Την προσπάθειά της να ισορροπήσει σε ένα παιχνίδι εύθραυστων ισορροπιών και αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων στον χώρο του τζόγου φανερώνει η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει οριζόντια τον φόρο στα τυχερά παίγνια κατά 5%, αποσύροντας ταυτόχρονα τον δικό της νόμο για το πεντάλεπτο τέλος στους παίκτες του ΟΠΑΠ.
Βασικός γνώμονας για την επιβολή του μεγαλύτερου ποσοστού φόρου για τυχερά παιχνίδια στην Ευρώπη παραμένει η πεποίθηση πως η φορολόγηση μιας συμπεριφοράς, όπως ο τζόγος, που στην πραγματικότητα συνιστά κοινωνικό πρόβλημα, είναι προτιμότερη από την ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στο εισόδημα ή την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στους έμμεσους φόρους.
Ευνοημένος
Πέντε μήνες μετά τη νομοθέτηση της επιβάρυνσης των πέντε λεπτών στις στήλες των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, ο οποίος δεν εισπράχθηκε ποτέ λόγω της άρνησης της εταιρείας και των αντιδράσεων των πρακτόρων, με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε η ιδιωτική εταιρεία συμφερόντων της Emma Delta και του επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη εν μέρει ευνοείται από τη ρύθμιση που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση.
Η τελευταία φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω στην ανοιχτή σύγκρουση που είχε με τον ΟΠΑΠ ήδη από το καλοκαίρι του 2015 (με αφετηρία τον κανονισμό για τα ηλεκτρονικά φρουτάκια) και αποφασίζει να επιβάλει μια ενιαία αύξηση 5% επί του μικτού κέρδους σε όλους τους παρόχους τυχερών παιγνίων. Η συμμετοχή του Δημοσίου θα φτάσει πλέον στο 35%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Τα έσοδα αυτά θα αποδίδονται στο Δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αυτά αφορούν και η ισχύς αυτής της διάταξης αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2016. Επομένως, με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, το ελληνικό Δημόσιο χάνει το δικαίωμά του να εισπράξει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 από το πεντάλεπτο, δημιουργώντας ακόμα μία τρύπα στα δημόσια έσοδα, η οποία θα επιχειρηθεί να καλυφθεί από τον νέο ενιαίο φόρο.
Τα πραγματικά ποσά
Βάσει ανακοίνωσης της Beta Χρηματιστηριακής, η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους θα επέφερε επιβάρυνση 210 εκατ. ευρώ ετησίως για τον ΟΠΑΠ, ενώ με βάση τα αποτελέσματα 2015 του Οργανισμού θα επιβαρυνθεί τελικά με 70-75 εκατ. ευρώ. Όμως, σύμφωνα με στοιχεία που είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.», το ποσό που θα μπορούσε να εισπράξει η κυβέρνηση μέσα από το πεντάλεπτο τέλος είναι πολύ μεγαλύτερο. Συνολικά, το 2015 παίχθηκαν 9,916 δισ. στήλες σε παιχνίδια του ΟΠΑΠ, οπότε σε περίπτωση επανάληψης του ίδιου αριθμού στηλών, με την επιβολή του ειδικού τέλους, τα έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 495,849 εκατ. ευρώ, σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, περίπου όσα υπολογίζονται ότι μπορεί να εισπραχθούν από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ στο 24%.
Σε δηλώσεις του στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΠΑΠ, ο ισχυρός άνδρας του ομίλου, Καμίλ Ζίγκλερ, υποστήριξε πως δεν γίνεται να συγκριθούν τα δύο μεγέθη («είναι σύγκριση πορτοκαλιών με μήλα», είπε) και ισχυρίστηκε πως «το ειδικό τέλος αποτελούσε εξαιρετικά διακριτική μεταχείριση σε βάρος του ΟΠΑΠ, καθώς αφορούσε μόνο την εταιρεία μας». Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ πρόσθεσε ότι «είναι αντιληπτό και σε εμάς ότι κι άλλοι φόροι στην Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη», δείχνοντας να αποδέχεται σχετικά θετικά τον νέο φόρο. Ταυτόχρονα, η αύξηση του φόρου επιβαρύνει και τους παρόχους διαδικτυακού στοιχηματισμού, οι οποίοι λειτουργούν σε ένα… μόνιμο μεταβατικό καθεστώς εξαιτίας προβληματικών ρυθμίσεων του Ν. 4002/2011.
Υπολογίζεται ότι μέσω της αύξησης του φόρου στο διαδίκτυο η κυβέρνηση μπορεί να εισπράξει επιπλέον 40 με 50 εκατομμύρια σε σχέση με όσα εισπράχθηκαν το 2015. Κατά δήλωση των 21 από τις 24 εταιρείες (για τις οποίες το κράτος δεν διαθέτει ουσιαστικό τρόπο ελέγχου όσο παραμένει αρρύθμιστο το τοπίο, παρά τις εξαγγελίες), ο συνολικός τζίρος τους το 2015 ανήλθε στο 1,9 δισ. ευρώ. Τα ακαθάριστα έσοδα από αυτά τα παίγνια ανήλθαν σε μόλις 116,2 εκατ. ευρώ. Και από αυτό το ποσό, τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου ήταν μόλις 35 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, η αύξηση κατά 5% βάσει αυτών των στοιχείων μπορεί να αποδώσει πολύ λίγα έσοδα και δεν κλείνει την τρύπα από τη μη είσπραξη του πεντάλεπτου τέλους.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου για το 2015 από τον τζόγο (πλην ιπποδρόμου, που δεν υπάρχουν στοιχεία) ήταν συνολικά 546,55 εκατ. ευρώ. Από αυτά η ΟΠΑΠ Α.Ε. κατέβαλε 350,419 εκατ. ευρώ, οι επιχειρήσεις καζίνο 110,293 εκατ. ευρώ, τα Ελληνικά Λαχεία Α.Ε. 53,979 εκατ. ευρώ, ενώ από το διαδίκτυο εισπράχθηκαν 34,903 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, πάντως, η εταιρεία συνεισέφερε πάνω από 600 εκατ. ευρώ στα δημόσια έσοδα.
Αδειοδοτήσεις
Για το Διαδίκτυο, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αύξησης εσόδων παραμένει η διαδικασία των αδειοδοτήσεων (για τις οποίες οι πάροχοι θα καταβάλουν κάποιο τίμημα). Επισημαίνεται πως ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ Αντώνης Στεργιώτης δήλωσε πρόσφατα ότι «μεταξύ των 24 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο, κάποιες δουλεύουν με πολύ μαύρο τρόπο. Μάλιστα, μόνο online στοιχηματισμό δεν κάνουν. Κάνουν επίγειο στοιχηματισμό, ο οποίος απαγορεύεται».
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., καταγγέλλοντας στην επιτροπή σωρεία παραβάσεων. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η Κομισιόν σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών αφ’ ενός αμφισβητεί για άλλη μια φορά ανοιχτά το μονοπωλιακό δικαίωμα του ΟΠΑΠ στο Διαδίκτυο και αφ’ ετέρου ζητά ενημέρωση για τις αλλαγές στην αδειοδότηση των διαδικτυακών παρόχων.
Επί της ουσίας, η Κομισιόν (η οποία δέχεται εμφανώς πιέσεις από το ισχυρό επιχειρηματικό λόμπι αλλοδαπών εταιρειών που επιθυμούν να μπουν επίσης στην ελληνική αγορά) ζητά να ρυθμιστεί άμεσα το γκρίζο τοπίο του Ν. 4002/2011, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Από την πλευρά του ο ΟΠΑΠ εμμένει στον ισχυρισμό του πως κατέχει το μονοπώλιο και στο Διαδίκτυο. Η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος οδηγεί την κυβέρνηση να ζητήσει και δεύτερη παράταση ως προς την απάντησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διεύθυνσης της Εσωτερικής Αγοράς.
Το χρονικό του συμβιβασμού
◾ Νοέμβριος 2015. Η κυβέρνηση ανακοινώνει την επιβολή πεντάλεπτου τέλους στους παίκτες του ΟΠΑΠ. Ακολουθούν οργισμένες αντιδράσεις των πρακτόρων, που θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι ανεφάρμοστο και θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλές επιχειρήσεις του κλάδου.
Το τέλος αφορά τους παίκτες και όχι την εταιρεία. Όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» («Oι κρυφές ρήτρες μιας αμαρτωλής σύμβασης»), η σύμβαση ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ επί κυβέρνησης Σαμαρά (που δεν δόθηκε στη δημοσιότητα) προβλέπει πως είναι αδύνατο να επιβληθεί φόρος στην εταιρεία αν δεν επιβληθεί και στους άλλους παρόχους τυχερών παιγνίων.
Ο ΟΠΑΠ κλιμακώνει τη σύγκρουση με επιθέσεις προς την Επιτροπή Παιγνίων, διεκδικώντας παράλληλα 1 δισ. από το Ελληνικό Δημόσιο σχετικά με την υπόθεση των VLTs (ηλεκτρονικά φρουτάκια).
◾ Συγκεκριμένες ιστοσελίδες και εφημερίδες εντείνουν τα αρνητικά δημοσιεύματα κατά της κυβέρνησης και της Επιτροπής Παιγνίων. Επισημαίνουν πως η αύξηση στο κόστος θα μειώσει τα έσοδα του ΟΠΑΠ καθώς θα αποθαρρύνει τους παίκτες, φαινόμενο που γενικά δεν παρατηρείται διεθνώς σε ανάλογες περιπτώσεις.
◾ Ο ΟΠΑΠ δεν αποδίδει το ποσό από το τέλος στα μέσα Φεβρουαρίου και επικαλείται τεχνικά προβλήματα σχετικά με την εγκατάσταση συγκεκριμένου λογισμικού. Επιπλέον προσφεύγει στο ΣτΕ, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικό νόμο.
◾ Στις 16 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ. Σύμφωνα με διαρροές, στελέχη της εταιρείας ισχυρίζονται ότι «μπορούν να βοηθήσουν με ισοδύναμα μέτρα το προϋπολογιζόμενο έσοδο».
◾ Την ίδια μέρα ο τεχνολογικός πάροχος για τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, η Intralot (συμφερόντων Σ. Κόκκαλη) ενημέρωνε την ΟΠΑΠ Α.Ε. και την κυβέρνηση με επιστολή της ότι μπορεί να εφαρμόσει άμεσα την αλλαγή στα μηχανάκια της εταιρείας.
◾ Στις 22 Φεβρουαρίου υπογράφεται από τον Τρ. Αλεξιάδη η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία τροποποιούσε την είσπραξη του ειδικού τέλους και όριζε ότι τα συγκεκριμένα ποσά αποδίδονται στο τέλος κάθε τριμήνου, για την ακρίβεια μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και όχι μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα.
◾ Στις 23 Φεβρουαρίου το ΣτΕ απορρίπτει την προσφυγή της εταιρείας, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσπραξη του τέλους.
◾ Ενόψει της κατάργησης του πεντάλεπτου τέλους στον ΟΠΑΠ, μιντιακοί όμιλοι που έχουν αντίθετα τόσο οικονομικά (σχετίζονται με τις εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού) όσο και οπαδικά συμφέροντα καταγγέλλουν τις τελευταίες μέρες (μονομερώς) τη ρύθμιση της κυβέρνησης ως χαριστική για τον ΟΠΑΠ.
Η μάχη του τζόγου, ίσως του ισχυρότερου πυλώνα οικονομικής εξουσίας στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, κορυφώνεται…
Διαβάστε το άρθρο “Η ισορροπία του… τζόγου” του Κώστα Ζαφειρόπουλου στην πηγή “www.efsyn.gr”