Η κοινοπραξία απειλεί με υποχώρηση λόγω… Κρατικών Λαχείων
Σύγκρουση γιγάντων με θύματα… αμάχους προδιαγράφεται στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, όπως φαίνεται όχι μόνο από τις εκτιμήσεις, όπως λέγαμε την περασμένη εβδομάδα, αλλά και από τα γεγονότα.
Λίγες εβδομάδες μετά την ανάδειξη του (μοναδικού) αναδόχου για την αγορά του 33% του Οργανισμού, η κοινοπραξία Emma Delta των Γΐρι Σμετς, Lottomatica και Δημήτρη Μελισσανίδη καταγγέλλει πως όποια πόρτα κι αν ανοίξει βρίσκει από πίσω ένα πρόγραμμα διαμορφωμένο για την Intralot. Και απειλεί πως αν τα σχέδια συμβάσεων για τα Κρατικά Λαχεία και τον τεχνολογικό πάροχο δεν τροποποιηθούν, ενδέχεται να υποχωρήσει και να μην προχωρήσει στην καταβολή των 650 εκατ. για το μερίδιο του ΟΠΑΠ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα τινάξει στον αέρα τους στόχους των αποκρατικοποιήσεων (αυτός είναι ο άμαχος…) στο σύνολο τους, αφού οι νέοι (εν δυνάμει) ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ θέλουν να έχουν λόγο και για τη σύμβαση των Λαχείων, η οποία είχε δρομολογηθεί νωρίτερα από τη διοίκηση του Οργανισμού και η οποία θα αποφέρει 190 εκατ. ευρώ στο ταμείο του Δημοσίου.
Τι γίνεται όμως εάν αυτοί δεν δέχονται να πληρώσουν; Οι υποθέσεις των Λαχείων και του τεχνολογικού παρόχου αποτελούν τα δύο βασικά σημεία πίεσης της Emma Delta. Η κοινοπραξία είχε αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές και εξώδικα βάσει των οποίων δεν θα δεχόταν τα αποτελέσματα των δύο διαδικασιών που δρομολογήθηκαν προτού ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, υποστηρίζοντας ότι επηρεάζει τη μελλοντική πορεία του.
Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση για την εκμετάλλευση των Κρατικών Λαχείων, ο ΟΠΑΠ – έπειτα από παρέμβαση του Αθανασόπουλου – επωμίσθηκε το σύνολο σχεδόν των καταβολών μετά την αποχώρηση της Lottomatica, η οποία είχε διαφωνήσει τότε, θεωρώντας πολύ υψηλό το τίμημα.
Συγκεκριμένα, προκειμένου να καλυφθεί ο εισπρακτικός στόχος που έθεσε το ΤΑΙΠΕΔ, ο ΟΠΑΠ δέχθηκε να αναλάβει το 67% (που κατείχε ως βασικός ανάδοχος στην κοινοπραξία διεκδίκησης των Λαχείων, μετά την αποχώρηση των Ιταλών) της προκαταβολής των 190 εκατ.ευρώ, αλλά και των επιπλέον 580 εκατ. που με βάση την ίδια συμφωνία είναι εγγυημένα στο βάθος της 12ετίας της σύμβασης υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.
Εύλογο η Lottomatica, που είχε τότε αποχωρήσει, να μην θέλει να πληρώσει τώρα ιδιαίτερα δε, καθώς η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί. Τώρα, λοιπόν, η Emma Delta, στην οποία μπήκε και η Lottomatica (πιθανόν να θυμάστε το προφητικό δημοσίευμα του «Π» στα τέλη Απριλίου…) καταγγέλλει ότι στη σύμβαση υπάρχει ουσιώδης παραβίαση των όρων του διαγωνισμού, αφού ουσιαστικά ο ΟΠΑΠ, ενώ βάζει σχεδόν 130 από τα 190 εκατ. ευρώ για τα Λαχεία, τελεί διοικητικά υπό την έγκριση των δύο μικρότερων μετόχων της κοινοπραξίας (Intralot – Scientific Games), ενώ στους αρχικούς όρους του διαγωνισμού προβλεπόταν ότι ο επικεφαλής της κοινοπραξίας πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο της διοίκησης. Για αυτό και, όπως επισημαίνεται στη σχετική αλληλογραφία, η συμφωνία των μετόχων τής υπό σύσταση εταιρείας δεν στάλθηκε ολόκληρη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο και ενέκρινε τη νομιμότητα του διαγωνισμού.
«Προικοδοτήσεις»
Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση με την Intralot (εγκρίθηκε σε μια περιπετειώδη και με πολλά διαδικαστικά κενά έκτακτη γενική συνέλευση), η οποία δεσμεύει τον ΟΠΑΠ για πέντε χρόνια και προβλέπει μια αμοιβή 108 εκατ. ευρώ, οι πλευρές του PPF και του Μελισσανίδη, που είχαν αντιδράσει από τότε, επανέρχονται.
Με άλλα λόγια, κατηγορούν τη διοίκηση του ΟΠΑΠ ότι προικοδότησε έναν από τους υποψήφιους μνηστήρες με τη λεγόμενη σύμβαση – θαύμα. Ειδικότερα επισημαίνουν ότι άλλη σύμβαση προέβλεπε ο αρχικός διαγωνισμός για τον πάροχο, άλλη ήταν αυτή που εγκρίθηκε από την περιπετειώδη γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ και άλλη σύμβαση πέρασε από το Δ.Σ. του Οργανισμού. Η τελευταία ακόμη δεν έχει υπογραφεί (προγραμματίζεται να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα) και, όπως καταγγέλλεται, περιέχει πάλι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την Intralot.
Εξώδικα, όμως, στέλνει και η Intralot, που έχοντας τα τετελεσμένα στα χέρια της ζητεί να υπογραφούν εδώ και τώρα οι συμβάσεις. Έτσι, ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Λουρόπουλος, που φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης (ιδιαίτερα για τη γ.σ. του ΟΠΑΠ που ενέκρινε τη σύμβαση του παρόχου), έχει βρεθεί σε αδιέξοδο. Το αν το ΤΑΙΠΕΔ και ο Σταυρίδης που ανέλαβε τον ρόλο του… διαιτητή θα μπορέσει να βρει λύση, θα φανεί τα επόμενα 24ωρα, με τις δύο πλευρές ωστόσο να μη φαίνονται διατεθειμένες για υποχωρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το τέλος του μήνα είναι καθοριστικό τόσο για τη σύμβαση του παρόχου όσο και για τα Λαχεία, όπου, αν η μεταβίβαση δεν ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου, ο διαγωνισμός ακυρώνεται και τα 190 εκατ. ευρώ χάνονται για το Δημόσιο.
Διαβάστε το άρθρο “Γιγαντομαχία στον ΟΠΑΠ…” στην πηγή ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ