Αρχική ΝΕΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ «Χορός» μνηστήρων για τον πολύφερνο ΟΠΑΠ

«Χορός» μνηστήρων για τον πολύφερνο ΟΠΑΠ

από
Μόνο 4 λεπτά

Στην αφετηρία Κόκκαλης, Μελισσανίδης για το 29% του Οργανισμού. Εν αναμονή 6 ακόμη ισχυροί Σε… πεδίο μάχης μεταξύ

κορυφαίων επιχειρηματιών μετατρέπεται ο «πολύφερνος» ΟΠΑΠ. Με την κοινή απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών για πώληση του πολυτιμότερου «χρυσαφικού» που διαθέτει το Δημόσιο (υπό την πίεση βέβαια και της Τρόικας να επισπευσθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων) με τις σχετικές διαδικασίες έναρξης να τοποθετούνται μέσα στον Σεπτέμβριο, δόθηκε το σύνθημα στους μεγάλους εγχώριους και ξένους παίκτες να λάβουν θέσεις στην διεκδίκηση του 29% (ποσοστό το οποίο έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ) του Οργανισμού.

Το υπόλοιπο 5%- από το 34% που κατέχει συνολικά το κράτος- θα παραμείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του Δημοσίου για να μην υπάρξει πρόβλημα με το καθεστώς του μονοπωλίου. Μπορεί για πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες η πώληση του ΟΠΑΠ να μην θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή, όμως, αποτελεί «φιλέτο» για τους ενδιαφερόμενους… μνηστήρες, καθώς πρόκειται για τον πιο πλούσιο κρατικό Οργανισμό, σε μια περίοδο που ακόμη και οι ισχυρότεροι οικονομικοί παράγοντες της χώρας δίνουν μάχη επιβίωσης.

Αυτό από μόνο του αποτελεί ισχυρό κίνητρο για συγκρούσεις… μέχρις εσχάτων στον βωμό του ελέγχου του ΟΠΑΠ.


ΟΙ «ΣΙΓΟΥΡΟΙ»

Τα επιχειρηματικά ονόματα που έχουν ακουστεί για τον ΟΠΑΠ τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό είναι πολλά και ηχηρό. Μεταξύ αυτών «δεδηλωμένο» ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης με την ιταλική Lottomatica και η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη. Ο εφοπλιστής αποτελεί εταίρο των Ιταλών στην Ελλάδα, ενώ θυγατρική της Lottomatica κέρδισε διαγωνισμό για τον ιντερνετικό συνεργάτη του ΟΠΑΠ τόσο σε εγχώριες δραστηριότητες όσο και σε τυχόν επεκτάσεις στο εξωτερικό. Η συνεργασία της Lottomatica με τον Οργανισμό δεν εξαντλείται εδώ: ταυτόχρονα είναι στην ίδια κοινοπραξία με τον ΟΠΑΠ για την διεκδίκηση της άδειας των κρατικών λαχείων.


Από την άλλη, ο Σωκράτης Κόκκαλης επίσης δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για τον έλεγχο του ΟΠΑΠ. Επιχειρηματικοί κύκλοι που γνωρίζουν καλά τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο μεγαλομέτοχος της Intralot, θεωρούσαν από την πρώτη στιγμή που ακούστηκαν τα περί αποκρατικοποίησης του Οργανισμού σίγουρη την συμμετοχή του, δεδομένης και της μακρόχρονης συνεργασίας που έχει η Intralot στο κομμάτι του τεχνολογικού εξοπλισμού με τον ΟΠΑΠ, που τόσος θόρυβος «περί προνομιακής μεταχείρισης» του Κόκκαλη έχει γίνει στο παρελθόν.

ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Στενά παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τον ΟΠΑΠ και άλλοι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι, όμως, προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής. Μεταξύ αυτών φέρονται ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο Δημήτρης Κοπελούζος, οι οποίοι ανάλογα με τους τελικούς όρους του διαγωνισμού και τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά μέσα στους επόμενους μήνες, θα κριθεί αν τελικά θα ενδιαφερθούν για τον Οργανισμό αυτόν καθ’ αυτόν.

Από τη λίστα των «μνηστήρων» δεν λείπουν και οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούν συμμαχίες για να κατέλθουν στον επικείμενο διαγωνισμό είτε στην Ελλάδα, είτε και στο εξωτερικό.

Ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ τέλος, υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και από το fund «Milos Investments*, το οποίο έχει δημιουργήσει ο πρώην πρόεδρος της Wind Hellas, Σωκράτης Κομινάκης, ενώ τα… μαχαίρια της ακονίζει και η βρετανική Camelot, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ραιά Αλβιώνα, η οποία από το 1993 ελέγχει την κρατική λοταρία της Αγγλίας.

 

«Δέλεαρ» οι ισχυρές επιδόσεις του

Οι ισχυρές επιδόσεις του ΟΠΑΠ αποτελούν «δέλεαρ» για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και ταυτόχρονα αιτία διαφωνιών ως προς την πώλησή του από όσους την αντιμάχονται. Οι τελευταίοι θεωρούν πως ο πιο κερδοφόρος κρατικός οργανισμός θα πρέπει να παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου, καθώς του αποφέρει σημαντικά έσοδα.


Τα ταμεία του ΟΠΑΠ στο πέρασμα των χρόνων ενισχύονται με σημαντικά κεφάλαια από την εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία, είτε με τη μορφή μερισμάτων ή φορολογικών εσόδων. Την τελευταία διετία τα καθαρά κέρδη του ανέρχονται στα 470 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το κράτος εισπράττει από μερίσματα 172 εκατ. ευρώ. Ακόμη και την περίοδο της έντονης ύφεσης παραμένει κερδοφόρος, με τα καθαρά κέρδη του στο πρώτο τρίμηνο του 2012 να αγγίζουν τα 132 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις του την ίδια χρονική περίοδο διαμορφώνονται στα 1,065 δισ. ευρώ.


Η τρέχουσα αποτίμησή του ορίζεται στα 1,6 δισ. ευρώ και η πώληση του 29% της εταιρίας αποτιμάται στα 469 εκατ. ευρώ. Πολύ χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς πως ο ΟΠΑΠ το 2011 είχε κέρδη 537 εκατ. ευρώ, πλήρωσε σε φόρους 162 εκατ. ευρώ και είχε μερίσματα το κράτος 60 εκατ. ευρώ. Ο στόχος του οικονομικού επιτελείου ήταν να «πιάσει» από την πώληση του 29% 700800 εκατ. ευρώ, πράγμα πολύ δύσκολο με τις υφιστάμενες συνθήκες.


Περιμένοντας την απόφαση της Κομισιόν

Τον χρόνο έναρξης των διαδικασιών για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ θα κρίνει εν πολλοίς η απόφαση περί μονοπωλίου των τυχερών παιχνιδιών, την οποία θα Λάβουν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 20 Σεπτεμβρίου (σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναβολή). Η εκκρεμότητα αυτή αποτελεί και μία από τις αιτίες για τις οποίες η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν έβγαζε από τα… συρτάρια της το θέμα της πώλησης του Οργανισμού και το είχε μεταθέσει για το Φθινόπωρο.

Το πιο πιθανό σενάριο, όπως υποστηρίζουν καλά γνωρίζοντες το θέμα, είναι η απόφαση της Κομισιόν να είναι θετική για την ελληνική εταιρία, που σημαίνει πως θα αυξηθεί και η χρηματιστηριακή της αποτίμηση πέραν των 1,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, το οποίο με την σειρά του σηματοδοτεί και μεγαλύτερα έσοδα για τα κρατικά ταμεία, όταν ιδιωτικοποιηθεί.


Διαβάστε το άρθρο: «Χορός» μνηστήρων για τον ΟΠΑΠ, στην πηγή: DEAL NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ