Η τρέχουσα αποτίμηση του ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο αγγίζει το 1,5δισ. ευρώ, καθώς η μετοχή κινείται στα 4,55 ευρώ. Το προς πώληση
ποσοστό του Δημοσίου (29%) που έχει μεταβιβαστεί στο «χαρτοφυλάκιο» του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων «αξίζει» μόλις 435 εκατ. ευρώ.
Ή 510 εκατ. ευρώ, αν προστεθεί και το άλλο 5% που είναι στην κατοχή του Δημοσίου. Τέτοιου είδους ποσά έχει εισπράξει το κράτος μόνο από τα μερίσματα της τελευταίας τριετίας…
Η καταστροφική πτώση του Χρηματιστηρίου έχει απαξιώσει τον ΟΠΑΠ, ο οποίος πέρυσι στα τέλη Ιουλίου είχε υπερδιπλάσια από την τωρινή αποτίμηση (3,3 δισ. ευρώ), ενώ στα τέλη Ιουνίου του 2009 άξιζε 5,9 δισ. ευρώ. Κατά τα φαινόμενα, στο… μυαλό της κυβέρνησης, υπάρχουν τρία κομβικά σημεία για την υπόθεση του ΟΠΑΠ.
Καταρχήν, πιστεύεται ότι περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ξεκαθαρίσει από πλευράς Κομισιόν το νομικό πλαίσιο που αφορά το μονοπώλιο. Για το οποίο τα ισχυρά «λόμπι» των συμφερόντων δίνουν μάχη για να «σπάσει».
Περί τα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει η πώληση των κρατικών λαχείων, όπου ο ΟΠΑΠ είναι βασικός διεκδικητής ως επικεφαλής κοινοπρακτικού σχήματος με ξένους και Έλληνες παίκτες.
Στη διάρκεια του 2013, εκτιμάται ότι θα έχει αρχίσει να τρέχει το μεγάλο «πρότζεκτ» με τα «φρουτάκια».
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι σε βάθος χρόνου ο ΟΠΑΠ θα έχει «προικοδοτηθεί» σημαντικά και τότε μπορεί να κριθεί με καθαρότερη άποψη το τι θα γίνει με την πώλησή του. Εξ αντικειμένου, αστάθμητος παράγοντας των εξελίξεων είναι οι πιέσεις που ενδέχεται να ασκηθούν από την τρόικα.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι πληροφορίες λένε ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει εναλλακτικές λύσεις και «ισοδύναμα μέτρα».
- Ένα από τα οποία είναι η τιτλοποίηση των εσόδων του ΟΠΑΠ,
- ενώ στο «συρτάρι» υπάρχει και η αύξηση της φορολογίας στα «φρουτάκια».
- Από το 30% που ορίζει ο τωρινός νόμος στο 32% ή στο 34% επί των μεικτών κερδών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η τρέχουσα αποτίμηση του ΟΠΑΠ (1,5 δισ.) αντιστοιχεί περίπου τρεις φορές στα καθαρά κέρδη της περσινής χρονιάς. Σε σύγκριση με τη λειτουργική του κερδοφορία (734 εκατ. ευρώ\ ο ΟΓ\ΚΓ\ τιμολογείται στο Χρηματιστήριο δύο φορές πάνω, ενώ άλλες ομοειδείς ξένες εταιρείες τζόγου έχουν αποτιμήσεις 6 και 7 φορές τα λειτουργικά τους αποτελέσματα.
Από την εισαγωγή του στο Χ.Α. (το 2001), ο ΟΠΑΠ έχει δώσει 4,6 δισ. ευρώ μερίσματα, από τα οποία τα 1,89 δισ. τα έχει πάρει το κράτος. Το οποίο από τις τέσσερις μετοχοποιήσεις έχει εισπράξει 2,6 δισ. ευρώ, παραχωρώντας το 66% συνολικά. Μόνο από φόρους εισοδήματος το κράτος έχει πάρει 2,4 δισ. από τον ΟΠΑΠ. Ο οποίος τα τελευταία 11 χρόνια έχει δώσει για χορηγίες και δωρεές 714,5 εκατ. ευρώ, για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και κοινωφελή έργα. Δίνοντας παράλληλα την ευχέρεια στην εκάστοτε κυβέρνηση να κάνει το δικό της παιχνίδι με τα συγκεκριμένα κονδύλια.
Μόνο για τις δύο συμβάσεις μονοπωλίου και τα «φρουτάκια» το Δημόσιο έχει εισπράξει από τον ΟΠΑΠ1,25 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη για τα επόμενα χρόνια πιστεύεται ότι παρά την ύφεση θα παραμείνουν στα επίπεδα των 430-450 εκατ. Μαζί με τα «φρουτάκια» και ενδεχομένως με τα Λαχεία, τα κέρδη θα είναι σαφώς μεγαλύτερα. Ίσως και διπλάσια. Σε μια τέτοια περίπτωση, η «δίκαιη τιμή» για τον ΟΠΑΠ μπορεί να ξεκινά από τα 6 δισ. ευρώ.
Σήμερα, στο Χρηματιστήριο ο ΟΠΑΠ «κοστολογείται» σαν να έχει χάσει το μονοπώλιο και η χώρα να έχει επιστρέψει στη δραχμή…
Διαβάστε το άρθρο “Σκληρό «πόκερ» για την τιμή του ΟΠΑΠ” στην πηγή: ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ