Η Λιάνα Κανέλη μίλησε για τα περίεργα κέρδη που υπάρχουν από το στοίχημα, αφού ήταν η πρώτη που έβγαλε στη δημοσιότητα τη λίστα των 1200 ατόμων.Αναλυτικά η συνέντευξη της Λιάνας Κανέλη στον Sentra 103,3 :
Για τη λίστα των 1.200 ατόμων, που είχε καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής:
«Την ιστορία αυτή την έφερα στην επιφάνεια με κατάθεση της λίστας, τότε, επί της οποίας φερόταν να γίνεται προανάκριση, η οποία είχε κολλήσει στον επισημότερο των θεσμών, ήτοι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Είχα συναδέλφους να μου λένε “ξέρεις πολύ καλά ότι παίζεις το κεφάλι σου κορόνα-γράμματα” και τους απάντησα ότι δεν κατέβηκα στην πολιτική για να περνάω καλά, αλλά κατέβηκα για να περνούν οι άλλοι καλά. Είχα την απελπισία να έχω τότε το περιοδικό “Νέμεσις” και δεν προλάβαινα να τη δημοσιεύσω, έστειλα τη λίστα στην “Παρασκευή και 13” το 2006 κι από τότε τίποτε. Και ξαφνικά τσιμπάει όλους μία μύγα, ψάξανε, αλλά είχε χαθεί η λίστα από τα πρακτικά της Βουλής και την κατέθεσα ξανά!
Είχα μιλήσει σε άλλο ραδιόφωνο και στην “Παρασκευή και 13” για όλο αυτό το ζήτημα, αλλά ετάφη από το σύνολο των συναδέλφων μου δημοσιογράφων, πολιτικών, οικονομικών, αστυνομικών, αθλητικών. Δεν ελέχθη κουβέντα περί του ζητήματος με οφθαλμοφανείς περιπτώσεις, πιο γιγάντιες από αυτές που αναφέρονται τώρα».
Για τα ποσά και τους νικητές της λίστας:
«Κατέθεσα μια λίστα επί της οποίας γινόταν προανάκριση όταν υπήρχαν επταμελείς οικογένειες μεροκαματιάρηδων, όπου συνολικά μέσα σε ένα έτος είχαν κερδίσει 5.700.000 δρχ., 6.300.000 δρχ., υπήρχε όνομα εν ενεργεία διαιτητή με 1.300.000 δρχ., υπήρχε επικεφαλής Θύρας με 5.700.000 δρχ., όπως και ονόματα 1-2 συναδέλφων, οι οποίοι θα μπορούσαν θαυμάσια να παίζουν στοίχημα όπως εσύ κι εγώ, αλλά εκείνοι με περισσότερες γνώσεις. Ήταν μία λίστα από αυτούς που είχαν κερδίσει σ᾿ ένα έτος 300.000 δρχ. και πάνω και σύζυγος παράγοντα που είχε κερδίσει 20 εκατ. δρχ. στο Στοίχημα. Κι αυτό ήταν αυτό που λέμε το… “talk of the town, η κουβέντα της πόλης”».
Για τους λόγους που επανήλθε το θέμα στο προσκήνιο:
«Μπράβο στον Δελλατόλα και στο “Ποντίκι” και σε όλους, αλλά δεν μπορώ να δέχομαι κουβέντα περί θεσμών και διαφάνειας, όταν είναι γραμμένοι και τους χρησιμοποιούμε την ώρα που θέλουμε. Τότε δεν υπήρχε εισαγγελέας; Γιατί βγαίνει τώρα; Είμαι δημοσιογράφος και κρέμομαι από τη δημοσιογραφική πεντάδα… ποιος, πού, πότε, πώς και γιατί. Με αυτή πορεύομαι εδώ και 35 χρόνια και αν δεν απαντηθεί δεν μπορώ να πάρω θέση.
Δεν έχω κάνει ρεπορτάζ επί του εαυτού μου, ξέρω όμως τι παίζεται στην αγορά. Απελευθερώνονται τα στοιχήματα, οι άδειες, κοινώς είναι πολλά τα λεφτά… Άρη. Παίζονται πολλά χρήματα και επειδή αυτό γίνεται σε ένα επίπεδο διεθνοποιημένο και πανευρωπαϊκά απελευθερωμένο, καπιταλιστικό -εγώ δεν φοβάμαι τις λέξεις- και τώρα ξαφνικά κάποιους τους πήρε ο πόνος;
Πριν από εννέα μήνες μαθαίνω “out of the blue”, και μιλάω όπως μιλάνε οι… τύποι αυτοί, δηλαδή στην “τούρλα του Σαββάτου” ότι έχει γραφτεί κάτι σε κάποιο blog. Μου το είπε ο Ανατολάκης σε μία επιτροπή οδικής ασφάλειας στην οποία είμαι και στην οποία είναι κι ο Ανατολάκης. Εγώ ασχολούμαι με την μπάλα, ο Ανατολάκης είναι πρώην ποδοσφαιριστής, δεν είναι κανένας χώρος που θα μας χωρίσει ο Ολυμπιακός κι ο Παναθηναϊκός και μου ζητάει τη λίστα.
Του τη δίνω, αν και του λέω ότι είναι δημοσιευμένη και τον ρωτάω πώς του ήρθε μετά από τόσο καιρό “μύγα σε τσίμπησε;”! Μου είπε ότι κάτι έγραψε κάποιο blog και δεδομένου ότι ήταν καινούργιος βουλευτής τότε και δεν θυμόταν, το ήθελε. Περνάνε οκτώ μήνες και ξαφνικά γίνεται της… αλεπούς το κάγκελο. Αυτή τη στιγμή έχω κάτι σε καχύποπτη οργή και υπερβολικά πεπειραμένη ψυχραιμία».
Για το αν έγινε κάτι μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια:
«Υποτίθεται ήταν μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία γιατί ήταν απόρρητη η λίστα. Αυτή ήταν η δημοσιογραφική επιτυχία, την οποία ούτε καν ιδιοποιήθηκα. Έκανα ρεπορτάζ μόνη μου, ήταν πολλά τα ονόματα ψάχνοντας να βρω ποιος είναι ποιος. Πέντε, δέκα ονόματα τα ήξερα, αλλά παράγοντα της Β’ Εθνικής που να τον ξέρω;»
Για το τι όφειλε να κάνει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας:
«Έπρεπε να καλέσει όλους αυτούς που τάχα καλούν σήμερα. Για να μιλάγαμε όμως για τον Αστακό και το Κατάρ. Θα έβγαιναν “αστακοί” οπλισμένοι για να περισωθεί η επένδυση του Κατάρ. Θυμάμαι χαρακτηριστικά που είπα στην επιτροπή “καλά βρε παιδιά, είναι δυνατόν να μην σας ενδιαφέρει όταν η Κίνα παίζει ηλεκτρονικά τον Εργοτέλη;”
Ξαφνικά οι Κινέζοι ανακάλυψαν τον Εργοτέλη; Σε μία εποχή όπως είναι παγκοσμιοποιημένη η πορνεία, η παιδεραστία, μήπως πρέπει να είναι παγκοσμιοποιημένη και η άμυνα; Και μου φέρνουν τη διεθνή επιτροπή θεσμών και διαφάνειας με όλους αυτούς που δωροδοκούν τον κόσμο; Εξηγώντας ότι είναι θέμα παιδείας κι όλα αυτά; Επειδή αυτά τα λέει το ΚΚΕ το οποίο μιλάει για τη μη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού γιατί να του δώσουμε δημοσιότητα.
Εγώ δεν μπορώ να τα βάλω με μερικούς συναδέλφους επειδή δεν έγραψαν; Αν δεν του δώσει ο άλλος το χαρτί και το χώρο να το γράψει, τι να κάνει. Από την άλλη μεριά δεν μπορεί να μην υπάρχει υποκειμενική ευθύνη. Και μετά μου λένε γιατί δεν κάνω κάτι, αν δεν με στηρίξει ο κόσμος τι να κάνω;»
Για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα:
«Είναι ένας κλασικός τρόπος της κυρίαρχης τάξης. Θα βρεθεί ένα μαύρο πρόβατο επί σφαγήν. Θα επιλέξουν έναν, εν προκειμένω το διαιτητή, αύριο άλλον έναν, θα τον στριμώξουν με στοιχεία τύπου “17Ν” και θα τον μπουζουριάσουν. Είναι σαν την τρομοκρατία, σκοτώνεις έναν και νομίζεις ότι σκοτώνεις τον καπιταλισμό, ο οποίος μετά πάει μια χαρά. Γι᾿ αυτό είμαι κι εναντίον της τρομοκρατίας αυτού του είδους. Σκοτώνεις έναν του κλείνουν το στόμα και μετά άλλοι δέκα κάνουν ήσυχοι τη δουλειά τους. Αυτά τα πράγματα για να γίνουν πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση. Να είναι ο κόσμος που παίζει στο στοίχημα και να ξέρει γιατί παίζει».
Για τον χαρακτήρα του στοιχήματος:
«Έχω μία δημοσιογραφική υπερηφάνεια, μεσούσης δεκαετίας ᾿80 έχω κάνει στα “Νέα” μία από τις έρευνες, για την οποία είμαι εξαιρετικά περήφανη, πώς ανεβαίνει ο τζόγος -τότε ήταν μόνο ο ΟΠΑΠ και το ΠΡΟ-ΠΟ- διεθνώς και πανελλαδικώς εν καιρώ κρίσης. Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για εμπόρους των εθνών, για μιλάμε για εμπόρους της απελπισίας και της ελπίδας. Όταν τα πράγματα είναι έτσι, αντί να κάνεις βιβλιοθήκη ή πάρκο για τα παιδιά, κάνει καζίνο, παίζεις τζόγο».
Για την κατάσταση της χώρας:
«Είχα κάνει καταγγελία στην ίδια επιτροπή το καιρό των υποκλοπών με τη Vodafone να πρωτοστατεί όχι ως εταιρεία, αλλά όλοι έλεγαν ότι ήταν ο άνθρωπος της Vodafone και ούτω καθεξής. Διότι ήταν κι η Έρικσον, αλλά την -κατάπιαν- γιατί είναι στρατιωτική εταιρεία κι έχει 183 χώρες που πουλά στρατιωτικό υλικό, άρα γιατί να ακούγεται;
Ακουγόταν η Vodafone, αλλά την ώρα που κατηγορείτο επισήμως από τα όργανα, ότι παρακολουθούσε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της χώρας, ήταν χορηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Αυτή η πατρίδα είναι χωράφι όσο οι άνθρωποι είναι δούλοι και κολίγοι στην πατρίδας τους. Ή θα την πάρουμε στα χέρια μας και θα ᾿ναι σοβαροί ή αφήστε τη, μουγκαθείτε και παίξτε στοίχημα και πάρτε και κανέναν από αυτούς τους παράγοντες αντί να τους βρίζετε να σας δώσει και κανένα δεδουλευμένο».
ΠΗΓΗ :gazzetta.gr