Ο ΟΠΑΠ παραμένει ιδιαίτερα γαλαντόμος όταν πρόκειται για γνωστούς και φίλους, ενώ τα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές
πόρτες του οργανισμού θυμίζουν κάτι από…κονκλάβιο. Διαφημίσεις σε ΜΜΕ, χορηγίες, και συμβάσεις των οποίων το περιεχόμενο παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, συνθέτουν μια σκιώδη πραγματικότητα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο οργανισμός λειτουργεί σαν παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης. Στενοί συνεργάτες υπουργών και γόνοι μεγαλοεπιχειρηματιών φαίνεται ότι απολαμβάνουν την εύνοια της διοίκησης του οργανισμού. Την ίδια ώρα που το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 34% του οργανισμού, με αποτέλεσμα το «μάρμαρο» των όποιων επιλογών της διοίκησης να καλείται να το πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Σημαντικά ερωτήματα και δεκάδες υποψίες για τις πρακτικές που ακολουθούνται στον ΟΠΑΠ προκύπτουν από τον πέπλο μυστηρίου που καλύπτει σχεδόν όλες τις συμβάσεις του. Ουδείς μπορεί να πει ακριβώς πόσοι και ποιοι εργάζονται στον οργανισμό αυτόν, το 34% του οποίου κατέχει το ελληνικό δημόσιο.
Ο ΟΠΑΠ αποτελεί ένα από τα λαμπρά παραδείγματα εταιριών που μένουν στο απυρόβλητο, καταφέρνοντας τις περισσότερες φορές να μένουν και εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου, επικαλούμενος τη νομική του υπόσταση (ΝΠΙΔ). Την ίδια ώρα, σχεδόν κανείς δεν αμφισβητεί τις πρακτικές του, αφού η πίτα της διαφημιστικής καμπάνιας του αποτελεί διακαή πόθο των περισσοτέρων ΜΜΕ και μοιράζεται απλόχερα προς άγραν… σιωπής.
Ο εργολαβικός έρωτας του ΟΠΑΠ
Τον Ιούλιο του 2010 το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία της ΟΠΑΠ TV, ενός καναλιού το οποίο θα προβάλλεται μόνο στα πρακτορεία του οργανισμού και θα έχει 25 νέα παιχνίδια, μεταξύ των οποίων μέχρι και κυνοδρομίες, προς τέρψιν των πρόθυμων τζογαδόρων! Ο ΟΠΑΠ προχώρησε στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού και στις ί0′;8/2/2οη δημοσιεύτηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον ελληνικό και διεθνή Τύπο. Όλως παραδόξως, τον διαγωνισμό τελικά «κατάφερε» να πάρει η INTRALOT, που αποτελεί τον βασικότερο ανάδοχο των περισσότερων έργων του ΟΠΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο παρελθόν, δύο φορές η Κομισιόν έχει παρέμβει για απευθείας αναθέσεις του ΟΠΑΠ στη συγκεκριμένη εταιρία, ενώ έχουν ασκηθεί διώξεις κατά στελεχών και των δύο εταιριών.
Η συνεργασία τους ωστόσο συνεχίζεται απρόσκοπτη, με τη δικαιολογία ότι «ο πάροχος είναι πολύ σημαντικός για τον ΟΠΑΠ, καθώς μία ημέρα βλάβης του συστήματος ζημιώνει τον οργανισμό κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ».
Μυστήριο παραμένει η σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ των δύο πλευρών, αφού η διοίκηση του ΟΠΑΠ και συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Σπανουδάκης, αρνήθηκε κατηγορηματικά να την φέρει στη Βουλή, όταν διατυπώθηκαν ερωτήσεις για το περιεχόμενο αυτής προς τον πολιτικό προϊστάμενο του οργανισμού και υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο, και ο κ.Σπανουδάκης κλήθηκε να μιλήσει στην αρμόδια υποεπιτροπή αθλητικών υποθέσεων. Σύμφωνα ωστόσο με ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, η επίμαχη σύμβαση φέρεται να έχει πολλά σκοτεινά σημεία, καθώς η ανάδοχος εταιρία φέρεται να έχει εξασφαλίσει ποσοστό 8% επί των κερδών από τα 25 παιχνίδια που προβλέπονται στη σύμβαση (κατά προσέγγιση υπολογίζεται στα 8ο εκατομμύρια ευρώ ετησίως), ακόμα μάλιστα και αν κάποια από αυτά δεν πραγματοποιηθούν ποτέ!
«Δεν γνωρίζουμε πόσα παίρνουν οι υπάλληλοι μας»!
Μεταξύ των συμβατικών όρων, σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε ο Γ. Σπανουδάκης στον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, προβλέπεται ότι η πρόσληψη προσωπικού για τη στελέχωση του ΟΠΑΠ TV θα γίνει από την ανάδοχο εταιρία INTRALOT. Το γεγονός αποτελεί από μόνο του παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς η ανάδοχος καλείται να στελεχώσει κατά το δοκούν μία εταιρία συμφερόντων της εργοδότριας ΟΠΑΠ ΑΕ. Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο έγγραφο, ο ΟΠΑΠ δεν γνωρίζει ποιες ακριβώς είναι οι αμοιβές των υπαλλήλων του στην ΟΠΑΠ TV, καθώς δεν έχει κάνει ο ίδιος τις προσλήψεις!
Ένα ακόμα παράδοξο του μικρόκοσμου του ΟΠΑΠ είναι ότι επικεφαλής του νέου εγχειρήματος του τέθηκε ο γιος του γενικού διευθυντή της αναδόχου εταιρίας, Φίλιππος Αντωνόπουλος.
Χρυσοί… συμβουλάτορες εν μέσω κρίσης
Ίλιγγο προκαλούν οι μηνιαίες αμοιβές πολλών από τους πρόσφατα προσληφθέντες συμβούλους του ΟΠΑΠ. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλεπάλληλων περικοπών και μισθολογικών μειώσεων σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις, οι ιθύνοντες του ΟΠΑΠ, βασικός μέτοχος του οποίου είναι το Δημόσιο με 34%, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανοιχτοχέρηδες, προσλαμβάνοντας συμβούλους με μηνιαίες απολαβές πολλών χιλιάδων ευρώ. «Το ύψος των μισθών της διοικητικής πυραμίδας καθορίζεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΑΠ, χωρίς όμως να αναφέρει ότι το ελληνικό δημόσιο, ως βασικός μέτοχος της εταιρίας, ουσιαστικά θα έπρεπε σε μεγάλο βαθμό να λαμβάνει σημαντικό μέρος των αποφάσεων. Αντ’ αυτού, εκπροσωπείται από έναν υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος προσυπογράφει τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, που ορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών!
Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι οι ιθύνοντες του ΟΠΑΠ αρνήθηκαν εκ νέου, κατόπιν ερώτησης στη Βουλή, να προσκομίσουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων στις οποίες καταρτίστηκαν οι μισθολογικές απολαβές του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας.
Επειδή όμως τα χιλιάδες ευρώ που λαμβάνουν από τον ΟΠΑΠ, ως φαίνεται, δεν είναι αρκετά για τα «χρυσά παιδιά του τζόγου», η διοίκηση φροντίζει να «βολεύει» τους ημετέρους σε διάφορα διοικητικά συμβούλια και πόστα θυγατρικών εταιριών, εξασφαλίζοντας προκλητικές επικουρικές αμοιβές, οι οποίες έρχονται να συμπληρώσουν τυχόν απώλειες από περικοπές, που επήλθαν μετά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, εν έτει 2010, ότι ανώτατος μισθός στο Δημόσιο και σε ΔΕΚΟ θα είναι τα 6.500 ευρώ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο κατάφερναν να εξασφαλίζουν εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ μηνιαίως, χωρίς τα χρυσοφόρα μπόνους και τα υπόλοιπα προνόμια, ενώ παραμένει θολό τοπίο κατά πόσο οι ίδιες πρακτικές συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Συγκεκριμένα, ο Γ.Σ. το 2010 βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο τόσο του ΟΠΑΠ όσο και δύο ακόμα θυγατρικών του.
Άλλο υψηλά ιστάμενο στέλεχος της εταιρίας διατηρούσε θέση προέδρου σε δύο ακόμα θυγατρικές, ενώ ο Γ.Κ. -σύμφωνα με τα λεγόμενα υπουργού του ΠΑΣΟΚ, «τζίτζιφιόγκος του υπουργείου Οικονομικών»- μετείχε στο ΔΣ του ΟΠΑΠ και δύο ακόμα θυγατρικών του στην Κύπρο, ώστε να συμπληρώνει από εκεί τα εισοδήματά του… Ο τελευταίος μάλιστα, όταν τοποθετήθηκε σε θεσμική θέση στο υπουργείο, παρέμεινε στον ΟΠΑΠ ως μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι η θέση του προέβλεπε ελεγκτικό ρόλο οε επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο ΟΠΑΠ!
Διαβάστε το άρθρο «Εισχωρώντας στο «άβατο» του ΟΠΑΠ» στην πηγή: HOT DOC Του Νίκου Ανδριόπουλου