Δικαίωμα προαίρεσης στην Intralot για να αναλάβει και την επόμενη σύμβαση του ΟΠΑΠ εάν προσφέρει έκπτωση 3% έναντι του τιμήματος
του μειοδότη δίνει η συμφωνία που υπεγράφη ίο 2010 και δημοσιοποιήθηκε χθες. Δεν αποκαλύφθηκαν ωστόσο έξι παραρτήματα της σύμβασης.
Από τον σχεδιασμό των κουπονιών μέχρι και την ιστοσελίδα του ΟΠΑΠ διαχειρίζεται η Intralot, βάσει της συμφωνίας που επήλθε το 2010. Η συμφωνία μάλιστα «δένει» τον ΟΠΑΠ με τον προμηθευτή της ακόμη και στην επόμενη σύμβαση που θα υπογράψει, αφού για πρώτη φορά παρέχεται δικαίωμα προτίμησης στην Intralot, αρκεί η τελευταία να προσφέρει έκπτωση 3% από το τίμημα του μειοδότη.
Η «επτασφράγιστη» συμφωνία, την οποία ο ΟΠΑΠ αρνήθηκε να γνωστοποιήσει ακόμη και στην ελληνική Βουλή επί περίπου 20 μήνες, δόθηκε τελικά προχθές σιωπηρά στη δημοσιότητα, με ανάρτηση της στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.
Η δημοσιοποίησή της, όπως φαίνεται και από τους όρους της συμφωνίας, δεν παραβιάζει καμιά συμφωνία εμπιστευτικότητας και δεν επισείει κανενός είδους ποινική ρήτρα. Αντίθετα, οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να δοθεί στη δημοσιότητα αμέσως μετά την υπογραφή της.
Η συμφωνία που φέρει τον τίτλο «Τροποποιητικό Ιδιωτικό Συμφωνητικό μεταξύ της ΟΠΑΠ Α. Ε. και της Κοινοπραξίας Ιντραλότ Α. Ε. – Intralot International Ltd και της εταιρείας Ανώνυμη Εταιρεία Οργάνωσης, Λειτουργίας και Προβολής Στοιχημάτων» εκτείνεται σε 30 σελίδες χωρίς τα παραρτήματα. Τα τελευταία δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα και είναι αυτά που καλύπτονται από ποινικές ρήτρες.
Έξι κρυφά παραρτήματα
Συνολικά η συμφωνία περιλαμβάνει έξι παραρτήματα, για τα οποία έχει επιβληθεί ποινική ρήτρα ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκάλυψη καθενός από αυτά. «Διευκρινίζεται ότι τα μέρη συμφωνούν και αναγνωρίζουν ότι η ΟΠΑΠ Α. Ε. θα δύναται για λόγους διαφάνειας να αναρτήσει στη διαδικτυακή της ιστοσελίδα το σώμα του παρόντος ιδιωτικού συμφωνητικού (άνευ παραρτημάτων) και ότι δεν επιβάλλεται ουδεμία ρήτρα εις βάρος της ΟΠΑΠ Α. Ε. εκ της αιτίας αυτής», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 9 της συμφωνίας.
Ωστόσο ο ΟΠΑΠ, παρότι δεν είχε καμία υποχρέωση απόκρυψης της συμφωνίας, την κράτησε επί 20 μήνες κρυφή. Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν αυτήν την τακτική στην προσπάθεια της διοίκησης του κ. I. Σπανουδάκη να αποκρύψει το δικαίωμα προτίμησης που παρέχει στην Intralot, μετά την εκπνοή της συγκεκριμένης συμφωνίας.
«Σε περίπτωση που η ΟΠΑΠ Α Ε. προβεί σε επιλογή συστημάτων τρίτων, μέσω οποιασδήποτε διαδικασίας επιλογής, παρέχεται δια του παρόντος δικαίωμα προτίμησης υπέρ του Εργολάβου (σ. σ.Intralot), εφόσον ο τελευταίος κατά την αξιολόγηση της ΟΠΑΠ Α.
Ε. προσφέρει ισοδύναμο σύστημα (τεχνικές, λειτουργικές προδιαγραφές και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης) με έκπτωση 3% επί του τιμήματος αυτού, που προέκυψε από τη διαδικασία επιλογής σύμφωνα με τις διαδικασίες της ΟΠΑΠ Α. Ε.», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 1.10 της συμφωνίας.
Τέλος, από τη συμφωνία καταδεικνύεται ότι πρακτικά όλη η διαχείριση του ρίσκου στο ((Στοίχημα» αλλά και η λειτουργία όλων των τεχνολογικών πόρων του ΟΠΑΠ βρίσκεται στα χέρια της Intralot.
Κόντρα για την ετυμηγορία της Κομισιόν
«Ανακριβή» χαρακτήρισε προχθεσινή ανακοίνωση του ΟΠΑΠ, ο ευρωβουλευτής και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. 0. Σκυλακάκης. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του ο ΟΠΑΠ ανέφερε ότι ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ.
Μ. Μπαρνιέ, σε απάντηση του προς σχετικά ερωτήματα Ελλήνων ευρωβουλευτών, χαρακτήρισε «σύννομη» και «χρήσιμη» τη συμφωνία ΟΠΑΠ-lntralot του 2010.
0 κ. Σκύλοκάκης, ως ένας εκ των ευρωβουλευτών που έθεσαν ερωτήματα για τη σχετική συμφωνία προς τον κ. Μπαρνιέ, ανέφερε χθες ότι από τις απαντήσεις της Επιτροπής δεν προκύπτει πουθενά ότι η σχετική συμφωνία είναι «σύννομος». Κατά τον ευρωβουλευτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν λαμβάνει καμία θέση σχετικό με τη νομιμότητα ή μη της σύμβασης και όχι διαχειρίζεται πολιτικά το θέμα, ενόψει της πλήρους αποκρατικοποίησης του Οργανισμού.
«Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση του 2010 δεν αναφέρεται πουθενά στις απαντήσεις της Επιτροπής ότι πρόκειται περί “σύννομης” συμβάσεως», αναφέρει ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας όχι π Επιτροπή υπογραμμίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την πλήρη αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, η οποία, κατά τον κ. Μπαρνιέ, «θα αποκόψει κάθε σχέση ιδιοκτησίας μεταξύ του ελληνικού κράτους και της ΟΠΑΠ Α.Ε.».
Ο κ. Σκυλακάκης παραθέτει όλες τις απαντήσεις της Επιτροπής σχετικά με το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν αντιλαμβάνεται «γιατί η διοίκηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. αισθάνθηκε την ανάγκη να παραποιήσει τη σχετική απάντηση της Επιτροπής, με την οποία οι κοινοτικοί αρμόδιοι επιφυλάσσονται και αποφεύγουν να τοποθετηθούν».
Διαβάστε το άρθρο «Η σύμβαση που «δένει» τον ΟΠΑΠ με Intralot» Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΔΝΔΡΛΒΕΛΗ στην πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ