Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Η στιγμή για κρίσιμες αποφάσεις από τον ΟΠΑΠ

Η στιγμή για κρίσιμες αποφάσεις από τον ΟΠΑΠ

από
Μόνο 2 λεπτά

Μπροστά σε μια από τις σημαντικότερες περιόδους των τελευταίων ετών βρίσκεται ο ΟΠΑΠ. Η διοίκηση του Οργανισμού θα κληθεί να διαχειριστεί σειρά θεμάτων όπως το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την επιλογή τεχνολογικού παρόχου, τις διαπραγματεύσεις με το

 

Δημόσιο για την επέκταση της σύμβασης αποκλειστικότητας των παιχνιδιών και τη διαχείριση των αδειών για τα VLTs, και όλα αυτά τη στιγμή που –παρά τις δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου– η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία οριστική απόφαση για την ιδιωτικοποίηση ή μη του Οργανισμού. 

Άμεση προτεραιότητα για τη διοίκηση Σπανουδάκη αποτελούν ο τεχνολογικός διαγωνισμός και η επέκταση της σύμβασης με το Δημόσιο. Για το πρώτο, οι δύο συμμετέχοντες, Gtech και Intralot, έλαβαν το τελικό κείμενο του τεύχους διακήρυξης του διαγωνισμού και εντός του επόμενου μήνα καλούνται να καταθέσουν τις προσφορές τους. Βάσει του προγραμματισμού του ΟΠΑΠ, η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο. 

Σε ό,τι αφορά την επέκταση (η υφιστάμενη λήγει το 2020) της χρονικής διάρκειας του μονοπωλίου που έχει παραχωρηθεί στον Οργανισμό, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία, με τις υφιστάμενες πληροφορίες να κάνουν λόγο για δεκαετή διάρκεια έναντι τιμήματος κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. 

Σχετικά με VLTs, είναι ακόμη νωρίς να διαπιστωθεί τι θα ισχύσει αναφορικά με τις άδειες για τα 35 χιλιάδες μηχανήματα που προβλέπεται ότι θα διαχειριστεί ο Οργανισμός, τόσο για το δίκτυό του, όσο και για ιδιώτες, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νέα ρύθμιση. Όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένα στελέχη της αγοράς, το ζήτημα παραμένει ανοικτό καθώς αναμένεται η τοποθέτηση των Βρυξελλών για το συγκεκριμένο θέμα και συγκεκριμένα κατά πόσον μια τέτοια παροχή μπορεί να θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση. Πάντως, πηγές από το ΥΠΟΙΚ εξέφραζαν την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή με το συγκεκριμένο θέμα. 

Σε θεσμικό επίπεδο, το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα που πέρασε από τη Βουλή αφαίρεσε ορισμένα από τα σημεία που είχαν προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων τον αριθμητικό περιορισμό των αδειών που θα παραχωρούνταν σε ιδιώτες (προβλέπονταν η παραχώρηση έως αδειών) και η θέσπιση περιόδου απαγόρευσης διαφημίσεων από (blackout period).

Αδύναμο τρίμηνο

Ενόψει, πάντως, της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Οργανισμού (στις 25/8), οι αναλυτές της Eurobank Sec. αναμένουν ένα αδύναμο δεύτερο τρίμηνο, απόρροια της οικονομικής ύφεσης που επιδρά στα έσοδα, αλλά και της απουσίας ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος όπως πέρυσι το ποδοσφαιρικό Παγκόσμιο Κύπελλο. 

Συγκεκριμένα, αναμένονται πωλήσεις για το δεύτερο τρίμηνο μειωμένες κατά 22% σε ετήσια βάση (ή -13% εάν εξαιρεθούν τα monitor games/go lucky και το Μουντιάλ), ΕΒΙΤDA μειωμένα κατά 23% και καθαρά κέρδη στο -16% σε προσαρμοσμένη βάση. Για το «Πάμε Στοίχημα», ο στοιχηματισμός, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί σημαντικά χαμηλός, στα επίπεδα του -37% σε σχέση με το δεύτερο περυσινό εξάμηνο, αποτέλεσμα της περιστολής των πάσης φύσεως δαπανών στην αγορά λόγω των οικονομικών συνθηκών (σ.σ στην Ιταλία το Στοίχημα κατέγραψε στο ίδιο τρίμηνο πτώση 21%). Όσο για το ΚΙΝΟ, αναμένεται υποχώρηση του τζίρου κατά 13%, σχεδόν ανάλογη με αυτή του πρώτου τριμήνου (-14%)

Διαβάστε το άρθρο «Κρίσιμες αποφάσεις για τον ΟΠΑΠ» στην πηγή: www.capital.gr του Του Νίκου Χρυσικόπουλου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ