Την έντονη δυσαρέσκεια όλων των εμπλεκόμενων στο project για την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων παιγνιομηχανημάτων (VLTs) από τον ΟΠΑΠ έχει προκαλέσει η προ μηνός ξαφνική και χωρίς καμία διαβούλευση αλλαγή του σχετικού κανονισμού από την Επιτροπή Ελέγχου & Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Κίνηση που έχει προκαλέσει ουσιαστικά το «πάγωμα» της έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων από τον ΟΠΑΠ, γεγονός που με τη σειρά του θα πλήξει σημαντικά και τα έσοδα του Δημοσίου, που αναμένει περίπου 300 εκατ. ευρώ -όπως έχει δεσμευθεί προς τους θεσμούς- από τη φορολόγηση των VLTs μέχρι το τέλος του 2016.
Χαρακτηριστικό της δυσαρέσκειας που υπάρχει είναι ότι μία ομάδα 120 πρακτόρων εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά κατά της ΕΕΕΠ, όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή που εστάλη στον πρόεδρο της επιτροπής, Αντώνη Στεργιώτη, με κοινοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το υπουργείο Οικονομικών και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη. Στην επιστολή τονίζεται ότι πολλοί πράκτορες έχουν ήδη επενδύσει σημαντικά ποσά -της τάξεως των 40-100 χιλιάδων ευρώ- για τη δημιουργία καταστήματος, επένδυση που τώρα έχει «παγώσει».
Σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρέσκεια για τον κ. Στεργιώτη αλλά και για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη που διόρισε τον πρώτο στην ΕΕΕΠ πριν από μερικές μήνες, υπάρχει και εντός της κυβέρνησης, λόγω των απωλειών που θα υπάρξουν στα έσοδα από τη φορολόγηση των VLTs. Τα έσοδα αυτά είχαν προϋπολογισθεί στα 40 εκατ. ευρώ για το 2015 και στα 260 εκατ. ευρώ για το 2016.
Με ανακοίνωσή του στις αρχές Ιουλίου, ο ΟΠΑΠ γνωστοποίησε ότι προχωρεί σε αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων με VLTs λόγω του νέου κανονισμού, ο οποίος κάνει το έργο οικονομικά μη βιώσιμο. Ο νέος κανονισμός περιορίζει το όριο απωλειών του παίκτη στα 20 ευρώ ανά συνεδρία και στα 80 ευρώ ημερησίως, ενώ μειώνει και τις ώρες που μπορεί να παίξει κάποιος. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο νέος κανονισμός δεν ακολουθεί καμία διεθνή πρακτική και αφήνει ελάχιστα περιθώρια κέρδους.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Επιπλέον, ο νέος κανονισμός εισάγει επιπλέον τεχνικές προδιαγραφές (π.χ. αποθήκευση ανά spin) με αποτέλεσμα να απαιτούνται αλλαγές σε όλα τα παιγνιομηχανήματα, διαδικασία που απαιτεί ένα χρονικό διάστημα 9-12 μηνών. Οπότε, παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΑΠ ήταν έτοιμος να ξεκινήσει τη λειτουργία 70-90 καταστημάτων, ουσιαστικά τώρα υποχρεώνεται να «περιμένει» ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.
Σημειωτέον πως οι συνολικές επενδύσεις για το project των VLTs εκτιμώνται ότι πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται τα περίπου 600 εκατ. ευρώ που έδωσε ο ΟΠΑΠ για τις άδειες.Τα υπόλοιπα κεφάλαια αφορούν τις επενδύσεις από την πλευρά του ΟΠΑΠ σε υποδομές, 100 εκατ. ευρώ έχουν επενδύσει οι προμηθευτές που έχουν επιλεγεί για τα μηχανήματα, και, φυσικά, τα χρήματα που έχουν ήδη δαπανήσει ή δεσμεύσει οι πράκτορες και οι επιχειρηματίες που θα λειτουργούν τα συνολικά 660 καταστήματα του δικτύου που θα δημιουργηθεί.
Διαβάστε το άρθρο “Εντείνεται η δυσαρέσκεια για το «πάγωμα» των VLTs” του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΛΑ στην πηγή “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”