Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ελληνικές προχειρότητες στην online αγορά παιγνίων

Ελληνικές προχειρότητες στην online αγορά παιγνίων

από
Μόνο 5 λεπτά

Η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση της χώρας, αυτή της ΟΠΑΠ A.C., βρίσκεται προ των πυλών. Η ταχύτητα της διαδικασίας

θυμίζει, εν πολλοίς, την πρώτη φάση της -περιορισμένης χρονικά-ρύθμισης της ελληνικής online αγοράς τυχερών παιχνιδιών, που φαίνεται να πληρώνει το μάρμαρο των… fast track διαδικασιών, και ακόμα και σήμερα εγείρει πολλά ερωτηματικά, Η προχειρότητα, άλλωστε, αποτέλεσμα της… υπερβολικής ταχύτητας και της έλλειψης κατάλληλα καταρτισμένου -στο gaming- προσωπικού, είναι ένα μάρμαρο που πολλές φορές έχει κληθεί να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο, που πιο συχνά βρίσκει «τρύπες» στα ταμεία του και προβλέψεις που έπεσαν εκτός, παρά έσοδα! Μια τέτοια περίπτωση υπερβολικής ταχύτητας θα βρεθεί μπροστά στα μάτια του Υπουργείου Οικονομικών σε λίγους μήνες.

Όχι μόνο γιατί θα πουληθεί το 33% του ΟΠΑΠ σε τιμή κατώτερη της τιμής που ευελπιστούν οι κύκλοι παράγοντες του Υπουργείου, αλλά και γιατί η φορολογία στα κέρδη των παικτών με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ, πράγμα νια το οποίο κατ’ επανάληψη έχουν προειδοποιήσει οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, θα φέρει τέτοιο πλήγμα στους τζίρους (ακόμα και σε ποσοστό άνω του 40%!), και κατ’ επέκταση στα έσοδα του ΟΠΑΠ και του δημόσιου ταμείου, που θα αναγκάσει εκ νέου σε μαγικά τους (μαθητευόμενους) μάγους.


Η προχειρότητα αυτή θυμίζει την προχειρότητα με την οποία κινήθηκε η διαδικασία της αδειοδότησης εταιριών στο διαδίκτυο, μια διαδικασία που αναμένεται λίαν συντόμως να απασχολήσει θερμά τις Βρυξέλλες, και που μέχρι στιγμής δεν έχει αποφέρει ούτε ευρώ τσακιστό στο ελληνικό Δημόσιο…


Σ’ αυτή τη διαδικασία, οι εταιρίες που επιθυμούσαν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική διαδικτυακή αγορά τυχερών παιχνιδιών, εντός ενός… ασφυκτικού μήνα, μιας πρακτικά ανεφάρμοστης χρονικής προθεσμίας, θα έπρεπε να υπαχθούν στο ειδικό φορολογικό καθεστώς που έθεσε το Υπουργείο, ώστε να συμμορφωθούν προς τις διατάξεις του νέου πλαισίου νομιμοποίησης των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα. Η πρόβλεψη όλων ήταν ότι το Υπουργείο Οικονομικών, σε κρίσιμες ώρες για την ελληνική Οικονομία, μάλλον ρίσκαρε μεγάλο ποσοστό των αναμενόμενων εσόδων του από την online αγορά των τυχερών παιχνιδιών.


Και η πρόβλεψη αυτή επαληθεύτηκε, όπως μάλλον επαληθεύονται και οι «ψίθυροι» για νέα νομοθεσία στα online τυχερά παιχνίδια, που ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε.Π., κ. Γιαννακόπουλος, έχει στο συρτάρι του.


Πονεμένες ιστορίες

Όπως προβλεπόταν στην υπ’ αριθμ ΠΟΛ. 1248/13.12.2011 (Υπαγωγή εταιριών παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου στο φορολογικό καθεστώς της μεταβατικής περιόδου της παρ. 12 του άρθρου 50 του ν.4002/2011) απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, όσον αφορά την υπαγωγή των εταιριών παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου στο φορολογικό καθεστώς της μεταβατικής περιόδου, οι εν λόγω εταιρίες θα έπρεπε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 να υποβάλουν την πρώτη δήλωση απόδοσης των ποσών συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στα μικτά τους κέρδη, η οποία αφορούσε σε ολόκληρο το 2010, ενώ παράλληλα θα έπρεπε να προσκομίσουν επίσημα μεταφρασμένο το καταστατικό τους, πιστοποιητικό από αρμόδια αρχή της χώρας έδρας τους νια την ύπαρξη της εταιρίας καθώς και επικυρωμένο αντίγραφο του εγγράφου πληρεξουσιότητας για το διορισμό νομίμου εκπροσώπου τους στην Ελλάδα!

Eν συνεχεία, ως και τις 31 Ιανουαρίου 2012, θα έπρεπε οι ενδιαφερόμενες να υποβάλουν την αντίστοιχη δήλωση για το 2011, καταβάλλοντος και στις δύο περιπτώσεις εφάπαξ τα οφειλόμενα ποσά. επισημαίνεται ότι η υποβολή των επόμενων δηλώσεων θα λάμβανε χώρα ανά τρίμηνο, αλλά όχι αργότερα από τις 16 Ιανουαρίου, 16 Απριλίου, 16 Ιουλίου και 16 Οκτωβρίου κάθε έτους.


Οι εταιρίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο νεοσύστατο πλέον κλάδο, οφείλουν να αποδίδουν στο ελληνικό Δημόσιο ποσοστό 30% επί του μικτού τους κέρδους, όπως αυτό «προκύπτει από τη συμμετοχή παικτών από την Ελλάδα». Βάσει του Νόμου 4002/2011, ως μικτό κέρδος ορίζεται το ποσό που απομένει εάν από το συνολικό ποσό πονταρισμάτων των παικτών αφαιρεθούν τα κέρδη τους. Από εκεί και πέρα. οι εταιρίες που θα υπαχθούν στις ρυθμίσεις της απόφασης, θα παρακρατούν από τα κέρδη των νικητών φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 10% στο καταβαλλόμενο ποσό.


Eίναι δεδομένο πως η φορολογία που είχε σχεδιάσει το επιτελείο του τότε Υπουργού Οικονομικών είναι αρκετά υψηλότερη από αυτή που επιβάλλεται σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως είναι π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει ορίσει φόρο 15% επί των ακαθάριστων κερδών, τη Δανία με 20% επί των ακαθάριστων κερδών και την Ισπανία με 25% επί των ακαθάριστων κερδών, αγορές στις οποίες, σύμφωνα με το φορολογικό καθεστώς τους, τα κέρδη των παικτών δεν υπόκεινται σε ξεχωριστή φορολόγηση, μέτρο που λειτουργεί ανασταλτικά στη δημιουργία… πειρατικής αγοράς!

Η Ε.Ε.Ε.Π., το timing, τα πρόσωπα

Λίγα 24ωρα πριν την έλευση του 2012, αλλά μετά την ανακοίνωση νια τη μεταβατική περίοδο στον τομέα των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών, έγινε και η ενεργοποίηση της επιτροπής εποπτείας και ελέγχου Παιγνίων από τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, οι οποίοι υπέγραψαν τη σχετική υπουργική απόφαση.


Έργο της επιτροπής εποπτείας και ελέγχου Παιγνίων είναι η προστασία των καταναλωτών, ειδικά των ανηλίκων και άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων από τον εθισμό στα παιχνίδια, όπως συμβαίνει και σε άλλες αγορές της Ευρώπης, καθώς και η διασφάλιση ότι τα τυχερά και τα ψυχαγωγικά τεχνικά παιχνίδια οργανώνονται και διεξάγονται, σύμφωνα με το νόμο, από νόμιμους παρόχους και δεν θα γίνονται αντικείμενο παράνομης εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας.


Επιπλέον, η επιτροπή εποπτείας και ελέγχου Παιγνίων χορηγεί άδειες (παρ’ όλα αυτά ενεργοποιήθηκε μετά την έναρξη της κατάθεσης δικαιολογητικών νια την υπαγωγή των εταιριών στη μεταβατική περίοδο!), θα εκδίδει ρυθμιστικές κανονιστικές πράξεις, επιβάλλει τη νόμιμη λειτουργία της αγοράς και κυρώσεις, ενώ έχει επίσης ως αντικείμενο την πιστοποίηση και την καταλληλότητα των μηχανημάτων, των παιχνιδιών, του δικτύου επικοινωνιών, των τερματικών και των καταστημάτων μέσω κεντρικού ή άλλου κατάλληλου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης και φυσικών ελέγχων, εκδίδει οδηγίες και επιλαμβάνεται καταγγελιών.


Η οκταμελής επιτροπή εποπτεία και ελέγχου Παιγνίων, όπως αυτή συγκροτήθηκε, πέραν του Προέδρου, κ. ευγένιου Γιαννακόπουλου, ενός έμπειρου και καταρτισμένου επαγγελματία που επί σειρά ετών ήταν στο πλάι του τότε Υπουργού Οικονομικών, αποτελούνταν από τρεις δικηγόρους, μία ταξίαρχο, μία επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος επικοινωνίας και ΜΜε, και δύο μηχανικούς, μια σύνθεση (!) χωρίς εμπειρικό Βάθος στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, όπως συνέβη στην αντίστοιχη επιτροπή της Γαλλίας (ARJEL), την επιτροπή της Δανίας (SKAT) ή την αντίστοιχη της Ισπανίας.


Η προχειρότητα όλων αυτών των κινήσεων έφερε πολλά ερωτηματικά στην αγορά. Πέραν του ότι σχεδόν όλη αυτή η διαδικασία κινήθηκε ένα δεκαπενθήμερο πριν το τέλος της περασμένης χρονιάς, και πολλές ημέρες δεν ήταν εργάσιμες, ήταν σημαντική, και τουλάχιστον περίεργη -παρά την πολυθρύλητη διαφάνεια-, η έλλειψη ενός ενημερωτικού ιστοχώρου, όπως ο αντίστοιχος της ARJEL ή της SKAT, ή των αντίστοιχων επιτροπών τυχερών παιχνιδιών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου πέραν της νομοθεσίας και των επίσημων αναφορών για τις εξελίξεις στην υπόθεση των αδειοδοτήσεων (π.χ., ποιες εταιρίες έχουν υπαχθεί και για ποια προϊόντα), θα υπήρχαν στοιχεία επικοινωνίας με την επιτροπή για διευκρινίσεις ενημερώσεις αναφορικά με τα προϊόντα τυχερών παιχνιδιών ή ενημερώσεις για την προστασία των καταναλωτών.


Η θέση της RGA και οι αντιθέσεις με άλλες αγορές

Η RGA (Remote Gambling Association – ένωση εταιριών Διαδικτυακού Στοιχήματος), η οποία εκπροσωπεί ορισμένους από τους κορυφαίους παρόχους διαδικτυακού στοιχήματος παγκοσμίως, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με κορυφαία δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες.


Η RGA αμφισβητεί επίσημα ότι οι ρυθμίσεις αποσκοπούν στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου αδειοδοτήσεων. Σκληρή ήταν η τοποθέτηση του Κλάιβ Χόξγουντ, διευθύνοντος συμβούλου της RGA αναφορικά με το θέμα των προστίμων και των ποινών για τους παρόχους, τους Internet Service Providers, τον τραπεζικό κλάδο και τα ΜΜε, αλλά και τους ίδιους τους παίκτες, που προβλέπονται από τους νέους κανονισμούς, που τίθενται σε εφαρμογή στις 5 Δεκεμβρίου.


Τα μέτρα αυτά εισήχθησαν βιαστικά, δεν θεωρούμε ότι έχουν λάβει την έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής και είναι σκανδαλωδώς προστατευτικά (για το μονοπώλιο). Αν οι κανόνες της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς έχουν κάποια σημασία, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει άμεσα να κινηθεί ώστε να οδηγήσει την Ελλάδα σε αναθεώρηση της στάσης της. Από μέρους μας, για προφανείς λόγους, εξετάζουμε και την πιθανότητα να αποφανθούμε στα ελληνικά δικαστήρια. Ωστόσο, είτε το θέμα προχωρήσει στις Βρυξέλλες είτε στην Αθήνα, όλοι μπορούν να αντιληφθούν τη σύμπτωση, ότι αυτά τα μέτρα πέρασαν βιαστικά, με μία γελοιωδώς σύντομη προθεσμία, σε μία περίοδο όπου η ελληνική κυβέρνηση επιζητά να πουλήσει το μερίδιό της στον ΟΠΑΠ, που προς το παρόν λειτουργεί μονοπωλιακά, σε αυτές ης αγορές όπου τα μέλη μας αναπόφευκτα θα αποτελούσαν τον άμεσο ανταγωνισμό του»!

Μέλη της RGA είναι οι εταιρίες 888, Ash Gaming, bet365, Betfair, Bwin. party, Danoptra, Gamesys, IGT, JAXX, Ladbrokes, Microgaming, Paddy Power, PKR Playtech, Rank Group, SBOBET, Skybet, Sportingbet, Sportech, Stan James, Stanleybet, Talarius, Unibet, Viaden Gaming, Victor Chandler, Virgin, William Hill και WMS.


ΥΓ. Στο τεύχος της Παρασκευής, με απτά παραδείγματα, τι σημαίνουν οι παραπάνω αλλαγές για τους παίκτες του στοιχήματος, για τους πράκτορες, και ποια τα πιθανά επόμενα βήματα στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών…

Διαβάστε το άρθρο «Ελληνικές προχειρότητες» στην πηγή: match money

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ