία, διότι αν παρακάμψουμε με κάποιον τρόπο τα πρόστιμα, ο Οργανισμός σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα έρθει στο break – even.
Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρξει μία αύξηση κεφαλαίου πλησίον των 20 εκατ. ευρώ, με τη λογική να μπορέσει να μπει η εταιρεία σε κάποιες ρυθμίσεις και να γλιτώσει τις προσαυξήσεις. Εφόσον επιτευχθεί αυτό, η εξυγίανση θα είναι ένα στοίχημα που πιστεύω να κερδηθεί αρκετά σύντομα.
Πηγή Κέρδος Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδριώτη ([email protected])