Διεθνή funds, ξένες εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η… τουρκική λοταρία, καθώς επίσης και προβεβλημένοι
Έλληνες επιχειρηματίες, παίρνουν «θέση μάχης», καθώς η κυβέρνηση Σαμαρά «ανοίγει το παιχνίδι» για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Έχοντας λάβει το «πράσινο φως» (αν όχι την εντολή) της τρόικας των δανειστών της χώρας.
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο, αφού υπάρχουν σύνθετα προβλήματα και αρκετές ιδιαιτερότητες, που μπορεί να παρατείνουν επί μακρόν τις προωθούμενες διαδικασίες.
Όπως όλα δείχνουν, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταδείξει ότι θα κάνει ένα «δυνατό ξεκίνημα» στις αποκρατικοποιήσεις, έτσι ώστε να αποκτήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και να διαχειριστεί καλύτερα τις σχέσεις με τους σκληρούς Ευρωπαίους εταίρους. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ήδη η νέα διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο την ερχόμενη Τετάρτη σκοπεύει να κάνει δύο κινήσεις.
Να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την παραχώρηση του 29% του ΟΠΑΠ, που θεωρείται το «φιλέτο» των ιδιωτικοποιήσεων.
Να προχωρήσει στη δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση της παραχώρησης των κρατικών λαχείων σε ιδιώτες. Εννιά ολόκληρους μήνες έπειτα από τότε που τρεις μνηστήρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να πάρουν τη 12ετή άδεια εκμετάλλευσης του Εθνικού, του Λαϊκού και του «Ξυστού» Λαχείου…
Είναι ενδεικτικό ότι η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΟΠΑΠ γίνεται μια μέρα πριν από την αναμενόμενη ετυμηγορία του Ευρωδικαστηρίου (Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου) για το αν μπορεί μια ιδιωτική εταιρεία να έχει το μονοπώλιο στα τυχερά παίγνια. Προφανώς το ΤΑΙΠ ΕΔ δεν φοβάται ότι θα υπάρξει κοινοτική εμπλοκή. Άλλωστε, σε προηγούμενη ανάλογη περίπτωση δικαιώθηκε η Ολλανδία.
Αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το πλαίσιο πώλησης του ΟΠΑΠ, πηγές της αγοράς θεωρούν ότι υπάρχει πρωτογενώς σημαντικό ενδιαφέρον. Η ιταλική LottoMatica, η επίσης ιταλική Sisal, η βρετανική Camelot, η αμερικανική Scientific Games, αλλά και άλλες εταιρείες που λειτουργούν λοταρίες, εκτιμάται ότι θα είναι ανάμεσα στους ενδιαφερομένους.
Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ανάμεσα στους διεκδικητές του ΟΠΑΠ υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να είναι και η τουρκική λοταρία…
Το εκπληκτικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι πριν από λίγα χρόνια, όταν το ΔΝΤ βρισκόταν στην Τουρκία, είχε βγει στο σφυρί η κρατική λοταρία. Τότε ανάμεσα στους διεκδικητές ήταν και ο ΟΠΑΠ. Η τουρκική κυβέρνηση όμως ματαίωσε τον διαγωνισμό, ενώ στη συνέχεια έδιωξε και το ΔΝΤ…
Εκτός από τις ξένες εταιρείες, ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ φέρονται να έχουν και αρκετά funds ευρωπαϊκά, αμερικανικά και ρωσικά. Είναι δύσκολο όμως να πάρουν από μόνα τους τον έλεγχο του ΟΠΑΠ, αν δεν έχουν συνεταίρο που να λειτουργεί εταιρεία παιγνίων.
Από ελληνικής πλευράς, ο όμιλος Κόκκαλη (Ιντραλότ) θα είναι σαφώς στο παιχνίδι της διεκδίκησης. Το ίδιο και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης (είτε στο πλάιτης ιταλικής LottoMarica είτε με άλλον, πιθανότατα Αμερικανό, εταίρο). Ενδιαφέρον πιστεύεται ότι θα υπάρξει και από τον όμιλο Κοπελούζου, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά και οι όμιλοι Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη, καθώς και ο επιχειρηματίαςΔημ. Κοντομηνάς.
Πέραν τούτων, είναι άγνωστο πώς θα κινηθεί το βρετανικό fund Siechester του 60χρονου Στέφεν Μπατ, το οποίο φέρεται να έχει συγκεντρώσει περίπου το 9% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Με κόστος κτήσης περί τα 8 ευρώ ανά μετοχή, όπως λένε οι πληροφορίες.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Βρετανός μεγαλοεπενδυτής ήρθε το καλοκαίρι στην Αθήνα, όπου είχε κρίσιμες επαφές.
Εκ των πραγμάτων, το μεγάλο στοίχημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ είναι πρωτίστως το τίμημα. Παρά τη μεγάλη άνοδο του τελευταίου τριμήνου, η χρηματιστηριακή αποτίμηση του ΟΠΑΠ είναι στα 2 δισ. ευρώ. Στα τέσσερα τελευταία τρίμηνα (α ‘εξάμηνο του 2012 και β εξάμηνο του 2011) η καθαρή κερδοφορία του ΟΠΑΠ ήταν 521,8 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η χρηματιστηριακή αξία του είναι μόλις 3,8 φορές τα κέρδη του. Σε ό,τι αφορά το πωλούμενο 29%, μεταφράζεται σε 580 εκατ. ευρώ.
Και αυτό, όταν μόνο για τη δεκαετή επιμήκυνση του μονοπωλίου ο ΟΠΑΠ πλήρωσε 375 εκατ. ευρώ.
Με συνέπεια ο όποιος αγοραστής να έχει επιπλέον κίνητρο. Ακόμη ο ΟΠΑΠ έχει συμφωνήσει να καταβάλει 560 εκατ. ευρώ για τα «φρουτάκια», που επίσης θα εμπλουτίσουν το χαρτοφυλάκιο του.
Το οξύμωρο είναι ότι ο προς πώληση ΟΠΑΠ ηγείται του κοινοπρακτικού σχήματος που θεωρείται το φαβορί για τα λαχεία… Το συγκεκριμένο project θεωρείται πιο ώριμο και πιστεύεται ότι μπορεί να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.
Εκτός του ΟΠΑΠ (που κατέχει το 34%), στην κοινοπραξία μετέχουν η LottoMatica (με 33%), η Scientific Games και η Ιντραλότ (από 16,5% η κάθε μία).
Δεύτερος μνηστήρας για τα λαχεία είναι η σύμπραξη της ιταλικής Sisal (60%) με τον όμιλο Κοπελούζου, ενώ στη θέση του τρίτου διεκδικητή είναι η αυστριακή λοταρία σε συνεργασία με fund.
To deal με τα λαχεία είναι ένα κρίσιμο τεστ, αφού θα φανεί πόσοι από τους μνηστήρες θα φτάσουν μέχρι τέλους και τι τιμήματα θα προσφέρουν. Η (προηγούμενη) κυβέρνηση Παπανδρέου πίστευε ότι από τα λαχεία μπορεί να πάρει 650 εκατ. ευρώ. Τώρα, όμως, η αγορά θεωρεί ότι ο «πήχυς» θα κατέβει στα 300 εκατ. ευρώ…
Διαβάστε το άρθρο: Και Τούρκοι <<μνηστήρες>> για το «πακέτο» του ΟΠΑΠ»… στην πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΤουΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΚΚΟΡΗ