Τα λάθη, οι καλύψεις, οι αστάθμητοι παράγοντες και τα αμφίρροπα πρωταθλήματα που οδηγούν στο ταμείο. Τα στοιχήματα διαρκείας
είναι μία μακροχρόνια μέθοδος στοιχήματος και τη χρησιμοποιούν οι υπομονετικοί και «ψαγμένοι» παίκτες. Το ενδιαφέρον στα στοιχήματα αυτής της φύσεως είναι ο τρόπος με τον οποίο αλλάζουν οι αποδόσεις σε βάθος χρόνου, αναλόγως με την εξέλιξη της κάθε διοργάνωσης, με τις πληροφορίες που συλλέγονται για τις δυνατότητες των ομάδων, με τις ομάδες που όσο περνά ο καιρός μένουν εκτός στόχου.
Στις αρχικές φάσεις κάθε διοργάνωσης οι πληροφορίες για τη δυναμικότητα των ομάδων είναι πολλές φορές συγκεχυμένες. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για να ποντάρει κανείς σε υψηλές αποδόσεις ελπίζοντας ότι η ομάδα που έχει επιλέξει θα ξεκινήσει δυνατά, η απόδοσή της αναγκαστικά θα πέσει κι έτσι θα του δοθεί η ευκαιρία να κάνει τη σχετική κάλυψη μειώνοντας το ρίσκο του.
Αυτού του είδους τα στοιχήματα κρύβουν ασφαλώς και μεγάλους κινδύνους. Πού βρίσκονται αυτοί; Στους πιθανούς τραυματισμούς βασικών ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια της σεζόν, στη μεταγραφική αποδυνάμωση ή ενδυνάμωση μίας ομάδας στην περίοδο του Ιανουαρίου, στις συνέπειες που είναι τυχόν να προκληθούν από μία αλλαγή προπονητή και σε τόσους άλλους αστάθμητους παράγοντες που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο.
Τα πιο δημοφιλή στοιχήματα διαρκείας αφορούν στους πρωταθλητές των εθνικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Εκεί οι αποδόσεις μεταβάλλονται από αγωνιστική σε αγωνιστική και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να κάνει τις καλύψεις του.
Ευκαιρίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Οι παλιοί του «αθλήματος» θα θυμούνται δύο χαρακτηριστικά λάθη τα πρώτα χρόνια του στοιχήματος στην Ελλάδα. Τη σεζόν 2000-01, Ναντ και Λυών πάλευαν για την κατάκτηση του τίτλου στη Γαλλία. Μέχρι και 8 αγωνιστικές πριν από το φινάλε ο ΟΓΙΑΠ έδινε 20,00 (!) για να πάρει τον τίτλο η Ναντ, μη αλλάζοντας την απόδοση που είχε σε αυτήν από το ξεκίνημα της σεζόν και μόλις 1,20 η Λυών.
Τα «καναρίνια» έκοψαν τελικά πρώτα το νήμα και όσοι είχαν ποντάρει σε εκείνο το 20,00 ακόμα μετρούν τα κέρδη τους.
Το ίδιο συνέβη και με τον πρωταθλητή Βελγίου την περίοδο 2001-02. Η Γκενκ ξεπετάχτηκε από το πουθενά σπάζοντας το παραδοσιακό δίδυμο των Αντερλεχτ, Κλαμπ Μπριζ. Μέχρι και 6 αγωνιστικές πριν από το φινάλε ο ΟΠΑΠ προσέφερε στο 10,00 την κατάκτηση του τίτλου από την Γκενκ.
Είναι κατανοητό ότι δεν αξίζει να ποντάρει κανείς σε γκραν φαβορί, όπως είναι για παράδειγμα φέτος στη Γαλλία η Παρί Σεν Ζερμέν (στο 1,30 προσέφερε αρχικά ο ΟΓΙΑΠ τους Παριζιάνους για να πάρουν τον τίτλο). Και πέρυσι οι Παριζιάνοι πλήρωναν μόλις 1,35 για να κόψουν πρώτοι το νήμα ακόμα και 8-9 αγωνιστικές πριν από το τέλος, όμως την…
πάτησαν από την εκπληκτική Μονπελιέ.
Το ίδιο συνέβη και με την Μπάγερν τα τελευταία δύο χρόνια στη Γερμανία. Αντίθετα, πιο πιθανό είναι να αποκομίσει σημαντικά κέρδη, αν ασχοληθεί με αμφίρροπα πρωταθλήματα, όπως είναι για παράδειγμα κάθε χρόνο η Τσάμπιονσιπ. Πρώτο φαβορί εκεί φέτος είναι η Μπόλτον (7,00), ακολουθεί η Γουλβς (9,00), ενώ άλλες τέσσερις ομάδες (Λιντς, Κάρντιφ, Μπλάκμπερν, Νότιγχαμ) πληρώνουν 12,00.
Διαβάστε το άρθρο «Επένδυση για το μέλλον τα στοιχήματα διαρκείας» στην πηγή: ΤΑ ΝΕΑ