Η Κύπρος είχε, δυστυχώς, την… τιμητική της στο Συμπόσιο που διοργάνωσε η διεθνής οργάνωση των αθλητικών συντακτών (AIPS). Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη με θέμα «Η αξιοπιστία του αθλητισμού και η απειλή του παράνομου στοιχήματος», στην παρουσία του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.
Και οι τέσσερις ομιλητές αναφέρθηκαν με καυστικό τρόπο στην απειλή του παράνομου στοιχήματος, ενώ ένας απ’ αυτούς, ο Γάλλος σύμβουλος τυχερών παιχνιδιών Κριστιάν Καλμπ, χρησιμοποιώντας επίσημα στοιχεία, συμπεριέλαβε την Κύπρο ως μια από τις επτά χώρες ανά το παγκόσμιο, όπου «υπάρχει έξαρση εγκληματικότητας στον αθλητισμό τους τελευταίους μήνες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι άλλες έξι χώρες όπου ευδοκιμεί το παράνομο στοίχημα και η εγκληματικότητα στον αθλητισμό είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Βουλγαρία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη.
Στο Συμπόσιο έδωσαν το παρών τους πολλοί εκπρόσωποι Οργανώσεων αθλητικών συντακτών από όλο τον κόσμο και την ΕΑΚ εκπροσώπησαν, ο πρόεδρος Παναγιώτης Φελλούκας και ο γραμματέας Μιχάλης Γαβριηλίδης. Η Κύπρος όμως έγινε αντικείμενο συζήτησης και για άλλον ένα λόγο.
Κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας, ο διευθυντής επικοινωνίας της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Φουρτουά, έδωσε έμφαση στον τρόπο λειτουργίας ορισμένων ΜΜΕ, που, χωρίς να κατέχουν αποδείξεις, κατηγορούν άτομα για χρηματισμό. Είπε σχετικά ο παράγοντας της ΟΥΕΦΑ: «Κάποιος Κύπριος ονόματι Σπύρος Μαραγκός έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Μισιέλ Πλατινί, ενημερώνοντας τον ότι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΥΕΦΑ χρηματίστηκαν για να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας Ουκρανίας – Πολωνίας για την ανάληψη του Euro 2012. Αμέσως, ζητήθηκαν διευκρινήσεις από τον Κύπριο, ο οποίος όμως αρνήθηκε επίμονα να καταθέσει στοιχεία.
Άνθρωπος της ΟΥΕΦΑ πήγε στην Κύπρο και σε συνεργασία με την αστυνομία της χώρας, έγινε προσπάθεια να μας δοθούν όλα τα στοιχεία. Μάταια, γιατί ο Κύπριος δεν ήταν σε θέση να στοιχειοθετήσει ούτε στο ελάχιστο τις κατηγορίες του.
Τελικά, η μαρτυρία του Κύπριου αποδείχθηκε εντελώς αβάσιμη και αναξιόπιστη, αλλά στην Ιταλία, η εφημερίδα «Γκαζέτα ντελο Σπορτ» είχε ήδη αναφερθεί σε εκτενή πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ της, στο θέμα αυτό.
Θα πρέπει τα ΜΜΕ να είναι πολύ προσεκτικά, για να μην αφήνουν εκτεθειμένα, άτομα και Οργανισμούς. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Κύπριος αποδείχθηκε αναξιόπιστος, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει και η ΟΥΕΦΑ έμεινε εκτεθειμένη».
Μετά την αναφορά του παράγοντα της ΟΥΕΦΑ, έγινε συζήτηση που κράτησε 30 λεπτά, με την Κύπρο να βρίσκεται στο επίκεντρο για λόγους που ουδόλως έκαναν περήφανους τους εκπρόσωπους της ΕΑΚ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ο Φινλανδός Ρίστο Νιέμενεν (πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας τυχερών παιχνιδιών), στη δική του ομιλία, αφού επεσήμανε ότι «ο αθλητισμός είναι ο πιο εύκολος τρόπος να ξεπλύνει κάποιος βρώμικο χρήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι δύσκολο να ανακαλύψει κάποιος ίχνη παράνομου στοιχήματος.
Το άθλημα που παρουσιάζει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το τένις, γιατί είναι πολύ εύκολο να πεισθεί ένας τενίστας να χάσει ένα σετ ή ένα παιχνίδι, προκειμένου να διαφοροποιηθούν οι τιμές στο live betting».
Στο περιθώριο του Συμποσίου, η AIPS απένειμε τα βραβεία «Fair Play» και «Δύναμη του Αθλητισμού» και μεταξύ αυτών που βραβεύτηκαν ήταν κι ο Αμερικανός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στα 400 εμπόδια, Έντουϊν Μόουζες.
ΠΗΓΗ: SIGMALIVE