Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ «Γκανιάν» για τους κερδοσκόπους ο ΟΠΑΠ

«Γκανιάν» για τους κερδοσκόπους ο ΟΠΑΠ

από
Μόνο 4 λεπτά

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ. Ποιος δεν θα επένδυε σε έναν όμιλο που βγάζει μεγάλα κέρδη μέσα στην κρίση;

 Η πρόθεση της κυβέρνησης να βγάλει στο σφυρί δημόσια περιουσία για να ικανοποιήσει τη βούληση των διεθνών πιστωτών της χώρας, έχει ανοίξει την όρεξη των κερδοσκόπων, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι μπορούν να βάλουν χέρι στα διαμάντια της ελληνικής αγοράς.
Περίοπτη θέση κατέχει ο ΟΠΑΠ, ο οποίος αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός και σε περίοδο βαθιάς ύφεσης της οικονομίας. Ποιος δεν θα ήθελε να επενδύσει σε έναν όμιλο που βγάζει μεγάλα κέρδη μέσα στην κρίση και ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή των τυχερών παιχνιδιών;

Η κυβέρνηση, που με περισσή ευκολία δεσμεύεται για… αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, πρέπει να υπολογίσει ότι εάν διαθέσει από τον κουμπαρά της στην αγορά το 34% του ΟΠΑΠ (αυτή είναι η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού) θα έχει πρόσκαιρα οφέλη της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Και θα στερήσει από τα δημόσια ταμεία σημαντικές εισπράξεις στο μέλλον.

Ενδεικτικό αναφέρουμε ότι για τη χρήση του 2010 -που ήταν μία κάκιστη χρονιά για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις- το Δημόσιο θα βάλει στα ταμεία του από το μέρισμα για τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, ακόμα κι αν συνεχιστεί η ύφεση, ο ΟΠΑΠ θα συνεισφέρει στο Δημόσιο σε μόλις μια δεκαετία όσα θα «κερδίσει» το κράτος από περαιτέρω ιδιωτικοποιησή του. Αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να είναι ισχυρός αντίλογος στην επιχείρηση περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, ακόμα και αν η μετοχή του είχε μεγαλύτερη αξία στο απαξιωμένο (λόγω της κρίσης) Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε κίνδυνο το μονοπώλιο

Τους κινδύνους επισημαίνουν και παράγοντες της αγοράς. Για παράδειγμα, η Alpha Finance χαρακτηρίζει τον ΟΠΑΠ ούτε λίγο ούτε πολύ ως ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου και επισημαίνει ότι σήμερα το ποσοστό του στον Οργανισμό αποτιμάται στα 1,7 δισ. ευρώ. Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε περαιτέρω πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου θα βάλει σε κίνδυνο το μονοπωλιακό status του ΟΠΑΠ. «Αυτό έρχεται σίγουρα σε αντίθεση με την πρόθεση του ΟΠΑΠ, ότι τώρα επικεντρώνεται στην επέκταση της άδειας μονοπωλίου πέρα από το 2020», υποστηρίζουν οι αναλυτές.

Για να γίνει κατανοητή η δύναμη του ΟΠΑΠ (και κατ’ επέκταση η συνεισφορά του στην εθνική οικονομία) το 2010 τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν μείωση μόλις κατά 3% σε σχέση με το 2009 και διαμορφώθηκαν στα 575,8 εκατ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 1,54 ευρώ ανά μετοχή, προ παρακράτησης φόρου 21%, έναντι 1,75 ευρώ ανά μετοχή, που διανεμήθηκε το 2009.
Από τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Σπανουδάκη προκύπτει ότι ο ΟΠΑΠ θέλει να παραμείνει κυρίαρχος της εγχώριας αγοράς και εν όψει της ρύθμισης για τα τυχερά παιχνίδια, της επέκτασης των δραστηριοτήτων του σε νέες μορφές στοιχηματισμού και της ενίσχυσης του δικτύου διανομής του με νέα τεχνολογικά μέσα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank EFG, ο ΟΠΑΠ θα έχει τουλάχιστον 5.000 μηχανήματα βιντεολόττο στα καταστήματά του.


Αμερικανική πρόταση

Κι όμως, υπάρχει τρόπος να αποδώσει ακόμα περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο ο ΟΠΑΠ. Αλλά, αφού δεν μπορούν η κυβέρνηση και οι κρατικοί φορείς να βρουν τους τρόπους, έρχονται πάλι οι ξένοι να μας δώσουν τα φώτα τους. Όπως έχει αποκαλύψει η «Α», η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, Fernbank Partners LLC, υπέβαλε πρόταση στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, για το πώς με την ισχυροποίηση του ΟΠΑΠ θα εκτιναχθούν τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου.

Το ζουμί της πρότασης;

Από 4 δισ.ευρώ η αξία της ΟΠΑΠ Α.Ε. θα φθάσει στα 47 δισ. ευρώ και το όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο θα ανέλθει σε 14,6 δισ. ευρώ! Με βάση το σχέδιο που κατέθεσε η αμερικανική εταιρεία στο υπουργείο Οικονομικών, μόνο από τη φορολόγηση και τα μερίσματα θα εισπράξει τεράστια ποσά, πολύ μεγαλύτερα από το αν πουλήσει στην αγορά ένα νέο ποσοστό μετοχών του ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Fernbank, το δημόσιο δεν θα πρέπει να πουλήσει το ποσοστό του στον ΟΠΑΠ, αλλά να κάνει μία «απλή αλλαγή» στην άδεια του οργανισμού, με την οποία υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί η αξία του κατά 21 δισ. ευρώ σε σχέση με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση, δηλαδή περίπου στα 25 δισ. ευρώ.

«Συμφωνούμε με τις θέσεις του υπουργείου ως προς την επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ πέραν του 2020 και τη νομιμοποίηση των on line παιχνιδιών στην Ελλάδα. Όμως, σε ό, τι αφορά την πώληση του ποσοστού του δημοσίου στον ΟΠΑΠ, υπάρχει μια πολύ πιο συνετή προσέγγιση που θα μπορούσε να παράξει πολύ περισσότερα κεφάλαια για το κράτος», αναφέρεται στην έγγραφη πρόταση.

 
«Η μέθοδος αυτή είναι απλή. Ο ΟΠΑΠ έχει την άδεια να λειτουργεί ως ο αποκλειστικός πάροχος τυχερών νόμιμων παιχνιδιών στην Ελλάδα. Όμως, αυτή η άδεια δεν είναι αιώνια, αλλά λήγει το 2020. Από επενδυτική σκοπιά, αυτό καθιστά το μέλλον του ΟΠΑΠ μετά το 2020 άγνωστο και το να υποθέτει κανείς ότι ο ΟΠΑΠ θα λει τουργεί κάτω από παρόμοιες συνθήκες μετά το 2020 δεν είναι συνετό».
6,25 φορές πάνω…

Έτσι, σύμφωνα με την πρόταση της Fernbank, το κράτος θα πρέπει να αλλάξει την άδεια του ΟΠΑΠ, ώστε αυτή να έχει μακρά ημερομηνία λήξης και να μη χρειάζεται ανανέωση κάθε λίγα χρόνια. Με μια τέτοια κίνηση το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται ότι θα αυξήσει την αξία του οργανισμού κατά 6,25 φορές. Με βάση το νέο εκτιμώμενο δεδομένο, το ποσοστό του 34% του κράτους στον ΟΠΑΠ θα αξίζει 8,5 δισ. ευρώ, αντί για 1,4 δισ.ευρώ που είναι σήμερα.

Το δεύτερο σκέλος της πρότασης της Fernbank είναι το άνοιγμα της αγοράς των on line παιχνιδιών αποκλειστικά στον ΟΠΑΠ, με τον ταυτόχρονο αποτελεσματικό αποκλεισμό των παράνομων παρόχων παιχνιδιών. Με αυτή την κίνηση, η αξία του ΟΠΑΠ αυξάνεται περαιτέρω, από τα 25 δισ. ευρώ (που προβλέπονται στο πρώτο σκέλος της πρότασης) στα 47 δισ. ευρώ, με το ποσοστό του δημοσίου να αποτιμάται στα 16 δισ. ευρώ.

Ακόμα κι αν οι αναλυτές της αμερικανικής εταιρείας που έχουν μεγάλες επενδύσεις και στον ΟΠΑΠ και σε άλλους αντίστοιχου αντικειμένου οργανισμούς του εξωτερικού, δεν είναι απολύτως ακριβείς, φαίνεται πως υπάρχουν μέθοδοι αξιοποίησης του περιουσιακού αυτού στοιχείου της χώρας.

Εκτός πια εάν τα τρωκτικά, που δεκαετίες τώρα «τρουπώνουν» στα υπουργικά γραφεία, έχουν καταφέρει να κάνουν το «άσπρο – μαύρο», περνώντας τις θέσεις τους για «κόντημα» του ΟΠΑΠ, σε αντιστοιχία με το «ψήλωμα» των τραπεζικών τους λογαριασμών και όχι μόνο.

Πηγή: ΑΠΟΨΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ