Αρχική ΝΕΑ ΟΠΑΠ Εμπλοκή στην πώληση ΟΠΑΠ δημιουργεί η ιστορία των λαχείων

Εμπλοκή στην πώληση ΟΠΑΠ δημιουργεί η ιστορία των λαχείων

από
Μόνο 4 λεπτά

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ βρίσκεται «επί ξυρού ακμής», πριν ακόμα ολοκληρωθεί η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στον νέο βασικό μέτοχο, Emma Delta, και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Αιτία αποτελεί η σύνθεση της διευθυντικής διαχειριστικής ομάδας της θυγατρικής του ΟΠΑΠ, Opap Inv, που ελέγχει τα λαχεία. Στο ίδιο σχήμα, εκτός από την Opap Inv συμμετέχουν η Lottomatica (LGP), η Intralot Lotteries (INT) και η Scientific Global Gaming (SG) και ελέγχουν το 67%. Σύμφωνα με τον διαγωνισμό οι εταιρείες αυτές συναποτελούν εταιρεία ειδικού σκοπού και για τον σκοπό αυτό υποχρεώθηκαν να συντάξουν το καταστατικό της.

Η θέση της Emma Delta

Σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της Emma Delta, η συμφωνία των μετόχων δεν είχε τεθεί ολόκληρη υπόψιν του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έλεγξε τη νομιμότητα του διενεργηθέντος διαγωνισμού. Έτσι η Emma Delta, διά των νομικών της εκπροσώπων, σημειώνει ότι η Intralot Lotteries και η Scientific Games, που έχουν από ένα ποσοστό της τάξης του 16,5% η κάθε μία, ελέγχουν 4 από τα 11 μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας που θα συσταθεί. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι έτσι μπορούν να προβάλουν -με αυτόν τον αριθμό μελών- βέτο στις αποφάσεις που θα ληφθούν για κρίσιμες επιλογές της νέας εταιρείας.

Η απάντηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι τα στοιχεία αυτά ήταν «κρεμασμένα» στο Data Room πριν από τον διαγωνισμό και η Emma Delta θα μπορούσε το αργότερο κατά την ανάρτησή τους να τα έχει λάβει υπόψη της .Παράλληλα, πηγές του ΟΠΑΠ επισημαίνουν ότι στη σύμβαση που υπέγραψε η κοινοπραξία Emma Delta, αποδέχθηκε ότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ ασκεί τα καθήκοντά της χωρίς να αλλάζει ουσιωδώς τα δεδομένα του οργανισμού, με εξαίρεση τη σύμβαση τεχνολογικού παρόχου και τις συμβάσεις που αφορούν τα λαχεία. «Αυτά τα είχαν ρητώς αποδεχθεί» επισημαίνει η ίδια πηγή.

Αποστολή εξώδικου

Άλλες πηγές του ΟΠΑΠ επεσήμαιναν ότι οι υποχρεώσεις της διοίκησης του Οργανισμού αφορούν την εταιρεία και όχι τους μετόχους ό,τι ποσοστό και αν έχουν αυτοί.

Σύμφωνα με εξώδικο της Emma Delta, που βρίσκεται στην κατοχή της «Κ», και έχει κοινοποιηθεί στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στις 29 Μαΐου 2013 «ο όρος 6.12 της συμφωνίας μετόχων (σ.σ. των λαχείων), ο οποίος δεν είχε τεθεί υπόψη του ελεγκτικού συνεδρίου περί παροχής δικαιώματος στη μειοψηφία να διορίζει τέσσερα από τα ένδεκα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προσκρούσει στις απαγορευτικές και δημόσιας τάξεως διατάξεις του νόμου 2190 /1920 (άρθρο 18 παρ. 3) και είναι άκυρος». Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, η μειοψηφία των μελών του Δ.Σ. θα μπορούσε να έχει όχι πέραν των τριών μελών στο 11μελές Δ.Σ. ενώ οι εταιρικές συμφωνίες είναι άκυρες αν προβλέπουν υπέρβαση του αριθμού του 1/3 του Δ.Σ.

Στη διοίκηση του ΟΠΑΠ απορρίπτουν την ερμηνεία αυτή. Οι συμφωνίες μετόχων με τις οποίες προβλέπεται ενισχυμένη εκπροσώπηση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας σε κάποια ζητήματα ειδικού ενδιαφέροντος (reserved matters), συντονισμένα για την άσκηση ελέγχου, αποτελεί εξαιρετικά συνήθη πρακτική. Αυτή εδράζεται στην ελευθερία των συμβάσεων.

Τα ζητήματα στα οποία οι μέτοχοι της πλειοψηφίας Intralot, Scientific Games επιθυμούν να έχουν βέτο είναι τα ζητήματα προμηθειών.

Αυτή ακριβώς η παραδοχή είναι αυτό που ενοχλεί τους νέους μετόχους του ΟΠΑΠ, καθώς θεωρούν προνομιακή τη σχέση των προμηθευτών των συγκεκριμένων εταιρειών σε ό,τι αφορά την προμήθεια λογισμικού (Intralot) ή εκτυπώσεων (Scientific Games). Γι’ αυτό στο έγγραφό τους οι εκπρόσωποι της Emma Delta υπογραμμίζουν ότι οι συμβάσεις προμηθειών θα πρέπει να εγκριθούν με αυξημένη πλειοψηφία.

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΟΠΑΠ επισημαίνει ότι οι επιμέρους συμβάσεις προμήθειας αλλά και η συνολική αμοιβή των προμηθευτών περιγράφηκαν σε επιστολή – συμφωνία στις 30.11.2012, πολύ πριν από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΟΠΑΠ.

Νέες διαπραγματεύσεις

Από την πλευρά της η Emma Delta ζητεί να τεθούν οι συμβάσεις αυτές υπόψη του ελεγκτικού συνεδρίου και οι «όροι τους να αποτελέσουν εξ υπαρχής αντικείμενο διαπραγματεύσεων». Με μια κουβέντα ο νέος μέτοχος ζητεί από τους μετόχους της εταιρείας των λαχείων τη διόρθωση του καταστατικού της εταιρείας τους και να μην υπογράψουν τις συμβάσεις προμήθειας. Και ακόμα δεν αρχίσανε!

Η παλιά «πληγή» των λαχείων

Η υπόθεση των λαχείων αποτελεί «παλιά πληγή» για την κοινοπραξία Emma Delta. Η ιταλική Lottomatica είχε αρνηθεί να αυξήσει το τίμημά της για τα λαχεία από τα οποία και η ίδια και ο Τσέχος επενδυτής Jiri Smejc είχαν θεωρήσει ότι δεν πρόκειται να βγάλουν χρήματα. «Τα λαχεία ήταν από την αρχή κάτι που δεν θέλαμε» είπε στην «Κ» πηγή κοντά στον Τσέχο επενδυτή. Ακόμα και μετά τη συμφωνία με το ελληνικό Δημόσιο, για την οποία ο Τσέχος είχε μεγάλες δυσκολίες, πολύ μεγαλύτερες από εκείνες των Ελλήνων συνεταίρων του, εξαιτίας του υψηλού, όπως πιστεύει, τιμήματος, το θέμα των λαχείων παραμένει αγκάθι.

Ο Τσέχος επενδυτής θεωρεί ότι ο ΟΠΑΠ φορτώθηκε με μεγάλο δανεικό φορτίο με τραπεζικό δανεισμό 250 εκατ. ευρώ, που μαζί με τη συμφωνία του τεχνολογικού παρόχου για τον ΟΠΑΠ καθιστούν το τίμημα «υπέρογκο». «Τον κρατάμε με τα νύχια» είπε χαρακτηριστικά στην «Κ» ένας από τους συνεργάτες του. Από την άλλη πλευρά στο ΤΑΙΠΕΔ παρατηρούν ότι όσα έχουν συμβεί ήταν προδιαγεγραμμένα και γνωστά στον επενδυτή ήδη από τις παραμονές του διαγωνισμού. «Ουδείς αιφνιδιάσθηκε» επισημαίνει πηγή κοντά στη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία, «όλα ήταν γνωστά».

Διαβάστε το άρθρο “Εμπλοκή στην πώληση ΟΠΑΠ δημιουργεί η ιστορία των λαχείων” στην πηγή www.kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ