Αρχική ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα και οι ενστάσεις

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα και οι ενστάσεις

από
Μόνο 3 λεπτά

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα και οι ενστάσεις που διατυπώνουν οι επαγγελματικοί φορείς για τις ρυθμίσεις και τους περιορισμούς που βάζει το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την αγορά τυχερών παιχνιδιών.

Το γεγονός της οικονομικής ύφεσης αναδεικνύει σε υψηλότερα επίπεδα τη σημασία της ανθηρής αγοράς τυχερών παιχνιδιών που διατηρεί τεράστιες κερδοφορίες.

Άγνωστες είναι προς το παρόν και οι αντιδράσεις των πολιτικών, των φορέων και των προσωπικοτήτων που είχαν εκφράσει την έντονη αντίθεση τους στα «φρουτάκια» προ τριμήνου. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι τόνοι χαμήλωσαν, καθώς το νομοσχέδιο επιτρέπει στις ευρωπαϊκές εταιρείες του διαδικτύου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους μέχρι την έκδοση των αδειών με την υποχρέωση υπαγωγής τους σε φορολογικές διατάξεις.

Ένας από τους κλάδους που διατύπωσαν ενστάσεις είναι οι διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες ενστάσεις αφορούν τις κυρώσεις για προβολή τυχερών παιγνίων χωρίς άδεια. Η ΕΔΕΕ ζητά την προσοχή του υπουργού Οικονομικών στην ανάγκη απάλειψης των άρθρων που θεσπίζουν μια νέα διοικητική υποχρέωση για τον κλάδο, δηλαδή τον έλεγχο της άδειας μιας επιχείρησης προκείμενου αυτή να διαφημιστεί, με την απειλή ποινικών κυρώσεων.

Ζητάει έτσι την απάλειψη των άρθρων που προβλέπουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις (π.χ. ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματικό πρόστιμο από 100.000 έως 200.000 ευρώ) για διαφημιστές που προβάλλουν τυχερά παίγνια τα οποία διοργανώνονται ή διεξάγονται χωρίς άδεια, θέση της ΕΔΕΕ είναι ότι «η ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου της τήρησης της νομιμότητας από πλευράς των διαφημιζομένων ανήκει σαφώς στην Πολιτεία και τα όργανά της και δεν πρέπει να μετακυλίεται με την απειλή της ποινικής καταδίκης σε φορείς της αγοράς, δηλ. στους ίδιους τους διαφημιστές, οι οποίοι δεν είναι ούτε υποχρεωμένοι, αλλά ούτε και εκ των πραγμάτων σε θέση να διαδραματίσουν αυτόν τον θεσμικό ρόλο».

Οι αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο απέτρεψαν μια μεγάλη αναταραχή στο χώρο του διαδικτύου. Η κυβέρνηση αρχικά είχε αποφασίσει να κατεβάσει τους σέρβερ και να βάλει φραγμούς στις τραπεζικές συναλλαγές μέχρι να δοθούν άδειες. Η μεταβατική αυτή περίοδος όμως μπορεί να διαρκούσε αρκετούς μήνες, ακόμα και ένα έτος, διάστημα αρκετό για να εξαφανίσει ένα τεράστιο τμήμα της απασχόλησης στο διαδίκτυο με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριξαν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μετατρεπόταν σε μπούμερανγκ κατά του ΟΠΑΠ και του δικτύου του που είχαν το μεγαλύτερο συμφέρον από την απαγόρευση.

Τελικά βρέθηκε η λύση της αποδοχής λειτουργίας των εταιρειών που έχουν έδρα την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι απετράπη μια δυσάρεστη για όλους κατάσταση.
Σε ο,τι αφορά το κέρδος που θα έχει το ελληνικό Δημόσιο από τις άδειες του διαδικτύου, κάθε υπολογισμός εμπεριέχει ρίσκο και μπορεί να γίνουν εκτιμήσεις με βάση τους τζίρους του παρελθόντος. Σύμφωνα με αυτούς τους τζίρους και με βάση ότι το ελληνικό Δημόσιο θα παίρνει το 30% του μικτού εσόδου, υπολογίζεται ότι το ετήσιο έσοδο θα πλησιάσει τα 150 εκατ. ευρώ σε ένα σύνολο τζίρων 3 δισ. ευρώ. Αν οι τζίροι πλησιάσουν τα 4 δισ.
ευρώ, τότε το ετήσιο έσοδο του Δημοσίου θα αυξηθεί και θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ, ένα ποσό μεγαλύτερο από το ετήσιο μέρισμα που παίρνει το κράτος από το 34% του ΟΠΑΠ.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι πάντες περιμένουν το πλαίσιο που θα κανονίζει τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Η μέχρι σήμερα πολιτική δεν λειτούργησε για το καλό της κοινωνίας και των δημοσίων εσόδων και η Πολιτεία πλήρωσε την επιλογή της να Βάζει τα πάντα κάτω από το χαλί. Ο ανεξέλεγκτος τζόγος και μια ανεξέλεγκτη αγορά που θα έχει σκοπό κέρδη πάνω από τις αντοχές της κοινωνίας, δεν είναι συμβατά με τις απαιτήσεις της ελληνικής πραγματικότητας. Το σωστό στην προκειμένη περίπτωση είναι να μην ξεπερνάνε οι δραστηριότητες τις κόκκινες γραμμές που ορίζουν τις αντοχές της κοινωνίας και αυτός που πρέπει να προσδιορίσει αυτές τις κόκκινες γραμμές είναι η ίδια η Πολιτεία με κριτήριο το συνολικό συμφέρον, θέτοντας σε εφαρμογή ένα δίκαιο πλαίσιο που θα διέπεται από την ισονομία.

Διαβάστε το άρθρο «Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα και οι ενστάσεις» στην πηγή: KINGBET

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ