Σε θολό τοπίο και χωρίς καμία εγγύηση για την διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση της άδειας των Κρατικών Λαχείων και για τη σύμβαση του νέου τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για δύο εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που απειλούν να τινάξουν κυριολεκτικά στον αέρα την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού, λίγα μόλις 24ωρα μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο.
Έξι μήνες μετά τις ανακοινώσεις του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για την παραχώρηση της άδειας των Κρατικών Λαχείων και το Ξυστό στην ένωση των εταιρειών OPAP Ιnvestment – Intralot – Scientific Games και ενώ μαίνονται οι διαμάχες μεταξύ των μελών της πλειοδότριας κοινοπραξίας, δεν υπάρχουν σημάδια στον ορίζοντα ότι μπορεί «να σωθεί η παρτίδα».
Το αντίθετο, παρά τις έγγραφες διαμαρτυρίες της Emma Delta, του επενδυτικού σχήματος που πλειοδότησε για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, καταβάλλοντας το ποσό των 652 εκατ. ευρώ, στο οποίο γινόταν σαφής αναφορά ότι οι όροι της σύμβασης για τα Λαχεία είναι επιζήμιοι για τα συμφέροντα του Οργανισμού, μόλις προ ημερών υπεγράφη το καταστατικό της εταιρείας που θα κληθεί να υπογράψει τη σύμβαση για τα Λαχεία, χωρίς να υπάρξει ουδεμία αλλαγή.
Όπως αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης , το συγκεκριμένο καταστατικό αποτελεί στην ουσία μια «ελληνική πατέντα» καθώς ο βασικός μέτοχος ΟΠΑΠ (με 67%) και βασικός χρηματοδότης του project (καταβάλει τη μερίδα του λέοντος από τα 190 εκατ. ευρώ που αποτιμήθηκε η άδεια), παρά το ότι θα κατέχει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου και τοποθετεί 7 από τα 11 μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, δεν θα μπορεί να λαμβάνει καμία απόφαση.
Και αυτό διότι για να ληφθεί οιαδήποτε απόφαση απαιτείται να υπάρχει η θετική ψήφος οκτώ μελών του διοικητικού συμβουλίου! Ουσιαστικά, δηλαδή, οι μέτοχοι μειοψηφίας –η Intralot και η Scientific Games με ποσοστό 16,5% έκαστη– μπορούν ανά πάσα στιγμή να «μπλοκάρουν» τα θέματα που προωθεί ο ΟΠΑΠ ως επικεφαλής της κοινοπραξίας και μέτοχος πλειοψηφίας.
Και δεν είναι μόνον αυτό. Στο «α λα Γκρέκα» καταστατικό προβλέπεται πως ο ΟΠΑΠ εκτός του ότι δεν έχει τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων, δεν έχει λόγο στην τοποθέτηση των γενικών διευθυντών στην εταιρεία που θα διαχειριστεί τα Λαχεία και το Ξυστό, δεσμεύεται εκ των προτέρων για σειρά υπηρεσιών, προμηθειών σε τεχνολογικό εξοπλισμό, συμφωνιών εκτύπωσης κ.α., καθώς και για το τίμημά τους. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ υποστηρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν συμφωνίες που υπογράφηκαν σε προγενέστερο της πώλησης του Οργανισμού διάστημα, χωρίς να διαθέτουν τη δυνατότητα της παραμικρής διαπραγμάτευσης.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η ουσία του θέματος είναι ότι το project των Λαχείων και του Ξυστό έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο ΟΠΑΠ ως βασικός μέτοχος και κύριος χρηματοδότης να μην είναι καθόλου βέβαιο (το αντίθετο ισχυρίζονται ορισμένοι) ότι θα έχει κέρδος από αυτή τη συμφωνία, σε αντίθεση με τα άλλα δύο μέλη της κοινοπραξίας που «φρόντισαν» όχι μόνο να εισπράττουν το μερίδιό τους αλλά και ποσοστό επί των πωλήσεων και επιπλέον έσοδα από επιμέρους συμφωνίες. Και βέβαια, το Δημόσιο έχει διασφαλίσει την εγγυημένη συμμετοχή στα μικτά κέρδη των Κρατικών Λαχείων, συνολικά 580 εκατ. ευρώ για τα 12 έτη που παραχωρείται η άδεια, ήτοι εγγυημένα 30 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας και 50 εκατ. ευρώ για καθένα από τα ένδεκα επόμενα έτη.
Τεχνολογικός πάροχος
Τα όσα συμβαίνουν στα Λαχεία και το Ξυστό, βέβαια, ωχριούν μπροστά στην υπόθεση του τεχνολογικού παρόχου του ΟΠΑΠ, με την Emma Delta να καταγγέλλει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικές εκδόσεις της σχετικής σύμβασης, με αυτή που οδεύει προς υπογραφή από τη διοίκηση του Οργανισμού να περιλαμβάνει σειρά τροποποιήσεων που ανεβάζουν κατά πολύ το τελικό τίμημα προς την Intralot.
Εφόσον ευσταθούν οι ισχυρισμοί, δημιουργείται μείζον θέμα σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και όχι μόνον, αφού θεωρείται βέβαιο πως θα ζητηθεί να καταλογιστούν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση, ιδιαίτερα στην περίπτωση που οι μέτοχοι του Emma Delta δεν ικανοποιηθούν με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί αναφορικά με τον ΟΠΑΠ. Εκτός εάν, λένε κύκλοι του επενδυτικού σχήματος, κάποιοι θεωρούν πως οι νέοι βασικοί μέτοχοι του Οργανισμού θα συνεχίσουν να δέχονται αδιαμαρτύρητα συμφωνίες όπως αυτή που αφορά για στην υποστήριξη, έναντι 46 εκατ. ευρώ, τερματικών των πρακτορείων που θεωρούνται παρωχημένα και έχουν παροπλιστεί:
Διότι, με την υπογραφή της νέας σύμβασης για τεχνολογικό πάροχο αυτόματα θα τεθεί σε ισχύ το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot (υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2011 επί διοίκησης Σπανουδάκη) για τη συντήρηση των Τερματικών Αυτόνομης Χρήσης (ΤΑΧ), η χρήση των οποίων, όπως οι ίδιοι οι πράκτορες καταγγέλλουν «είναι ιδιαίτερα περιορισμένη τόσο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τερματικά όσο και σε απόλυτα νούμερα» και «η θέση μας αλλά και η γνώμη των πελατών μας είναι ότι τα τερματικά αυτά είναι ξεπερασμένα και επί της ουσίας μη χρηστικά».
Και βεβαίως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι νέοι ιδιοκτήτες του Οργανισμού έχουν από νωρίς και προς όλες τις κατευθύνσεις επισημάνει ότι η νέα σύμβαση ουσιαστικά δεσμεύει τον ΟΠΑΠ για πολύ ακόμη χρόνια με τον ίδιο πάροχο, αναφέροντας πως αν και η υλοποίηση του έργου δεν περιλαμβάνει λογισμικό για παγνιομηχανήματα-VLTs, δεν ισχύει το ίδιο για το Σύστημα Διαχείρισης Κάρτας Παίκτη, σύστημα πάνω στο οποίο θα στηριχτεί όλη η ανάπτυξη των παιχνιδιών νέας γενιάς. Και αυτό διότι ο νόμος 4002/11 (ρυθμίζει το σύνολο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών), ξεκάθαρα αναφέρει πως δεν μπορούν να παιχτούν τα παιχνίδια που ορίζει (ήτοι παιχνίδια online και VLT) χωρίς Κάρτα Παίκτη.
Αδιέξοδο
Ήδη οι πράκτορες, η ραχοκοκαλιά του ΟΠΑΠ δηλαδή, προειδοποιούν με χθεσινή τους επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πως «εδώ και δύο μήνες έχει κατακυρωθεί με Δημόσιο Διεθνή Διαγωνισμό, η πώληση των μετοχών του Δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, δημιουργώντας πολλαπλές δυσλειτουργίες στην εταιρία και τα παιχνίδια της».
Πράγματι, μεγάλα και σημαντικά κομμάτια του business plan του ΟΠΑΠ εμφανίζονται να έχουν «παγώσει», δημιουργώντας επιπρόσθετη ανησυχία στους νέους μετόχους του Οργανισμού. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι δεν διαπιστώνουν πρόοδο στα δύο μείζονα θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί. Σε περίπτωση, λοιπόν, που ακυρωθεί η συμφωνία και καταπέσει ο διαγωνισμός, ποιος θα αναλάβει και κυρίως πιστωθεί ακόμη ένα ναυάγιο;
Διότι, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί και ο πλέον καλόπιστος παρατηρητής ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει πιάσει τους στόχους του. Απομένουν μόλις δύο εβδομάδες για την μεταβίβαση της άδειας των Λαχείων και, αν και τυπικά μπορεί να δοθεί παράταση, ουσιαστικά στο χρόνο αυτό που απομένει όλες οι πλευρές θα κληθούν να αποδείξουν πως διαθέτουν τη βούληση να επιλυθούν τα προβλήματα. Ειδάλλως, ο ασκός του Αιόλου θα ανοίξει και μετά δύσκολα θα μπορέσουν να μαζευτούν όσα διαλύσει…
Διαβάστε το άρθρο “Ελληνικές “πατέντες” στις πλάτες του ΟΠΑΠ” στην πηγή www.capital.gr