Δημιουργείται τεράστιο θέμα. Κάθε άλλο παρά θα πρέπει να επιχαίρει η κυβέρνηση -και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών για την τιμή στην οποία πούλησαν το καλύτερο φιλέτο που είχε η χώρα, από το γεγονός ότι κάθε μέρα βγάζει μετρητά…
Τα 652 εκατομμύρια ευρώ που πρόσφερε το fund Emma Delta, σύμφωνα με εκτιμήσει χρηματιστηριακών κύκλων αλλά και ανθρώπων που γνωρίζουν τη διεθνή στοιχηματική αγορά, είναι μόλις το 1 /3 της πραγματικής αξίας σήμερα του ποσοστού που κατείχε το ελληνικό Δημόσιο. Το λιγότερο που θα έπρεπε να πουληθεί είναι ΔΥΟ δισ. ευρώ. Είναι η φθηνότερη τιμή που πουλήθηκε ποτέ εταιρεία, λένε. Και εξηγούν πού στηρίζουν την εκτίμηση τους αυτή: Τα 652 εκατ. ευρώ τα νέα αφεντικά θα τα βγάλουν σε δυόμισι χρόνια, με βάση την πρόβλεψη ότι τα ετήσια κέρδη θα είναι γύρω στα 800 εκατ. ευρώ. Τόσα ήταν άλλωστε το 2011. Το 2012 με την επιβολή φόρου 30% μειώθηκαν στα 130 εκατ. ευρώ.
Με την προσθήκη των παιχνιδιών – video lotto, ξυστό, λαχεία και διαδίκτυο, που θα λειτουργήσουν από το 2014, προβλέπεται ότι τα κέρδη το 2016 θα είναι γύρω στα 800 εκατ. ευρώ. Με βάση το 33% που έχει η Emma Delta το μερίδιο της θα είναι 270 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι σε δυόμισι χρόνια θα έχει βγάλει VII οπου τα 652 εκατ. ευρώ που έδωσε και από κει και πέρα ο… μόσχος ο σιτευτός κάθε χρόνο θα παράγει χρήμα με ουρά…
Αργότερα σε καιρούς ψύχραιμους σίγουρα θα τεθεί το θέμα και πολύ πιθανόν να επανεξεταστούν πολλά…
Ωε προς το επιχείρημα που προβλήθηκε εν είδει θριάμβου από την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, ότι το Δημόσιο θα εισπράξει 6,5 δισ. ευρώ στα επόμενα 10 χρόνια από φόρους από τον ΟΠΑΠ, η απάντηση είναι ότι αυτά τα 6,5 δισ. θα τα εισέπραττε το κράτος και αν δεν πουλούσαμε τον ΟΠΑΠ.
Σίγουρα πάντως θα υπάρξει ο αντίλογος:
Μα αν ήταν ο ΟΠΑΠ τόσο χρυσοφόρος, γιατί δεν υπήρξε συνωστισμός διεκδικητών και μετά βίας εμφανίσθηκε μονό ένα fund; Η απάντηση απλούστατη. Η αλλαγή λειτουργίας του Οργανισμού και η ξαφνική αύξηση σε 30% του φόρου επί των κερδών άλλαξε τα δεδομένα και προβλημάτισε τους ενδιαφερόμενους ως προς την εμπιστοσύνη που μπορεί να έχει ο ξένος επενδυτής προς το ελληνικό κράτος, που μόνο του καθίσταται αφερέγγυο και αύριο ποιος εγγυάται ότι δεν θα βάλει κάποιον άλλο φόρο.
Υπήρξε επίσης και το θέμα του μονοπωλίου από τον ΟΠΑΠ, που κάποια στιγμή θα τεθεί στα όργανα της EE και ένα αδύναμο κράτος, όπως είναι η χώρα μας σήμερα, δεν θα μπορέσει να υπερασπισθεί το τωρινά καθεστώς λειτουργίας του ΟΠΑΠ, οπότε ο αγοραστής μπορεί να βρεθεί με πληθώρα ανταγωνιστών που θα μπουν στην ελληνική αγορά.
Διαβάστε το άρθρο «Δύο δισ. ευρώ (το λιγότερο) είναι η τιμή του ΟΠΑΠ!» στην πηγή: ΠΑΡΟΝ