Φωτογραφική υπέρ των εταιρειών διαδικτυακού στοιχήματος και πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία θεωρείται η διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει κλιμακωτή αύξηση της φορολόγησης των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών. Ενώ αρχικά η κυβέρνηση προωθούσε την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 30% στο 35% του μικτού κέρδους (GGR) των εταιρειών, τελικά η διάταξη αποσύρθηκε από προηγούμενο σχέδιο νόμου και επανήλθε στο πολυνομοσχέδιο, αλλά με πρόβλεψη για κλιμακωτή φορολόγηση.
Μάλιστα, ενώ είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν την αγορά πως όλες μαζί οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος (οι 24 εταιρείες με «προσωρινές άδειες») δηλώνουν μικτό κέρδος 116 εκατ. ευρώ, το σχέδιο νόμου προβλέπει κλιμακωτή φορολόγηση! Συγκεκριμένα προβλέπεται πως μια εταιρεία τυχερών παιχνιδιών με μικτό κέρδος μέχρι 100 εκατ. ευρώ θα φορολογείται με 30%, πράγμα που σημαίνει πως όλες οι «προσωρινά αδειοδοτημένες» επιχειρήσεις διαδικτυακού στοιχήματος θα παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή! Επίσης, αυξάνεται στο 32,5% για το τμήμα του μικτού κέρδους που υπερβαίνει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ και μέχρι τα 200 εκατ. ευρώ (δηλαδή μόνο για τον ΟΠΑΠ, που δηλώνει μικτά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ) και σε 35% για το τμήμα του μικτού κέρδους που υπερβαίνει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ (δηλαδή πάλι μόνο για τον ΟΠΑΠ).
Ήδη, οι αναλυτές μιλούν για διακριτική μεταχείριση υπέρ των εταιρειών διαδικτυακού στοιχήματος. οι οποίες κατάφεραν να επιβάλουν μια φορολογική πολιτική που δεν εφαρμόζεται πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Όπως επισημαίνουν, όπως στις άλλες αγορές της Γηραιός ηπείρου, εφόσον δεν υφίσταται οριζόντιος φόρος επί των ακαθάριστων εσόδων, να υπάρχουν διαφορετικές κλίμακες για τους διαδικτυακούς, τους επίγειους παρόχους, τα καζίνο, τις λοταρίες κοκ. Σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται η έννοια της «αναλογικότητας» ανά πάροχο, γιατί θα αποτελούσε διακριτική μεταχείριση.
Μάλιστα η φορολόγηση στις ευρωπαϊκές αγορές τυχερών παιχνιδιών είναι μεγαλύτερη για τους διαδικτυακούς παρόχους και μικρότερη για όσους προσφέρουν επίγειο στοιχηματισμό (καθώς οι offline πάροχοι διαθέτουν υψηλότερα λειτουργικά κόστη και, λόγω του δικτύου που λειτουργούν, απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων-συνεργατών). Για παράδειγμα στην Ιταλία, ο συντελεστής φορολόγησης του GGR των διαδικτυακών παρόχων έχει ανέβει στο 22%, με τους επίγειους παρόχους (Land based betting) στο 18%. Αντίστοιχα, στην Ισπανία, οι online πάροχοι φορολογούνται με 25% στα μικτά τους κέρδη και ο επίγειος πάροχος με 10%.
Η προνομιακή φορολογική μεταχείριση των εταιρειών διαδικτυακού στοιχηματισμού έρχεται την ώρα που οι εισαγγελικές αρχές κάνουν φύλλο και φτερό τραπεζικούς λογαριασμούς, εμβάσματα, υλικό από τα Panama Papers, ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των 24 στοιχηματικών εταιρειών που αξιοποιούν στο έπακρο τα παράθυρα του πενταετούς «προσωρινού» καθεστώτος.
Διαβάστε το άρθρο “Φωτογραφική ρύθμιση για το ιντερνετικό στοίχημα” στην πηγή “ΜΕΤΟΧΟΣ”