Γαλλική εταιρεία έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για το ιστορικό Λαϊκό Λαχείο, το οποίο βγάζει στο σφυρί η κυβέρνηση παρότι είναι κερδοφόρο
Tο 1849 η Αρχαιολογική εταιρεία, στην προσπάθεια της να εξοικονομήσει πόρους για τις αρχαιολογικές ανασκαφές και να περισώσει ότι μπορούσε από τη ληστρική μανία των ξένων, αναγκάζεται να καταφύγει στη φιλοπατρία των πλουσίων Ελλήνων, εκδίδοντας διάφορα λαχεία όπως το«Λαχείο Οικίας».
160χρόνια αργότερα, εν έτει 2010, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων αποφασίζει να βάλει στη διεθνή λαχειοφόρο αγορά ανάμεσα σε άλλα και το Λαϊκό Λαχείο, προκείμενου να περισώσει ότι προλαβαίνει από το ελληνικό κράτος.
Οι «Α» την προηγούμενη εβδομάδα αποκάλυψαν το ξεπούλημα των ασημικών του ελληνικού κράτους. Ανάμεσα σε αυτά περίοπτη θέση κατέχουν και τα λαχεία. Συγκεκριμένα, το σχέδιο αποκρατικοποίησης των κρατικών λαχείων προβλέπει τη μετοχοποίηση και είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Δηλαδή, το Λαϊκό Λαχείο θα μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία με κύριο μέτοχο το Δημόσιο, ενώ ένας στρατηγικός επενδυτής πρόκειται να κάνει το κουμάντο στην εταιρεία.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων του Υπουργείου Οικονομικών, της οποίας προεδρεύει ο κ. Χριστοδουλάκης, τα στάδια υλοποίησης αυτού του σχεδίου είναι τα εξής: πρόσληψη αδικών χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων, οι οποίοι θα εξετάσουν τους όρους προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού-έρευνα αγοράς στο εξωτερικό με διερευνητικά ταξίδια και επαφές με επενδυτές – Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού.
Ενδιαφέρον από Κόκκαλη
Το Υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να ολοκληρωθεί αυτό το μακρόπνοο σχέδιο εντός του 2011. Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία, το Λαϊκό εμφανίζει φέτος πτώση 14.5% στον τζίρο του σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο Εθνικό η μείωση φτάνει το 17%. Για το 2010 τα έσοδα από τις πωλήσεις του Λαϊκού ίσα που θα ξεπεράσουν τα 200.000.000 ευρώ, ενώ για το Εθνικό υπολογίζονται στα 110.000.000 ευρώ. Ήδη υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από εγχώριους ισχυρούς παράγοντες, όπως η Ιντραλότ. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με Γάλλους παράγοντες των παιγνίων (σημειωτέον είναι ότι στο εξωτερικό σε πολλές χώρες οι υπηρεσίες στοιχημάτων λειτουργούν με ιδιωτικούς φορείς και σπόνσορες).
Ωστόσο, τα Ερωτήματα που προκύπτουν παραμένουν αναπάντητα. Αφενός, εξετάζοντας το ζήτημα από την οικονομική του σκοπιά, ο μέσος νους διερωτάται κατά πόσο είναι αναγκαία η ανάμειξη ιδιωτικών φορέων στα λαχεία και ακόμη περισσότερο κατά πόσο θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία η πιθανή είσοδος ξένων στρατηγικών επενδυτών στο παιχνίδι.
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι
1929 Ιδρύεται με Διάταγμα υπηρεσία με την αρχική επωνυμία «Υπηρεσία του Λαχείου», που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ναυτικών, και η οποία επανακυκλοφορεί το «Λαχείον του Στόλου και των Αρχαιοτήτων της Ελλάδος» σε δύο μορφές, το «Λαϊκόν Λαχείον» και το «Μέγα Λαχείον».
1932 Η υπηρεσία μετονομάζεται σε «Λαχείον του Στόλου».
1933 Καταργείται το «Μέγα Λαχείον» και η υπηρεσία αλλάζει πάλι ονομασία σε «Λαχείον του Στόλου και της Κρατικής Προνοίας, ενώ η εποπτεία της ανατίθεται στο Υπουργείο Οικονομικών.
1936 Η υπηρεσία μετονομάζεται τον Ιανουάριο σε «Διεύθυνση του Λαχείου του Στόλου» και το Δεκέμβριο σε «Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων». Αναλαμβάνει την εποπτεία του «Λαχείου Συντακτών».
1937 Θεσπίζεται τον Απρίλιο το «Εθνικό Λαχείο διαδοχικών κληρώσεων» ενώ κυκλοφορεί τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η πρώτη έκδοση και στις 18 Νοεμβρίου διεξάγεται η πρώτη κλήρωση του.
1940 Αναστέλλεται στα μέσα Νοεμβρίου, λόγω του πολέμου, η κυκλοφορία του Εθνικού Λαχείου, και στις αρχές του Δεκεμβρίου εκδίδεται το «Μέγα Πολεμικόν Λαχείον».
1941 Τον Ιούλιο καταργείται το «Μέγα Παλεμικόν Λαχείον», και το «Λαχείον του Στόλου» μετονομάζεται σε «Λαϊκόν Λαχείον υπέρ της Κοινωνικής Προνοίας». Επίσης επανακυκλοφορεί στις αρχές Σεπτεμβρίου το Εθνικό Λαχείο από την 8η έκδοση του. Θεσπίζεται το Νοέμβριο στιγμιαίο λαχείο που όμως δεν κυκλοφορεί τελικά.
1944 Τον Οκτώβριο, λόγω του πληθωρισμού, πέφτουν κατακόρυφα οι πωλήσεις των λαχείων και η υπηρεσία κινδυνεύει να κλείσει. Σώζεται όταν αναλαμβάνει προσωρινά την πληρωμή των εξόδων της το Υπ. Οικονομικών.
1958 Δεν αποδέχεται την πρόταση της γενικής γραμματείας Εξωσχολικού Αθλητισμού του Υπ. Παιδείας για τη διοργάνωση του ΠΡΟΠΟ.
1967 Μετά την κατάργηση του «Λαχείου Συντακτών» αναλαμβάνει την έκδοση και διαχείριση του «Ειδικού Κρατικού Λαχείου υπέρ τη Κοινωνικής Αντίληψης».
1970 Αποφασίζεται η πιλοτική εφαρμογή του αριθμολαχείου Lotto στην περιοχή της Αθήνας αλλά αργότερα η ιδέα εγκαταλείπεται.
1981 Εγκρίνεται η έκδοση Στιγμιαίου Λαχείου με τον τίτλο «Πολιτιστικό Λαχείο» (ΠΟΛΛΑ), το οποία τελικά δεν κυκλοφορεί.
1993 Αναλαμβάνει την εποπτεία του Στιγμιαίου Κρατικού Λαχείου (Ξυστό).
Πηγή: ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ