Χάρη σε μια απρόσμενη αλλά εντυπωσιακή επιστροφή του δείκτη την Παρασκευή ουσιαστικά σώθηκαν όχι μόνο το «χιλιάρικο» του δείκτη,
αλλά και η ψυχολογία των περισσοτέρων από εμάς, μια και η Πέμπτη ήταν όχι μόνο μια κακή συνεδρίαση, αλλά και μια -ως προς τον τζίρο- επισήμανση ότι τίποτα δεν έχει κερδηθεί ακόμα από τις 1.000 μονάδες.
Τελικά φαίνεται ότι δεν χρειάζεται ν’ ανησυχούμε -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- για τις 980 με 1.000 μονάδες που είναι η στήριξη του δείκτη αυτήν τη στιγμή. To «rebound» της Παρασκευής, που βασίστηκε κυρίως στις μη τραπεζικές μετοχές, ήταν αρκετά πειστικό και φαίνεται η βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση για την εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα να είναι θετική. Συνολικά είχαμε εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 4,10°/ο και τον δείκτη να κλείνει στις 1.014,53 μονάδες.
Ο τζίρος ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένος σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, ξεπερνώντας τα 415.000.000 ευρώ και φτάνοντας τα 83.000.000 μέσο όρο ημερησίως.
Οι περισσότερες χρηματιστηριακές που παρακολουθούν τη μετοχή της ΕΧΑΕ θεωρούν ότι ο μέσος όρος τζίρου της χρονιάς για την αγορά θα είναι τα 80.000.000-85.000.000 ευρώ ημερησίως, γι’ αυτό και δίνουν μια δεδομένη αύξηση 3θ°/ο στη μετοχή της ΕΧΑΕ. Φαίνεται πάντως ότι ο συγκεκριμένος στόχος θα επιτευχθεί πριν από την άνοιξη, αν συνεχίσει η αγορά την πορεία της προς τις 1.200 μονάδες. Γυρνώντας στα χαρακτηριστικά της περασμένης βδομάδας, παρατηρούμε ότι ο δείκτης LargeCap είχε παρόμοια άνοδο με αυτόν του γενικού δείκτη, κλείνοντας αυξημένος κατά 4,22%.
Ανοδική πορεία
Ο δείκτης της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 3,08%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, αυτός της υγείας κινήθηκε ανοδικά κατά 12,22%, ενώ ανάλογη θετική πορεία είχαν και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (9,45%), όπως και οι τηλεπικοινωνίες (8,50%). Στις μετοχές που ξεχώρισαν ήταν η Olympic Catering με άνοδο 97%, οι Αττικές Εκδόσεις με 58,97% και ο Λούρος με 52%. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η Yalco Κωνσταντίνου (41,18%), η ΦΙΕΡΑΤΕΞ με 29,21% και ο Μπουτάρης με 22,22%.
Από πλευράς συναλλαγών, από τα 415.000.000 ευρώ της εβδομάδας τα 95.000.000 πραγματοποιήθηκαν από τη μετοχή του ΟΠΑΠ, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 25% του συνόλου. Αν στο νούμερο του ΟΠΑΠ προσθέσουμε τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, οι τρεις μετοχές φτάνουν τα 170.000.000 ευρώ δηλαδή πάνω από 40% του συνολικού τζίρου.
Ο ΟΠΑΠ βέβαια και η συμπεριφορά του στη συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν ο βασικός λόγος και του γυρίσματος προς τα κάτω του δείκτη εκείνη την ημέρα και, αν έμενε ως το τέλος της συνεδρίασης στο -20%, τότε μπορεί ο δείκτης να μην είχε βρει τη δυναμική να ξαναπεράσει την Παρασκευή τις 1.000 μονάδες.
Τι ακριβώς συνέβη όμως και ο ΟΠΑΠ έκανε αυτήν τη βουτιά την Πέμπτη;
Ήταν δικαιολογημένη η πτώση μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο του τζόγου στη χώρα μας; Η αγορά αντέδρασε αρνητικά γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πέταξε το μπαλάκι στο ΣτΕ της χώρας μας και στην κυβέρνηση, αναφέροντας το πολύ απλό: Αν η χώρα πιστεύει ότι ο τζόγος κάνει κακό, τότε όχι μόνο δεν πρέπει να δώσει άδειες, αλλά πρέπει να περιορίσει και τον τρόπο λειτουργίας του ΟΠΑΠ. Αν όμως η χώρα πιστεύει ότι δεν συντρέχει τέτοιος λόγος, η απελευθέρωση πρέπει να γίνει, και μάλιστα με ίσους όρους. Το χτύπημα σε βάθος χρόνου είναι μεγάλο για τον ΟΠΑΠ, γιατί αν η κυβέρνηση επιλέξει τη σκληρή πολιτική, δεν πρέπει να πουλήσει τις μετοχές του ΟΠΑΠ σε ιδιώτη. Αν τις πουλήσει και όλα ιδιωτικοποιηθούν στον τζόγο, τότε πρέπει ν’ ανοίξει το προϊόν και σε άλλους, είτε με τη φυσική του μορφή (πρακτορεία σαν αυτά του ΟΠΑΠ από ιδιωτικές εταιρίες τύπου William Hill και Ladbrokes) είτε με την ιντερνετική του μορφή, όπου δεν θα μπορεί να δώσει αποκλειστικότητα στον ΟΠΑΠ.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή…
Εμείς έχουμε ξαναπεί πολλές φορές ότι η πολιτική που ασκήθηκε τόσα χρόνια από τις κυβερνήσεις στον έλεγχο του τζόγου, προκειμένου ο ΟΠΑΠ να εξυπηρετεί κάθε είδους μικροπολιτικά συμφέροντα, ήταν ένα τεράστιο λάθος που τώρα θα πληρωθεί πολλαπλώς.
Η μόνη λύση που φαντάζει πιο πιθανή πλέον είναι η πλήρης απελευθέρωση του τζόγου κάτω από πολύ αυστηρούς κανόνες φορολόγησης και λειτουργίας.
Διαβάστε το άρθρο «Δύσκολο δίλημμα για τον ΟΠΑΠ» στην πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ του Βασίλη Κωνσταντουλάκη