Οι υποψήφιοι εκδήλωσαν χθες αρχικό, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για το 33% του ΟΠΑΠ, καθώς έληξε η προθεσμία που είχε θέσει
το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Ο διαγωνισμός δεν έμεινε ανεπηρέαστος από το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα.
«Σίγουρα θα ήταν περισσότεροι αν η εικόνα της κυβέρνησης και της οικονομίας ήταν καλύτερη», υποστηρίζουν άνθρωποι που παρακολούθησαν τη διαδικασία. Η κατάσταση ενδέχεται να ανατραπεί, καθώς στα σχήματα που ενδιαφέρθηκαν για τον ΟΠΑΠ μπορούν ανά πάσα στιγμή να προστεθούν και νέα μέλη, με βάση τους όρους του διαγωνισμού..
Στους ενδιαφερομένους περιλαμβάνονται κατά πληροφορίες η Intralot του ομίλου Κόκκαλη, η ιταλική Lottomatica, που συνεργάζεται με τον όμιλο Δημ. Μελισσανίδη, ο τσεχικός επενδυτικός όμιλος PPF, που ελέγχει αξιόλογο ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς, ο όμιλος Κοπελούζου, καθώς και η ισραηλινή Playtech.
Επίσημα στοιχεία δεν είχαν ανακοινωθεί έως αργά το βράδυ, αλλά κυκλοφορούσαν φήμες περί ενδιαφέροντος και άλλων ευρωπαϊκών επενδυτικών ομίλων. Τις τελευταίες εβδομάδες λέγεται ότι είχαν πλευρίσει το ΤΑΙΠΕΔ βρετανικοί οίκοι επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) που είχαν και στο παρελθόν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά.
Πλεονεκτήματα
Στα πλεονεκτήματα του ΟΠΑΠ περιλαμβάνονται το μονοπώλιο που διατηρεί ο οργανισμός έως το 2030 για τα παιχνίδια που έχει σήμερα σε λειτουργία, η άδεια για τη διαχείριση παιγνιομηχανών («φρουτάκια» – VLTs) που εξασφάλισε πέρυσι, η απουσία του από το ιντερνετικό στοίχημα (και τα σχέδια για είσοδο μέσω συνεργασίας με στρατηγικό εταίρο).
Η Ελλάδα παραμένει μία από τις μεγαλύτερες αγορές διεθνώς στον τομέα του τζόγου παρά την κρίση, ενώ ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα επηρεαστεί από τις αλλαγές στη φορολογία των τυχερών παιχνιδιών που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση. Εξαιτίας των σοβαρών πλεονεκτημάτων υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να αγοράσουν τον ΟΠΑΠ και κάποιοι οι οποίοι θα επιθυμούσαν να διατηρηθεί η σημερινή κατάσταση και να αποτύχει η ιδιωτικοποίηση. Γιατί; Επειδή επωφελούνται από προνομιακές σχέσεις με το μονοπώλιο του τζόγου.
Διαβάστε το άρθρο «Επτά μνηστήρες για τον ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ του ΦΩΤΗ ΚΟΛΛΙΑ