Την δίχως άλλη καθυστέρηση ρύθμιση της εγχώριας αγοράς τυχερών παιχνιδιών ώστε να περιοριστούν φαινόμενα παραβατικών πρακτικών που ζημιώνουν το ποδόσφαιρο και το χώρο του αθλητικού στοιχηματισμού ζητά ο ΟΠΑΠ.
Μιλώντας στο Capital.gr υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης επεσήμαναν την αναγκαιότητα να τεθούν σαφείς κανόνες στην αγορά ώστε να πάψει να υφίσταται η παρουσία παράνομων εταιρειών στην αγορά, που όμως διαφημίζονται και δραστηριοποιούνται χωρίς εμπόδια ενώ όπως αποδείχθηκε από την πολύκροτη υπόθεση με τους “στημένους” αγώνες, ορισμένοι δεν υφίστανται κανενός είδους έλεγχο, όπως υποστηρίζουν.
Οι ίδιοι δείχνουν προς την κατεύθυνση της Μαλαισίας αλλά και ορισμένων άλλων ασιατικών χωρών (Ταϊλάνδη) όπου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, κατευθύνθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ροής παράνομων στοιχημάτων σε παιχνίδια του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το αίτημα του Γ.Γ. Αθλητισμού Πάνου Μπιτσαξή προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών να ερευνηθούν οι καταγγελίες σε τηλεοπτική εκπομπή (σ.σ. Η Δίκη) περί παράνοµου στοιχηµατισµού σε εταιρεία της Μαλαισίας από για παράγοντα, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Έρευνα που ωστόσο δύσκολα θα πρέπει να ελπίζει στην εύρεση στοιχείων από τις δύο αυτές χώρες αφού ο στοιχηματισμός όχι μόνο απαγορεύεται δια ροπάλου, αλλά επισήμως δεν υπάρχει. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει να στοιχηματίζονται τεράστια αδήλωτα ποσά, σε σημείο η FIFA να αποστείλει πρόσφατα ειδικό κλιμάκιο στη χώρα. Αυτό που υπάρχει βέβαια είναι η ροή χρήματος από μαλαισιανές τράπεζες προς την Ελλάδα και σε αυτό το σημείο φαίνεται να έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες του ΣΔΟΕ (ζητήθηκε ήδη άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών) και της Εισαγγελίας (απεστάλησαν αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε οκτώ χώρες).
Ζημιωθήκαμε
Σε ότι αφορά, πάντως, τον ΟΠΑΠ η διοίκηση θεωρεί δεδομένη όχι μόνο την εμπορική αλλά και την οικονομική ζημιά που υπέστη από την υπόθεση των “στημένων” (δίχως ωστόσο να μπορεί να την υπολογίσει), πλην εκτιμά ότι ελαχιστοποιείται από τον μικρό αριθμό των παιχνιδιών που τελικά παίχθηκαν μέσω των πρακτορείων του Οργανισμού και βρίσκονται στη λίστα με τους “ύποπτους” αγώνες.
Από τις μέχρι στιγμής έρευνες προκύπτει πως οι εμπλεκόμενοι προτιμούσαν, όπως σημειώθηκε, ασιατικές στοιχηματικές εταιρείες και απέφευγαν τον ΟΠΑΠ –παρά το ότι τα δελτία του δεν είναι ακόμη ονομαστικά– λόγω της πολίτικης να ζητούνται τα στοιχεία των νικητών για ποσά πάνω από 1.500 ευρώ. Ακόμη και στις περιπτώσεις που κάποιο άλλο πρόσωπο εισέπραττε τα κέρδη από το “Πάμε Στοίχημα”, οι εισαγγελικές έρευνες σε διάφορες περιπτώσεις έχουν καταλήξει στους τελικούς αποδέκτες τους.
Ζητούμενο, σε κάθε περίπτωση, για τον Οργανισμό θα αποτελέσει η περαιτέρω διασφάλιση από κακόβουλες πράξεις. Η διοίκηση υποστηρίζει σφοδρά την υιοθέτηση της Ατομικής Κάρτας Παίκτη, ώστε να παρακολουθούνται η ηλικία, οι περιορισμοί που θέλει ο ίδιος να θέσει στον εαυτό του και βέβαια οι χρηματικές ροές.
Υπενθυμίζεται πως στο σχετικό νομοσχέδιο (σ.σ. για το οποίο αναμένονται σημαντικές αλλαγές, έπειτα από την επεξεργασία του στις Βρυξέλλες) προβλέπεται η έκδοση ατομικής κάρτας παίκτη για όλους τους πελάτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε τυχερά παιχνίδια τα οποία διεξάγονται μέσω διαδικτύου ή παιγνιομηχανημάτων, προϋπόθεση η οποία δεν ισχύει για όσους στοιχηματίζουν σε offline bookmakers και καζίνο. Άλλες εταιρείες δεν επιθυμούν βέβαια κάτι τέτοιο, με τη Betfair λόγου χάρη στην προσφυγή της κατά του νομοσχεδίου να χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο μέτρο αναιτιολόγητο.
Πηγή: CAPITAL