Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση του διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή του νέου τεχνολογικού παρόχου της ΟΠΑΠ Α.Ε. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό, η προκήρυξη του οποίου δεν είχε προετοιμαστεί από την προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας,
οδηγώντας στην αναγκαστική παράταση της υπάρχουσας σύμβασης κατά ένα έτος, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες για την πολυπλοκότητα και σημαντικότητα του έργου προετοιμασίες.
Αναλαμβάνοντας, συνεπώς, η υπάρχουσα διοίκηση, είχε μπροστά της το διττό έργο: αφενός να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της παράτασης και αφετέρου να προβεί στην προετοιμασία της διαδικασίας, αλλά και στην υλοποίηση ενός διαγωνισμού ιδιαίτερης σημασίας για το μέλλον της ΟΠΑΠ. Ο διαγωνισμός αυτός σημαίνει πολλά για πολλούς, εν μέσω ενός οικονομικοκοινωνικού περιβάλλοντος ιδιαίτερης ρευστότητας, την οποία και ενίσχυσε το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών.
Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος ο διαγωνισμός προχώρησε. Επιλέχθηκε ο διεθνής, εξειδικευμένος τεχνικός σύμβουλος (Deloitte & Touche), οι προσφορές ορίστηκαν και αρχές Φεβρουαρίου ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε. Προσφορές σε αυτόν κατέθεσαν, όπως αναμενόταν, οι ισχυρότεροι διεκδικητές, Gtech, Intralot και Scientific Games. Στα μέσα Μαρτίου προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού οι Intralot και GTech.
Κι ενώ ο διαγωνισμός φαινόταν να έχει μπει στην τελική του φάση μεταξύ των δύο υποψηφίων, ένας τρίτος «υποψήφιος», σε επίπεδο επιθυμίας, έκανε την εμφάνισή του, προσπαθώντας να ανατρέψει την πορεία της διαδικασίας. Να ανατρέψει ή, καλύτερα, να διακόψει, κρίνοντας από το παρελθόν της ιστορίας του πολυαναμενόμενου αυτού διαγωνισμού.
Τα ναυαγισμένα σχέδια της Glory Technology και η μηνυτήρια αναφορά της
Ο λόγος για την Glory Technology, που το Σεπτέμβριο του 2010 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τις συμβάσεις του 2005 και του 2007 μεταξύ ΟΠΑΠ – Intralot, με την αντίληψη ότι έπληξαν τα συμφέροντα της. Γιατί, αν μη τι άλλο, αυτό που χαρακτηρίζει την εταιρεία είναι το όραμα ενός λαμπρού μέλλοντος. Το όραμα της αποκλειστικότητας της στην προμήθεια τεχνολογικών λύσεων στην ΟΠΑΠ.
Ένα όραμα που ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά όταν, το 2003, η ΟΠΑΠ Α.Ε. εξαγόρασε το 20% των μετοχών της Glory Technology, έναντι ενός ομολογουμένως υψηλότατου τιμήματος. Επόμενο έτος-ορόσημο για την Glory αναμένονταν να είναι το 2006. Όταν θα έληγε η σύμβαση για το Στοίχημα με την Intralot και η ΟΠΑΠ θα προχωρούσε καταρχήν στην αγορά της πλειοψηφίας της Glory και στην απευθείας ανάθεση σε αυτήν του συνόλου της τεχνολογικής υποστήριξης. Δυστυχώς για την Glory, οι εξελίξεις δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της. Η ΟΠΑΠ δεν της έδωσε ποτέ το μερίδιο της ελληνικής αγοράς που ήλπιζε, αλλά και άλλοι πελάτες που διατηρούσε στην Α. Ευρώπη αποχώρησαν.
Αντί να μεγαλώσει λοιπόν, μίκραινε. Και αυτός ήταν άλλωστε o λόγος που δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό του 2005, αλλά ούτε και σε αυτόν που τώρα τρέχει. Η Glory συνέχισε να κινείται προς την ΟΠΑΠ, ζητώντας από τη μία την ανάθεση ενός έργου που την ξεπερνά, αλλά και παράλληλα την εξαγορά της. Όταν, το προηγούμενο καλοκαίρι, και τα δύο αυτά σχέδια ναυάγησαν, ακολούθησε η μηνυτήρια αναφορά.
Η εμμονή του ευρωβουλευτή
Πέραν όμως όλων των άλλων, εντύπωση αλλά και πολλά ερωτηματικά προκαλεί το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για το θέμα της σύμβασης ΟΠΑΠ – Intralot ο ευρωβουλευτής και στενός συνεργάτης της Ντόρας, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Οι περισσότεροι που γνωρίζουν το θέμα, δυσκολεύονται να δώσουν εξήγηση για την εμμονή που δείχνει ο ευρωβουλευτής. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι «θα ήταν πιο αξιόπιστος αν είχε ευαισθητοποιηθεί επί του θέματος και επί των ημερών της διακυβέρνησης Καραμανλή».
Πηγή: ΚΑΡΦΙ