Με τον ίδιο τρόπο που οι Έλληνες εφοπλιστές επενδύουν αντικυκλικά -δηλαδή μέσα στην κρίση-, ένας Έλληνας managing partner
και βασικός μέτοχος της BC Partners ολοκλήρωσε δύο εξαγορές στις ΗΠΑ συνολικού ύψους 10 δισ. δολαρίων. 0 κ. Νίκος Σταθόπουλος έγινε γνωστός στην Ελλάδα από τις εξαγορές της TIM Hellas και της HYATT, αλλά και διεθνώς από εξαγορές όπως αυτές της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Migros στην Τουρκία (3,3 δισ. ευρώ) και της σουηδικής καλωδιακής τηλεόρασης Corn-Hem (1,8 δισ. ευρώ).
Αλλά συνεχίζει να μένει ενεργός και να τοποθετεί κεφάλαια σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής. Σε συνεργασία αργότερα με τις διοικήσεις, οι εταιρείες μεγιστοποιούν την αξία τους προσδίδοντας σημαντικές αποδόσεις στο fund και, κυρίως, στους πελάτες του. Οι αποδόσεις, άλλωστε, της BC Partners ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει υψηλή εμπιστοσύνη από τους επενδυτές, –
ευρώ-με τη δημιουργία του BC Partners Capital IX-, τα περισσότερα που τοποθέτησαν επενδυτέ5 από την εποχή της κρίσης της Lehman Brothers.
Στα τέλη Ιουλίου, με κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων και δανεισμό 6,5 δισ. δολαρίων, η BC Partners πραγματοποίησε δύο σημαντικές συμφωνίες των ΗΠΑ. Στην πρώτη, σε συνεργασία με το Carlyle Group, αποκτήθηκε η Hamilton Sundstrand Industrial, θυγατρική Tns United Technologies, αντί 3,5 δισ. δολαρίων, έκτων οποίων το 1,5 δισ. ήταν ίδια κεφάλαια. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην κατασκευή μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας για ενεργειακές επιχειρήσεις.
Τα σχέδια της BC Partners και Tns Carlyle είναι να αυξήσουν τις επενδύσεις στην κατασκευή προϊόντων και να διασπείρουν τη διεθνή παρουσία τους προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους. Η δεύτερη συμφωνία είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς εξαγοράστηκε η έβδομη μεγαλύτερη καλωδιακή τηλεόραση στις ΗΠΑ, η Cequel Communications Holdings, αντί 6,6 δισ. δολαρίων. Το δίκτυο της εταιρείας περνά μέσα από 3 εκατ. πελάτες και πρόσφατα αναβαθμίστηκε.
Η BC PARTNERS
Η BC Partners είναι ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο των Private Equity καθώς έχει παίξει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς των μεγάλων εξαγορών εδώ και 25 χρόνια.
Επενδύει κυρίως στην Ευρώπη εξαγοράζοντας και αναπτύσσοντας ευρωπαϊκές και πολυεθνικές επιχειρήσεις για να δημιουργήσει αξία σε συνεργασία με το management τους. Από το 1986 έως σήμερα η BC Partners έχει ολοκληρώσει 79 εξαγορές με μια συνολική εμπορική αξία 74 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις εξόδους που έχει πραγματοποιήσει από τις εταιρείες -μετά τις επενδύσεις- αυτές έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, η αγγλική εταιρεία προχώρησε -με επιτυχημένες εξαγορές και πωλήσεις αργότερα- σε επιχειρήσεις όπως οι ΚΤΜ, Amadeus, Elior, ΕΙίς, Trader Media Group, C&C Group. Ο κ. Σταθόπουλος εντάχθηκε στην αγγλική φίρμα το 2005 προερχόμενος από το fund Apax όπου για επτά χρόνια συμμετείχε σε εξαγορές επιχειρήσεων.
Πριν από το Apax εργαζόταν στην Boston Consulting Group στο Λονδίνο. Κατέχει ΜΒΑ από το Harvard και πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος του Harvard Business School European Leadership Council και της Επιτροπής Εξαγορών, ενώ το 2009 βραβεύθηκε από τους «Financial Times» ως ανερχόμενος σταρ του κλάδου.
Η Ελλάδα και ο ΟΠΑΠ
Οι επενδύσει της BC Partners στράφηκαν προς στις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία θα σταματήσει να τοποθετεί κεφάλαια στην Ευρώπη, όπου βρίσκονται μια σειρά από σημαντικές επενδύσεις, όπως επισημαίνει ο κ. Σταθόπουλος.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι η χώρα θα μπορέσει να προσελκύσει -εκ νέου επενδυτικά κεφάλαια όταν αποκτήσει πάλι την αξιοπιστία της, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και εργατική νομοθεσία. Όπως, μάλιστα, σημειώνει, «όλα αυτά τα θέματα μπαίνουν στον δρόμο σιγά-σιγά και υπάρχει κινητικότητα». Από την άλλη πλευρά, θεωρεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν υποτιμημένες εταιρείες όχι γιατί δεν είναι καλές, αλλά διότι υπάρχει ακόμη το ρίσκο της χώρας. Ποια είναι η θέση της αγγλικής εταιρείας για την Ελλάδα;
Ο κ.Σταθόπουλος αποφεύγει να μιλά πριν από τις εξαγορές. Η BC Partners, όμως, αποτελεί μία από τις μοναδικές εν δυνάμει υποψήφιες εταιρείες που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την απόκτηση των μετοχών του ΟΠΑΠ, αφού διαθέτει άμεσα διαθέσιμα κεφάλαια και έχει θέση και γνώση του χώρου του gaming στην Ελλάδα.
Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι πωλείται μειοψηφικό πακέτο μετοχών (τα private equity funds αποκτούν πλειοψηφικά πακέτα μετοχών), ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η αγγλική φίρμα βολιδοσκοπήθηκε από ξένη τράπεζα η οποία συμμετέχει ως σύμβουλος στην πώληση του ΟΠΑΠ. Επειδή, μάλιστα, για την εξαγορά θα απαιτηθούν ίδια κεφάλαια αλλά και δανεικά, η BC Partners είναι εκείνη που δύναται να απευθυνθεί άμεσα σε τράπεζες και επενδυτές.
Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες gaming που φέρονται ως διεκδικητές του ΟΠΑΠ διαθέτουν υψηλό δανεισμό. Υπό αυτά τα δεδομένα, όταν έρθει η ώρα της πώλησης, το ταμείο και η κυβέρνηση θα βρεθούν απέναντι σε προκλήσεις.
Διαβάστε το άρθρο «ΕΛΛΗΝΑΣ FUND MANAGER ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ», στην πηγή: www.protothema.gr του ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΦΙΛΑ